Macie jakiś sprawdzony przepis na tort czekoladowy z wiśniami

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
mój mąż niedługo kończy trzydzieści lat chciałam mu zrobić niespodziankę w postaci pysznego ciasta lub tortu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Macie jakiś sprawdzony przepis na tort czekoladowy z wiśniami

Prze-pysz-ne!!! :) torty czekoladowe z wiśniami od Czernisa są w cukierni w Gdańsku przy kościele św. Mikołaja vis-a-vis hali targowej albo na Chałubińskiego. Można zamówic też kształt jaki się chce.

Martszp tutaj piecze torty - może Ci pomoże ;)

polecam tort szwarcwaldzki! jest przepyszny, w internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na niego, mniej lub bardziej skomplikowane, ale na pewno będziesz mieć czarne ciasto, wiśnie, kremówkę i trochę czekolady do ozdoby

tu przykładowy przepis
http://mojewypieki.blox.pl/2009/01/Tort-Szwarcwaldzki-Black-Forest-Cake.html

popieram, pyszny, nieskąplikowany... tylko trzeba dobry przepis znalezc.. jak znajde chwile sprobuje wrzucic swoj...

Moja mama robi ale ze śliwkami - myślę że z wiśniami też byłby super.
Ciasto jest zrobione ze zmielonych orzechów włoskich, oczywiście z mąką, cukrem itp. Krem jest zrobiony na bazie masła i nutelli. Dzień wcześniej moczy się w spirytusie śliwki kandyzowane, alkohol który został ze śliwek służy jako poncz, a odrobinę dodaje się też do kremu. Przekładasz ciasto kremem, na to śliwki, potem druga warstwa ciasta i kremu i na to śliwki, a całość polewasz roztopiona nutellą. Baaardzo kaloryczne, smaczne i nie nadaje się dla dzieci ;-)
Jeśli chcesz szczegółowy przepis, poproszę mamę.

o mamo....ja poprosze o przepis bo aż mi slinka pociekła moze na świeta zrobie:)

Mama robi ten specjał właśnie na jakieś specjalne okazje, czasem na święta - wieczorkiem wkleję przepis, jak mi mama przedyktuje.

nie mogę czytać o tortach, bo ślinotoku dostaję ;P

Ja wkleje dwa przepisy: na tort nutellowy i tort orzechowy, bo mi się pomyliło i myślałam że ten nutellowy jest z orzechami ;-) Zaraz wklejam przepisy.

Najpierw tort orzechowiec

Ciasto: 7 łyżek mąki, 7 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ubić pianę z białek dodając po 1 łyżce cukru. Po ubiciu piany dodać żółtka, potem dodawać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia mieszając łyżką (delikatnie). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Placek bezowy: 5 białek, 25 dkg mielonych orzechów włoskich, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej.

Ubić pianę z białek, dodawać po 2 łyżki cukru + orzechy zmieszane z mąką. Na końcu dodać miód. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

Krem budyniowy: 25 dkg masła, 1/2 szklanki cukru, 5 żółtek (tych co zostały nam od białek użytych do placka bezowego), cukier waniliowy, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki tortowej, 1/2 litra mleka.

Utrzeć żółtka z cukrem i z cukrem waniliowym, dodać 1 szklankę mleka, mąkę ziemniaczaną i tortową. Pozostałą ilość mleka zagotować dodając utartą masę. Otrzymany gęsty budyń wystudzić. Ucierać masło z budyniem.

Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 placki. Nasączyć ponczem. Układać warstwy w tej kolejności: biszkopt, krem, placek bezowy, krem, biszkopt. Wierzch ciasta polać lukrem.

Torcik Nutella

Ciasto: 5 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao.
Białko ubić z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem. Zmieszać wszystko razem używając łyżki, nie miksera. Piec około 40-45 minut. Najlepiej piec w prostokątnej małej blaszce, żeby ciasto było wyższe i można było je przeciąć na pół. Jeśli chcecie bardziej płaskie jednowarstwowe ciasto, użyjcie większej blaszki.

Śliwki: potrzebne jest pół kilograma suszonych śliwek (najlepsze są kalifornijskie z puszki). Zalać w garnuszku śliwki wodą i dodać pół szklanki cukru. Gotować aż śliwki zmiękną, ale tak żeby się nie rozgotowały. Wystudzić. Wody ze śliwek można będzie użyć potem do ponczu. Wodę zlać, śliwki pokroić w paski, zalać 1/4 litra spirytusu i zostawić na noc.

Poncz: jeśli chcemy robić tort dwuwarstwowy, warto zostawić wodę w której moczyły się śliwki i spirytus ze śliwek.

Masa: 4 jajka, 10 dkg cukru, kostka Ramy niesolonej, kostka masła, minimum 20 dkg Nutelli.
Ubić mocno na parze jajka z cukrem, ostudzić. Osobno utrzeć na puch Ramę z masłem. Dodać ubite jajka, zmieszać. Dodać Nutellę. Można też dolać spirytus w którym moczyły się śliwki. Zmiksować masę.

Układamy na biszkopcie masę, na to śliwki i polewę. Jeśli torcik ma mieć dwie warstwy, to dolną warstwę biszkoptu nasączamy ponczem, kładziemy masę, śliwki, biszkopt, masę, śliwki i polewę.

Polewa: można kupić gotową czekoladową polewę do rozpuszczenia, albo zrobić z pół kostki masła, kakao i cukru waniliowego.

ale pyszności zaraz wszystko pospisuję mniaaaammm dzięki Ci bardzo:)))

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??