Warsztaty zabiorą Cię w kulinarną podróż po różnych regionach Włoch, gdzie każde miejsce ma swoje unikalne przepisy, bogate w świeże, sezonowe produkty. Od kolorowej kuchni Sycylii pełnej bakłażanów i pomidorów, przez Toskanię z jej miłością do oliwy z oliwek, po Ligurię, ojczyznę pysznego pesto. Coraz powszechniejsza jest świadomość, że dieta bezmięsna może być kompletna, a owoce i warzywa są w stanie zaoferować jeszcze szerszą gamę smaków i niuansów smakowych niż mięso i ryby.
Prowadzący: Claudia Filippi-Chodorowska
Czas trwania: 3,5-4 h
Przygotujemy:> carpaccio di pomodori carpaccio z pomidorów z emulsją z oregano
> polpette di spinaci e ricotta (pulpety ze szpinaku i ricotty)
> pasta al forno (zapiekany makaron z warzywami)
> peperoni ripieni (faszerowana papryka z cukinią, ziemniaczkami i serem)
> risotto alla menta e limone (risotto z mięta i cytryną)
-> na warsztatach pracujemy w grupach, a czasem przygotowujemy dania samodzielnie.
-> po gotowaniu zasiadamy do wspólnego posiłku, przy którym serwujemy wino w porcjach degustacyjnych.