Opinie (109) 6 zablokowanych

  • (2)

    Fajnie ale ceny zwalają z nóg...bez glutenu,fit,wege...te hasła powodują że cena dania szybuje o 200%.

    • 47 3

    • Dlatego wypromowano coś takiego;) zwykle golenie frajerów biegających za modami z wywalonym jęzorem.

      • 7 20

    • Nie tak, jak po haśle BIO...

      • 3 0

  • Kiedyś żarli wszystko jak leci (13)

    a teraz w 4 literach się poprzewracało ....

    • 40 77

    • Akurat ludzie z celiakią nigdy nie żarli jak leci. (7)

      Po prostu nie chodzili do knajp.

      • 39 8

      • Zgadzam się!

        Kiedyś ludzie nagle umierali, bo ktoś źle spojrzał.
        A teraz wymyślili jakiegoś raka, celiakię, alergię i inne choróbska.

        No w d... się poprzewracało.

        PS "Było nas 10, mieszkalismy w jeziorze." Monty Python

        • 30 10

      • Sprawdź sobie jaki mikro procent to ludzie z nietolerancja glutenu (5)

        Poprostu w d*pach się poprzewracało z ta moda na bezgluten. Płatki kukurydziane nigdy np nie miały glutenu bo w kukurydzy go nie ma a na opakowaniu corn flakes jest wielki napis bez glutenu

        • 18 26

        • To że ludzie mają taką fanaberię, to jedna sprawa.

          Gluten mnie zabije, ale wegeburger z glutenu jest cacy itp...

          Ale skoro ludzie którzy naprawdę są chorzy na tym zyskują, a nikt nie traci - tylko się cieszyć.

          • 10 13

        • (3)

          doucz sie troche czlowieku. to że coś naturalnie nie ma glutenu, nie znaczy że w procesie obróbki nie zostało zanieczyszczone glutenem.

          • 24 2

          • Pani Aniu (2)

            Proponuję się samemu douczyć.
            Przedmówca ma jak najbardziej rację. Jeżeli w zakładzie stosowane są składniki stanowiące ryzyko dla.osob z alergiami czy właśnie celiakią, to małym drukiem jest dopisek że może

            Proponuję się samemu douczyć.
            Przedmówca ma jak najbardziej rację. Jeżeli w zakładzie stosowane są składniki stanowiące ryzyko dla.osob z alergiami czy właśnie celiakią, to małym drukiem jest dopisek że może zawierać śladowe ilości X.
            A dawania dużego napisu na płatkach kukurydzianych, że teraz bez glutenu jest ewidentnym skokiem na kasę wycelowanym w zblazowanych trenderow, którzy ubzdurali sobie że gluten to czyste zło...
            A firmy marketingowe upatrzyły w tym żyłę złota. Choćby bez glutenowe steki (WTF?)...

            • 6 12

            • "Pani Ania" ma 100% racji! (1)

              akurat Corn Flakes bardzo długo były zanieczyszane glutenem. To się zmieniło dopiero kilka lat temu, stąd teraz mogą umieszczać napis "gluten free" i coś tak podstawowego jak płatki kukurydziane jest wreszcie bezpieczne dla celiaków.

              • 12 8

              • Właśnie dziś nie byłem pewny czy mogę jeść płatki. Muszę stale uważać na przeróbki.

                • 2 1

    • (1)

      Dobrobyt, ale Herr Tusk przybył niszczyć Polskę dalej, więc takie fanaberie niedługo się skończą. Ludzie będą szczęśliwi, jak miskę zupy zjedzą.

      • 8 24

      • Pinokio dorzuci miskę ryżu

        I będzie do syta.

        • 3 0

    • Nie masz pojęcia

      Poczytaj co to celilakia i ile dzieci na to choruje , też twoim zdaniem wydzielają z wzdętymi brzuchami?

      • 9 4

    • Xxx

      Tobie chyba się w głowie poprzewracało. Poczytaj co to jest celiakia i dlaczego wcześniej jej nie diagnozowali.

      • 10 3

    • Żarli wszystki jak leci, a jak ktoś nie tolerował glutenu to umierał już w dzieciństwie. Tylko nie bardzo rozumiem co w tym było wspaniałego.

      • 8 2

  • Moda i fanaberia (10)

    Na której żeruje branża od piekarza po menadżera restauracji.
    Ile % społeczeństwa choruje na celiakię?

    • 33 38

    • Akurat współczesny gluten, (5)

      zwłaszcza pszeniczny, niszczy jelita nie tylko chorych na celiakię.
      Rezygnacja lub chociaż ograniczenie u zdrowego człowieka jest akurat kwestią zdrowego rozsądku a nie fanaberii.

      • 15 19

      • (4)

        chleb powstał ponad 14 tys lat temu. Czyli od co najmniej 14 tys lat jemy gluten. Od ponad 6 tys lat pijemy piwo. A tu nagle kilka lat temu jacyś płaskoziemcy wymyślili współczesny niezdrowy gluten, który szkodzi. Ta, jasne. Piszesz takie bajki, że Brzechwa by się nie powstydził.

        • 14 15

        • W przemysłowej produkcji żywności nie stosuje się odmian pszenicy sprzed 14 tyś lat (2)

          To zresztą też ciekawe, skąd takie informacje. Ja tymczasem będe się kierować zaleceniami lekarza specjalisty aby ograniczać gluten.

          • 16 6

          • Wybacz

            Ale irydolog to nie lekarz a tym bardziej nie specjalista...
            Nie ma żadnych przesłanek medycznych by osoby nie cierpiące na celiakię wykluczały z diety gluten...

            • 6 11

          • Czy nazwisko tego lekarza zaczyna się na Zię, a kończy na ba?

            • 3 8

        • Nasze zborza dziś sa zmanipulowane i mają więcej glutenu.

          • 4 5

    • szacuje się, że chorych jest około 1% społeczeństwa

      • 3 3

    • (1)

      1% - czyli tyle ile umiera na covida a z tego powodu jakos jest robiona cała szopka łącznie z zamykaniem całego kraju, więc dlaczego na celiakię nie może być?

      • 3 12

      • Celiakia nie zaraża.

        Przekaz z Moskwy się skończył że tak bardzo poziom proepidemików spadł?

        • 7 4

    • Odpowiedź

      Ja i moja córka

      • 2 0

  • Tylko tych chorych jest 1 na 8000 ludzi (6)

    A okazuje się teraz, że glutenu nie je co 3 wege modniś

    • 37 32

    • (3)

      Osoba chora nie może jest glutenu koniec kropka. W porównaniu do tego co było nawet 10 lat temu jest teraz raj jeżeli chodzi o produkty BG. A jeżeli jakiś modniś sobie wymyśli, ze nie je glutenu i chce jeść chleb, który smakuje średnio, to jaki masz w tym problem?

      • 27 9

      • (2)

        oj zabolało rurkowca

        • 10 17

        • Rurkowca bez jajowca

          • 8 13

        • oj zabrakło agrumentów?

          • 7 4

    • Nie masz pojęcia czym jest uczulenie na gluten i celilakia

      I jakie wiążą się z tym wyrzeczenie w diecie , więc pomysł trochę zanim napiszesz farmazony !

      • 25 8

    • Coś ci się statystki i dane rozjechały...

      Szacuje się, że na świecie zachorowalność waha się między 1:80 a 1:300 osób.
      W Polsce szacuje się że 1% populacji ma celiakię o różnym stopniu natężenia i jest to najpowszechniejsza choroba układu trawniennego

      • 12 5

  • Celilakia, uczulenie , nietolerancja glutenu ... (11)

    Często ma formę utajoną , objawiająca się później .
    Objawy, bóle brzucha,. Wzdęcia, wysypka , złe samopoczucie mdłości . Niech się każdy zastanowi zanim wyśmieje bo ludzie cierpią , i mają bardzo ograniczona dietę

    Często ma formę utajoną , objawiająca się później .
    Objawy, bóle brzucha,. Wzdęcia, wysypka , złe samopoczucie mdłości . Niech się każdy zastanowi zanim wyśmieje bo ludzie cierpią , i mają bardzo ograniczona dietę bo w większości produktów jest nawet minimalna ilość mąki zbożowej . Smacznej kanapki wy możecie a ja muszę płacić 4x tyle za chleb bezglutenowy w smaku mocno średnim smaku :(

    • 72 5

    • (9)

      Nikt nie śmieje się z osób chorych/uczulonych.
      Bawi nas moda na niejedzenie/jedzenie czegoś, o czym głośno w mediach, u celebrytów i innych twarzobookach.
      Sam byłem świadkiem tego, jak dwie nastolatki

      Nikt nie śmieje się z osób chorych/uczulonych.
      Bawi nas moda na niejedzenie/jedzenie czegoś, o czym głośno w mediach, u celebrytów i innych twarzobookach.
      Sam byłem świadkiem tego, jak dwie nastolatki smartfoniary weszły do małego baru serwującego tylko makarony i spytały na wejściu czy mają bezglutenowy. Szybciutko uciekły jakby od zarazy. Idę o zakład, że nie wiedziałyby nawet jak zapisać celiakia

      • 12 19

      • A jak ja wejdę i zapytam czy są bezglutenowe posiłki?

        To po czym oceniasz że ktoś jest chory czy nie?. Chodzi mi o to, żeby nie uogólniać i z góry nie oceniać bo nie wiadomo kto jest chory a kto nie , to nie ospa wietrzna.

        • 17 4

      • Rozpoznałeś celiakie po ich wyglądzie i smartonach? (7)

        Myślę, że na takiej umiejętności można zarobić. Serio - jesteś prawie jak medium.

        • 16 5

        • (3)

          Jestem serio

          • 1 4

          • Serio, spienięż to. Ludzie tyle czasu zaoszczędzą na badaniach.

            • 5 2

          • A zapalenie trzustki po czym rozpoznajesz? Po skarpetkach? (1)

            • 6 1

            • pewnie po wieku, bo wiadomo... jak młody... TO

              na 100% nie chory. chorzy są tylko emeryci, oni mają do tego PRAWO

              • 0 0

        • Wbrew pozorom łatwo to rozpoznać (2)

          Chorzy na celiakię czy inne alergię pokarmowe nie robią z tego afery i się nie afiszują.
          Bezglutenowcy wręcz przeciwnie...

          Sam mam nie tolerancję glutenu i kilka alergii pokarmowych. I uwierz, jak

          Chorzy na celiakię czy inne alergię pokarmowe nie robią z tego afery i się nie afiszują.
          Bezglutenowcy wręcz przeciwnie...

          Sam mam nie tolerancję glutenu i kilka alergii pokarmowych. I uwierz, jak wchodzę do knajpy to nie wołam od progu czy mają dania bez x. Zamiast tego, siadam, wertuję kartę dań i pytam się obsługi czy można zamienić składnik x na Y ze względu na alergię. W znacznej mierze nie stanowi to problemu ale mimo wszystko, bez epinefryny nie można się ruszyć z domu.

          • 5 10

          • Twój wpis świadczy o tym, że nie masz zielonego pojęcia o przygotowaniu posiłków bez glutenu (1)

            • 2 1

            • A Ty o czytaniu że zrozumieniem

              Nie rozumiem też systemu działania silnika turbo odrzutowego Boeinga a jakoś latam samolotem.

              • 1 1

    • kilka lat zmagania się z problemami żołądkowymi, zniszczone jelita, podejrzenie nowotworu, kolonoskopia i diagnoza- celiakia...:(

      • 16 2

  • (2)

    Ja rozumiem, że celiaklia, ale bezglutenowcy to w zdecydowanej większości to antyszczepionkowa szuria.

    • 16 47

    • serio? (1)

      zanim się wypowiesz - pomyśl! i nie obrażaj chorych.

      • 11 5

      • On nie obraża chorych

        A wyłącznie modnisiow, którzy zrobili sobie z choroby trend. Znam wiele osób, które nie mają celiakią a nie jedzą glutenu bo jest zły. Nie dlatego że chorują, złe się czuję itp, po prostu uznali gluten za zło i

        A wyłącznie modnisiow, którzy zrobili sobie z choroby trend. Znam wiele osób, które nie mają celiakią a nie jedzą glutenu bo jest zły. Nie dlatego że chorują, złe się czuję itp, po prostu uznali gluten za zło i wyeliminowali go.

        Ale jest tego pozytywny aspekt! Dzięki temu osoby chore mają wkoncu możliwość zjedzenia w restauracji jak inni.

        Sam znam osoby z celiakią, w tym koleżanke która ma tak poważną reakcje że spożycie glutenu powoduję wizytę w szpitalu i podanie krwi że względu na intensywne krwotoki z jelita...

        Współczuję wszystkim chorym na te paskudną przypadłość...

        • 4 10

  • (3)

    Fajny sposób na golenie dzisiejszych dandysow żadnych lansu:) Dziwne, że wcześniej, przed era smartfonów a nikt o tym nie słyszał:)

    • 14 31

    • Nikt - masz na myśli siebie

      • 6 2

    • Przecież wiele chorób było wcześniej nieznanych.

      I to nawet przed telefonami stacjonarnymi, idąc twoim tokiem "myślenia".

      • 7 2

    • to się nazywa rozwój

      po to jest nauka

      • 0 0

  • (4)

    w "modzie" na bezgluten nie chodzi tylko o celiakię. poczytajcie sobie jak produkowana jest dzisiejsza pszenica, ale ma chemii, jak bardzo jest zmodyfikowana genetycznie. poza tym po co dosypywać białą mąkę na przykład

    w "modzie" na bezgluten nie chodzi tylko o celiakię. poczytajcie sobie jak produkowana jest dzisiejsza pszenica, ale ma chemii, jak bardzo jest zmodyfikowana genetycznie. poza tym po co dosypywać białą mąkę na przykład do zupy czy sosu? biała mąka to zło i szkodzi nie tylko ludziom z celiakią i nietolerancją, a wszystkim. zero wartości odżywczych, tylko puste kalorie.

    • 59 42

    • Serio?

      A ty widziałeś pszenicę nie zmodyfikowaną genetycznie? Pamiętaj, że wszystkie rośliny uprawne, czy to warzywa czy owoce zostały zmodyfikowane... Czemu takie wyróżnienie dla glutenu? Myślisz że soja zdrowsza? To się nazywa racjonalizacja własnej fanaberi

      • 17 11

    • A przykładowo pomarańcze teraz nie mają pestek

      zastanów się dlaczego, jak to nazwać i czy to jest szkodliwe czy nie. Niektórzy nazwą to modyfikacją genetyczną

      • 8 1

    • Jak brałaś pfizera albo moderne

      to też jesteś modyfikowana genetycznie

      • 7 13

    • Ale sie usmiałem niema to jak blondi sie głupotą pochwali

      • 2 2

  • Nie mam celiaki, a jednak unikam glutenu

    a robię to przejściu nieswoistego zapalenia jelit, które trzeba było leczyć ponad rok. I to zalecenie otrzymałam od lekarza specjalisty. Zmiana odżywiania bardzo dobrze wpłyneła na moje zdrowie. Jeśli ktoś uważa, że to fanaberia, to nie moja sprawa. Ale może tak być że sam/sama będzie się mierzyć z podobnymi problemami.

    • 85 16

  • Nie rozumiem w czym jest problem? i skąd taki krytycyzm? (8)

    niezależnie od tego, czy ktoś choruje na celiakię lub jest na diecie bezglutenowej - chyba ma prawo wyboru do tego co je????? ludzie, co się z wami dzieje??????? skąd takie i**otyczne wpisy? co się dzieje z tym narodem?

    • 58 11

    • Niesamowity jest ten (1)

      ból 4 liter w komentarzach dosłownie pod każdym artykułem, na każdy temat. Po prostu frustraci wyżywają się w internecie :)

      • 21 6

      • nikt ich nie słucha to chociaż tutaj pogryzą kostki przechodniom

        Na ulicy pewnie taki dostałby kopniaka w zadek

        • 0 0

    • Być może chodzi o usprawiedliwianie swojego lenistwa i niechęci do zmian nawyków

      Jak sobie to nazwą modą i fanaberią to muszą już się już nad tym zastanawiać. Jednak brzuchy ich od tego nie przestaną boleć nie mówiąc już o innych bolesnych dolegliwościach.

      • 10 4

    • może stąd, że na siłę promuje się takie tematy? (3)

      a inne, znacznie ważniejsze, nie zaznają takiego luksusu...

      • 2 16

      • Lista miejsc gdzie można zjeść konkretny rodzaj posiłków,

        to stały temat na tym portalu. Nie rozumiem, co znaczy "na siłę". Ten artykuł ma charakter informacyjny. Jeśli masz potrzebę czytać o czymś innym to napisz do redakcji, że jest pewnien bardzo ważny temat dla Ciebie. Może się tym zainteresują?

        • 15 2

      • (1)

        A jakie to są te ważne tematy o których się nie mowi? I skąd teoria że te z artykułów promowane są "na siłę"?

        • 4 0

        • wszystko czego op nie lubi, jest glupie i na sile

          po co? na co to komu? Kiedys panie teog nie bylo i ludzie zyli ( srednio po 50 lat, ale kit)

          • 0 0

    • No tak ale mówimy tu o pewnej manipulacji

      Przecież można pisać prawde

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.