Zjeżdżając łagodnymi zboczami Apeninów w stronę Toskanii, widzimy, jak krajobraz zmienia się w harmonijną mozaikę pól, winnic i gajów oliwnych. To właśnie tu, między tradycją a naturą, rodzi się kuchnia, która zachwyca prostotą, ale jednocześnie arystokratycznym podejściem do jakości surowców.
Przygotujemy> crostini salsiccia e mozzarella (grzanki z salsiccią i mozzarellą)
> trippa alla fiorentina (flaczki po florencku)
> risotto al nero di seppia (risotto z atramentem mątwy)
> asparagi gratinati (zapiekane szparagi pod parmezanem)
> polpettone lucchese (pieczeń z mielonej wołowiny na zimno)
> agnello al forno (pieczeń jagnięca z rozmarynem)
> tiramisu alle fragole (tiramisu z truskawkami)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.