Sycylia jest wyspą kontrastów, luksusu i biedy, skrzyżowaniem kultur. Wszystko doprowadzone jest tu do przesady: światło słońca nie do zniesienia bez ciemnych okularów, błękit nieba i zieleń plantacji, zapachy. Życie jest tak intensywne, że brakuje czasu na zrozumienie go, zapamiętanie i ocenę z dystansu.
Obrazy apetycznego jedzenia przenikają zarówno codzienne życie jak i np. teksty piosenek sięgające po metafory "spożywcze.
Sycylijskie miasta są rajem ulicznego jedzenia, które można kupić o każdej porze dnia i nocy.
Produktami wiodącymi i omawainymi będą: miecznik, bakłażany pomarańcze, mozzarella, parmezan, szpinak, kurczak, ryż, makaron penne.
Pokażę jak przygotować dania tradycyjnej kuchni sycylijskiej i opowiem o Sycylii, jej historii, zwyczajach kulinarnych, lokalnych potrawach i regionalnych produktach.
Co przygotujemy?ARANCINI DI RISO - Kuleczki ryżowe nadziewane szpinakiem, mozzarellą i szynką
CARPACCIO DI SPADA - Carpaccio z miecznika
PASTA ALLA NORMA - Penne z bakłażanami
BRACCIOLETTE DI SPADA - Roladki z miecznika z kaparami
POLLO ALL'ARANCIA - Kurczak w pomarańczach z rozmarynem
INSALATA DI ARANCE - Sałatka z pomarańczy
CAPONATA DI MELANZANE - Caponata z bakłażanów
CANNOLI SICILIANI - Sycylijskie rurki z ricottą