Przepis na chińszczyznę, dobrą :)

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Macie jakis fajny przepis na chińskie/tajskie danie?

Mam ochote zrobic na weekend

Cos z ryzowym makaronem, kiełkami i dobrym sosem :)

Najbardziej wlasnie mi o ten sosik chodzi, co z czym zmieszac, zeby wyszedł taki jak w Galerii Bałtyckiej :) w tym punkcie z chinsko/tajskim (?) jedzeniem :)

No i makaron jaki trzeba kupic?
Ech mam ochote :)
A zaadziłam kiełki z fasoli Mung to bym wykorzystała :)


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na chińszczyznę, dobrą :)

kup fix knorra do potraw chińskich pierś z kurczaczka mrożonka (chińszczyzna ) albo do tego ryż albo makaron ryżowy proste i pyszne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Przepis na chińszczyznę, dobrą :)

pierś i chińszczynze na patelini podsmazasz dodajesz fiks duzisz według zaleceń na opakowaniu .
ja potem kłąde ryż na ryż uduszone miesko z wazywamu i fiksem na to posiekana drobno kapuste pekińska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na chińszczyznę, dobrą :)

Ja zamiast fixu polecam gorąco soso słodko-kwaśny z Łowicza w słoiczku - dla mnie boba!! I faktycznie jak dziewczyny piszą: podsmaż mięsko w kawałkach, kup mieszankę chińską z mrożonek hortexu i albo ryż (możesz dodać do wody odrobinę curry, to będzie ładnie żółciutki) albo makaron ryżowy i gotowe :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na chińszczyznę, dobrą :)

Raczej chcialabym jakiś sos na bazie sosu sojowego :)

te fixy lubie, ale nie o ten smaczek mi chodzi :)

Ma byc taki brazowy, a'la sojowy sosik :) a w nim utopiony makaron :)

Nie wiem czy wiecie o co chodzi :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na chińszczyznę, dobrą :)

a tam fixy...

robisz wszystko po kolei...czyli podmażasz miesko, potem resztę składników jakie chcesz dodać
wrzucasz do garnka i zalewasz to wodą z maką ziemniaczaną i zostawiasz do zagotowania aż sosik zgęstenieje...sosik złapie smaki składników ale możesz go jescze doprawić własnie sosem sojowym, imbirem, przyprawą 5 smaków, czosnkiem w zależności jaki chcesz mieć smak

mięsko najlepiej pokroić i przyprawić dzień wcześniej, podstawowe przyprawy jakich ja używam to sos sojowy, czosnek, imbir, i kieliszeczek wódki do mięsa - jest bardziej kruche

na koniec możesz zrobić jeszcze taki sosik do polewania potrawy albo nawet samego ryżu

czosnek rozgnieciony, gorąca woda, chili, sok z cytryny, sól, dymka lub szczypiorek
proporcje dobierasz zgodnie ze swoim upodobaniem i już na talerzu można polać tym potrawę-będzie jeszcze smaczniejsze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Przepis na chińszczyznę, dobrą :)

O tak :)
O cos takiego mi chyba chodzi Wiper:)

A imbir swiezy starty? czy w proszku uzywasz?

Ja mam wstret do imbiru po ciazowych mdłosciach... Ale faktycznie wszedzie pisza o imbirze w potrawach azjatyckich :) wiec chyba sie przemoge....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...