Yerba maté jest napojem narodowym w krajach Ameryki Łacińskiej.Yerba mate,to południowoamerykański krzew. Występuje głównie w Paragwaju, Argentynie i Brazylii. W ostatnich latach zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie. Posiada właściwości podobne do kawy, natomiast nie daje efektów ubocznych. Ma działanie lecznicze. Zawiera szereg substancji odżywczych i zdrowotnych. Pobudza ciało i umysł.
Yerba Mate –inaczej ostrokrzew paragwajski rośnie w stanie naturalnym. Obecnie uprawia się go na skalę przemysłową na coraz większych obszarach w Argentynie, Paragwaju, południowej Brazylii oraz w Urugwaju. Z suszonych liści i łodyg sporządza się napój zbliżony smakiem do herbaty. Łacińską nazwę Ilex Paraguariensis nadał tej roślinie francuski przyrodnik August de Saint Hilaire już w roku 1822.
Smak naparu jest słodko-kwaśny i trochę zbliżony do herbaty. Zawiera w sobie około 200 substancji eterycznych , których znaczna część występuje również w herbacie. Yerba mate określana jest jako aromatyczna ,pobudzająca, gorzka, ściągająca, moczopędna, przeczyszczająca, przeciwreumatyczna, przeciwgorączkowa i napotna.
Jest bogatym źródłem witamin, minerałów, żywic i olejków eterycznych. francuscy naukowcy z Instytutu Pasteura w Paryżu stwierdzili, że yerba mate posiada wszystkie witaminy potrzebne człowiekowi do życia. Ostrokrzew paragwajski zawiera między innymi ksantynę, ryboflawinę, karoten, kwas nikotynowy, magnez, żelazo, wapń, krzem, sód, potas, cholinę, chlorofil, fosforany, witaminy A, C, E, B1, B2, H. Dzięki zawartości niewielkiej ilości ksantyny stosuje się ją w leczeniu astmy oskrzelowej. W przeciwieństwie do kawy nie podnosi ciśnienia tętniczego. Yerba mate posiada szereg własności leczniczych.
Wzmacnia układ nerwowy, likwiduje zmęczenie, podnosi sprawność fizyczną i psychiczną organizmu. Dzięki działaniu ksantyny w połączeniu z uaktywnieniem substancji zapasowych poprawia funkcjonowanie układu krążenia oraz korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy, który stymuluje energię psychiczną. Witaminy z grupy B wpływają na pracę mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Witaminy C i E posiadają działanie obronne na tkanki. Pomaga w utrzymani właściwej wagi ciała, ponieważ redukuje uczucie głodu. Yerba mate ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit, ułatwia trawienie, łagodzi problemy gastryczne oraz poprawia wydalanie. Działanie pobudzające yerba mate trwa dłużej niż działanie kawy i nie ma przy tym efektów ubocznych takich jak bezsenność, czy podenerwowanie.
Obserwacje wykazują, że mate poprawia zdolność koncentracji, podnosi odporność fizyczną i psychiczną, zmniejsza nerwowość i poprawia nastrój. Dostarcza wielu składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi.
Yerba mate może stanowić także pożywienie. Szybko usuwa uczucie głodu, ponieważ zawiera tyle substancji odżywczych, ile zwyczajny posiłek.
W Ameryce południowej tradycyjnym naczyniem do jej zaparzania jest wydrążona tykwa zwana „mate”. Yerba mate pije się zwykle przez metalową rurkę zwaną ”bombilla”.
Można ją zaparzać także w ekspresie do kawy ciśnieniowym lub zwykłym. Najlepiej jednak smakuje przyrządzana w tradycyjnym naczynku mate. Należy ją zalać wodą o temperaturze 70-84 st. Celsjusza i pozostawić na kilka minut do czasu aż liście spęcznieją.
Następnie zanurzamy w naczyniu bombillę i pijemy.