Prowadzenie: Kamil Sadkowski
czas trwania 4 h
W kuchni Tajowie szukają harmonii która jest uznana przez nich za istotę udanego i spełnionego życia. Dania powinny być ostre, słodkie, gorzkie, kwaśne i słone zarazem. Kuchnia tajska bazuję w dużej mierze na naturalnym bogactwie przypraw i ziół.
Przygotujemy:> Naam Phrik Ong (północnotajska pasta chili z wieprzowiną, kulkami z ryżu i warzywami)
> Gaeng Som Goong (kwaśna zupa z krewetkami, tamaryndowcem i warzywami)
> Gai Yaang (kurczak z grilla w marynacie z kolendry i czosnku z ostrym sosem Nam Jim Jaew)
> Pla Neung Manao (ryba gotowana na parze z limonką, chili i trawą cytrynową)
> Tam Taeng Kwa (sałatka z ogórka z suszonymi krewetkami i ziołami)
> Pad Pak Bung (szpinak wodny smażony z sosem ostrygowym)
> Kluai Buat Chi (banany gotowane w mleku kokosowym z lodami z pandanu)
-> podczas warsztatów pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.