Zapraszamy na live cooking, degustację wina oraz wykład o tradycyjnych metodach produkcji wina i koncert jazzowy do Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego w ramach Tygodnia Gruzińskiego.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią tożsamości dzisiejszych Gruzinów. Łagodny i zróżnicowany klimat Gruzji, zapewnia obfitość warzyw i owoców, różnorodność gatunków sera oraz bogactwo aromatycznych przypraw. Dzięki charakterystycznym dodatkom, takim jak orzechy włoskie, czosnek, ocet, nasiona granatu i zioła, potrawy gruzińskie uzyskują swój unikatowy smak.
Najbardziej znane gruzińskie potrawy to CHACZAPURI (ciasto drożdżowe wypiekane w piecu z gruzińskim serem), CHINKALI (pierogi gruzińskie z mięsem i bulionem) oraz MCWADI (szaszłyk jagnięcy). Gruzja jest ponadto najstarszym regionem winiarskim na świecie, a produkowane tam wina cieszą się światową renomą.