Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na tort czekoladowy z wiśniami
Torcik Nutella
Ciasto: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao.
Białko ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem. Zmieszać wszystko razem używając łyżki, nie miksera. Piec około 40-45 minut. Najlepiej piec w prostokątnej małej blaszce, żeby ciasto było wyższe i można było je przeciąć na pół. Jeśli chcecie bardziej płaskie jednowarstwowe ciasto, użyjcie większej blaszki.
Śliwki: potrzebne jest pół kilograma suszonych śliwek (najlepsze są kalifornijskie z puszki). Zalać w garnuszku śliwki wodą i dodać pół szklanki cukru. Gotować aż śliwki zmiękną, ale tak żeby się nie rozgotowały. Wystudzić. Wody ze śliwek można będzie użyć potem do ponczu. Wodę zlać, śliwki pokroić w paski, zalać 1/4 litra spirytusu i zostawić na noc.
Poncz: jeśli chcemy robić tort dwuwarstwowy, warto zostawić wodę w której moczyły się śliwki i spirytus ze śliwek.
Masa: 4 jajka, 10 dkg cukru, kostka Ramy niesolonej, kostka masła, minimum 20 dkg Nutelli.
Ubić mocno na parze jajka z cukrem, ostudzić. Osobno utrzeć na puch Ramę z masłem. Dodać ubite jajka, zmieszać. Dodać Nutellę. Można też dolać spirytus w którym moczyły się śliwki. Zmiksować masę.
Układamy na biszkopcie masę, na to śliwki i polewę. Jeśli torcik ma mieć dwie warstwy, to dolną warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, kładziemy masę, śliwki, biszkopt, masę, śliwki i polewę.
Polewa: można kupić gotową czekoladową polewę do rozpuszczenia, albo zrobić z pół kostki masła, kakao i cukru waniliowego.
0
0