Rzym jest jednym z tych rzadkich miast, w których liczba cudzoziemców przekracza liczbę mieszkańców, a mężczyzn - razem z klerem - jest dużo więcej niż kobiet. Z tego powodu w Rzymie istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na dostarczanie gotowych potraw do prywatnych domów i instytucji publicznych.
Wydaje się też, że mieszkańcy Rzymu wolą jadać w trattoriach "pod domem" których jest niezliczona ilość. Rzym jest miastem po którego ulicach suną procesje pielgrzymów i turystów. To miasto, w którym w biegu, bez rozsiadania się, można zarówno ugasić pragnienie jak i zaspokoić głód. Znajduje się tu dziesięć razy więcej barów niż w jakimkolwiek innym włoskim mieście i we wszystkich podaje się doskonałe espresso i drobne przekąski. Kulinarną wizytówką Rzymu, najbardziej rzymskim warzywem jest karczoch, a sezonem na jego jedzenie jest wiosna.
Przygotujemy:1.panzerotti alla romana (smażone pierożki z szynką i parmezanem)
2. peperoni ripieni (papryka faszerowana tuńczykiem)
3. zucchine ripiene ( faszerowane cukinie mięsem)
4. fettuccine alla papalina (makaron papieski z szynką i groszkiem, w sosie śmietanowym)
5. coda alla vaccinara (duszony ogon wołowy w sosie pomidorowym)
Podczas warsztatów pracujemy indywidualnie, są jednak potrawy, które wymagają więcej czasu (wtedy dzielimy się na małe grupy).