stat
Impreza już się odbyła

Zapraszamy na live cooking, degustację wina oraz wykład o tradycyjnych metodach produkcji wina i koncert jazzowy do Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego w ramach Tygodnia Gruzińskiego.

paź 11

sobota, g. 17:00

Gdańsk,
Wstęp wolny
paź 15

środa, g. 18:00, 19:30, 21:00

bilety 85 zł
ulgowy 65 zł
Kup bilet
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią tożsamości dzisiejszych Gruzinów. Łagodny i zróżnicowany klimat Gruzji, zapewnia obfitość warzyw i owoców, różnorodność gatunków sera oraz bogactwo aromatycznych przypraw. Dzięki charakterystycznym dodatkom, takim jak orzechy włoskie, czosnek, ocet, nasiona granatu i zioła, potrawy gruzińskie uzyskują swój unikatowy smak.

Najbardziej znane gruzińskie potrawy to CHACZAPURI (ciasto drożdżowe wypiekane w piecu z gruzińskim serem), CHINKALI (pierogi gruzińskie z mięsem i bulionem) oraz MCWADI (szaszłyk jagnięcy). Gruzja jest ponadto najstarszym regionem winiarskim na świecie, a produkowane tam wina cieszą się światową renomą.

alert Treść tworzona na podstawie materiałów prasowych organizatora.