W różnych rejonach Chin można spotkać różnorodne produkty w zależności od klimatu i panujących warunków naturalnych. Duże znaczenie dla Chińczyków ma sezonowość produktów oraz to jaki wpływ wywierają na ludzki organizm. Podczas spotkania posmakujecie potraw z różnych regionów Chin.
Prowadzący: Agnieszka Grabowska
Czas trwania: 4 h
Przygotujemy:> Lamian (拉面) czyli makaron który był pierwowzorem dla Japończyków do stworzenia ramenu (w wersji Lanzhou domowy makaron w mięsnym bulionie, z dodatkiem oleju chili, z wołowiną, dymką oraz kolendrą)
> Mapo Tofu (麻婆豆腐) danie pochodzące z prowincji Syczuan, składające się z tofu gotowanego w pikantnym sosie z pastą chili oraz pieprzem syczuańskim
> Jiaozi (饺子) pszenne pierogi gotowane z dodatkiem kapusty i mięsa mielonego
> Baozi (包子) bułeczki gotowane na parze z boczkiem w aromatycznym sosie
> Yuxiang Qiezi (鱼香茄子) bakłażan w sosie rybnym, z czosnkiem, imbirem i pastą chili
> Nangua Bing (南瓜饼) placki z dyni i mąki ryżowej z składką czerwoną fasolą.
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.