Prowadzenie: Filipos Simeonidis
Mieszkańcy Grecji żyją w surowych warunkach, z trudem osiągając plony. Ich kuchnia jest odpowiednikiem nielekkich warunków naturalnych panujących w tym regionie świata. Posiłki greckie to duże ilości małych dań, przy których wspólnie będziemy się delektowali.
Przygotujemy> horiatiki (sałata wiejska)
> tiropitakia (ciasta filo z mieszanką serów)
> oktapodi me revythosalada (ośmiornica z sałatką z ciecierzycy)
> taramosalata pita (pasta z ikry dorsza z domową pitą)
> dolmadakia (faszerowane liście winogron)
> paidakia & artichoke fricasse ( jagnięcina z grilla z potrawką z karczochami)
> melitzanes laderes (zapiekanka z bakłażanów z fetą)
->psito psari (grillowana dorada)
> amygdalopita (ciasto z migdałami bez glutenu z lodami jogurtowymi)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.