Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki? cz.3
Ewa7777 pytałaś o przepis na Enchilade, wrzucam przepis koleżanki
Enchilada wegetariańska z warzywami wg Tripki :)
Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:
4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy),
0,75 szklanki żółtego sera,
75 g szpinaku (świeży lub mrożony),
pół dużej cukinii,
2 małe marchewki,
czerwona papryka,
garść czerwonej fasoli z puszki,
0,25 puszki kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
papryczka chili (opcjonalnie),
sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki,
1,25 szklanki wywaru z warzyw,
2 małe cebule lub szalotki,
ząbek czosnku,
łyżeczka cukru,
mielone chilli.
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Mozna przepis oczywiscie modyfikowac, do sosu mozna dodac troche mniej tego chilli jesli ktos nie lubi na ostro, ja osobiscie jeszcze dodalam sos sojowy do sosu i do farszu no i dodalam wiecej szpinaku, ta ilosc podana w przepisie to moim zdaniem za malo :)
Smacznego!
a kapusta na krótko, bo się krótko gotuje :)
mój mąż z Polski centralnej też nie znał tej nazwy :)
0
0