stat

Zakochaj się w Winie vol. 28 "Magia Tokaju"

Zaproszenie na Degustację Win z winnicy Majoros, Tokaj. Z radością powracamy do szacych spotkań z Wami, wielbicielami wina i zapraszam Was na wyjątkowe wydarzenie, zakochaj sie Wienie vol. 28 gdzie pasja do naturalnego winiarstwa spotyka się z niepowtarzalnym smakiem. W dniu 04.10.2024 o godzinie 19.30 zapraszamy do odkrywania niezwykłych walorów naszych win, które powstają w harmonii z naturą. Mamy zaszczyt ogłosić, że degustację poprowadzi Konsul Węgier, Pal Pauer, który wprowadzi Państwa w świat naszych win i podzieli się swoją wiedzą oraz doświadczeniem.

Właściciel winnicy pragnie podzielić się z Państwem swoją filozofią winiarską: "Dążę do naturalnego winiarstwa, jak najbardziej naturalnego, przy jak najmniejszym wpływie, wolnego od wymuszonych procesów. Wina to wizytówka, a ci, którzy piją moje wina, - mam nadzieję - poznają mnie i zrozumieją poprzez moje wina. Wino to jeden z najwspanialszych napojów, ponieważ rodzi się, rozwija, rozwija, a nie jest komponowane, a ja mogę być tego częścią."

Podczas degustacji będą mieli Państwo okazję spróbować naszych najlepszych win, poznając ich unikalne cechy i historię każdego rocznika. To niepowtarzalna szansa, aby zanurzyć się w świat wina i doświadczyć magii, jaką tworzy natura.



Prosimy o potwierdzenie obecności pod numerem telefonu 539993992 lub adresem e-mail wojciech.lazarowicz@kaapvino.pl.

Nasze spotkania mają nieformalny charakter! Staramy się zapewnić wam luźną atmosferę, abyśmy wspólnie mogli skupić się na wyjątkowych doznaniach kosztowanego wina.

Degustację rozpoczynamy w Piątek o 19:30, przy ul. Starowiejskiej 20.
Nie bój się przyjść wcześniej! W oczekiwaniu na rozpoczęcie uraczymy cię powitalną kieliszkiem Prosecco.
Zazwyczaj impreza trwa około 2 godzin,
ale czasami się przedłuża
Zapraszamy do składani rezerwacji!
Liczba miejsc jest ograniczona.
Cena spotkania 120 pln
Rezerwacje:
https://kaapvino.pl/zakochaj-sie-w-winie-degustacja-p153
Do zobaczenia w piątek

Lista Win:
1. Majoros Estate wine 2021 (Furmint i Harslevelu)

Dojrzałe brzoskwinie, nuta benzyny i mineralność limonki w aromacie. W degustacji otrzymujemy średnią treściwość wspartą żywymi kwasami. Smak jest pełen cytrusów, a w tle wyłania się linia mineralna. Zwarte, świeże i wyjątkowo pijalne.
Mieszanka w 50-50% dwóch głównych odmian Tokaji, Furmint i Hárslevelű, co ukazuje elegancję Tarcal, śródziemnomorską pikantność i łatwość spożycia.
Zawartość alkoholu: 12,5% obj. Zawartość kwasu: 8,2 g/l, Naturalna zawartość cukru resztkowego: 8,6 g/l

2. Majoros Furmint /Deak 2021
W aromacie zielone przyprawy, zupy jarzynowe, rzepa, lestina, nuty ziemiste i drzewne. W degustacji ma korpus większy niż przeciętnie, pełną i wypełniającą usta strukturę, a co więcej, wydaje się też naprawdę szeroki. W smaku wyraźna mineralność, brzoskwinie i inne owoce o białym miąższu, na finiszu aromaty dębu. (Dani Ercsey)
Wybrane trzykrotne zbiory, nocna maceracja na skórkach, fermentacja z lokalnymi drożdżami z soku bez tłoczenia, w dębowych beczkach różnych producentów, kilkukrotne mieszanie drobnej miotły, a następnie selekcja w beczkach sprawiają, że wino dzisiaj jedno z naszych flagowych win wytrawnych, nasz znak rozpoznawczy.
Zawartość alkoholu: 12,5% obj. Zawartość kwasu: 7,0 g/l, Naturalna zawartość cukru resztkowego: 3,2 g/l

3.. Majoros Harslevelu / Agyag

W 2017 roku ponownie spróbowaliśmy Harslevelu, ponieważ winogrona na naszych starych winoroślach ładnie dojrzały, więc pojawiła się szansa. Fermentowane bez drewnianej beczki, już z naszymi własnymi, lokalnymi drożdżami, narodziło się prawdziwie cytrusowe, grejpfrutowe, chrupiące liście limonki, przeplatane eleganckimi nutami Tarcalu. Myślę, że Hárslevelű jest nie mniej dobrym szczepem niż Furmint, to nie przypadek, że stał się drugą główną odmianą regionu winiarskiego. Polecane do drobiu, lekkich dań, sałatek, przystawek.
Zawartość alkoholu: 14% obj. Zawartość kwasu: 7,5 g/l, Naturalna zawartość cukru resztkowego: 1,4 g/l

4. Majoros Szamorodni Dry 2021

Botritys z Tokaj specjalność wina wytrawnego ze wspaniałego roku. Wzorowy pokaz spotkania Tokaja i dojrzałości. Bardzo złożona tekstura, która jeszcze bardziej wygładza się podczas trzyletniego starzenia w drewnianych beczkach. Parametry nawiązujące do win wiśniowych, z nieskończonym potencjałem starzenia. Polecamy jako aperitif lub w połączeniu z charakterystycznymi pieczeniami i daniami z dziczyzny.
Zawartość alkoholu: 14,5% obj. Zawartość kwasu: 7,0 g/l, Naturalna zawartość cukru resztkowego: 2,9 g/l
paź 3

czwartek, g. 18:00

Gdańsk,
bilety 349 zł
paź 3-4

czwartek - piątek, g. 19.00

bilety 120 zł
ulgowy 120 zł
przedsprzedaż 120 zł