Szafa do zabudowy

Niedługo robimy remont pokoju syna i prawdopodobnie na jednej ścianie wstawimy szfę typu komandor. Macie takie szafy? Na co warto zwrócić uwagę? Sciana ma ok 2,70m, chcemy szafę 3 drzwiową, jedne drzwi z lusterm, jedna część na ubrania dziecka, 1 na rzeczy zimowe /letnie, no i 1 na całą domową resztę, którą gdzieś trzeba upchnąć - ręczniki, obrusy, zapasowa pościel itd.

Nie chemy żadnych wodotrysków, opuszczanyh drążków ani wysuwanych półek, szafa ma być prosta, pojemna no i najważniejsze - nie ma nas zrujnować.

Ile płaiłyście za takie szafy? z jakich rozwiązan jesteście najbardziej zadowolone, a które to srtara pieniędzy? Z góry dziekuję za podpowiedzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Szafa do zabudowy

Mogę jedynie podpowiedzieć, żebyś umówiła się z kilkoma osobami na wycenę i zobaczyła gdzie robią taniej.
Kiedy ja robiłam szafę w przedpokoju (drzwi nie są suwane, bo za mało miejsca mam), to nie byłam w komandorze, a indeco wyceniło mi bardzo drogo. Za każdym razem wyceniałam u wszystkich identyczny projekt. Wiem też, że materiały, z których wszyscy robią są wszędzie te same (kronopol).
Zamówiłam u jednego pana, który nie dość, że wykonał szybko, to solidnie i tanio, a przy tym z montażem też uwinął się szybciutko. I pozostawił porządek.

Jakos nie chciałabym aby obrusy były u mojej corki w pokoju .
Zresztą jak piszesz że ścian 2,7 metra a ma byc 3 drzwiowa to zamierzesz ponad pół ściany .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

przy wycenie zapytaj o sposób montażu. my mamy komadora zmontowanego plastikami które popękały po niecałym roku i gwarancja tego już nie obieła. mąż musiał sam wzmacniać mocowania.

My jesteśmy właśnie po zakupie takiej szafy. Jeśli chodzi o aspekt praktyczny, najważniejsze to dobrze zdefiniować swoje potrzeby i przewidzieć wszystkie potrzebne półki/szuflady. No i oczywiście liczyć się z tym, że nigdy nie da się wszystkiego przewidzieć w 100%. My np. trochę się przejechaliśmy, bo na ubrania zostały nam półki 30x30 ale 60 cm głębokości - trochę słaby dostęp jest do głębszej części... Ale dało się to jakoś rozwiązać pudełkami. Drążki na ubrania wyszły nam dwa po ok. 110 cm - małżonce wystarczy z zapasem, dla mnie trochę ciasno. Robiliśmy szafę totalnie na wszystko - prawie 4,5 m długości, najlepsze są oczywiście pawlacze. Głębokość przy drążkach powinna być min. 60 cm. Z szufladami nie ma co szaleć, 5 to maks, przynajmniej na nasze potrzeby. Jeśli chodzi o ceny i firmy - komandor i senator to najwyższa półka. Indeco jest trochę tańsze (w razie czego, do Indeco mamy niewykorzystany groupon za 100 na 800 zł zniżki). Ale najtaniej wychodzi u tzw. prywaciarza. Nam właśnie robił taki prywatny stolarz, ale z akredytacją Indeco, także mamy firmowe materiały i gwarancję na cały system jezdny itd. Całość wyniosła nas ok 4700. Co do jakości i szybkości realizacji (2 tyg od pomiaru, montaż 2 dni) nie mamy zastrzeżeń, wszystko pozytywnie. Ogólnie cena w granicach 1000 zł/m jest ok, jeśli zawiera już wyposażenie wnętrza i niekoniecznie najdroższe materiały. Najtaniej wychodzą zwykłe laminaty i srebrne lustra, najdrożej lacobele, ratany itd. Każdy łącznik to także dodatkowy koszt ok. 50 zł/szt. To chyba tyle z naszych doświadczeń. Powodzenia :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podbijam wątek :)
Zaplanowałam remont sypialni, szału ciągle dostaje nie mieszczę sie w szafach, za dużo wszystkiego :)
zaprojektowałam zabudowę spełniającą moje potrzeby, ale bardzo drogo wycenili, poszukuję kontakt do sprawdzonego stolarza, który wykonałby mi zabudowę, muszę porównać ceny i poszukać kogoś tańszego i solidnego :)
może macie kogoś sprawdzonego?
byłabym wdzięczna :)

up, może jednak

ja przy tej okazji nie polecam komandora. kiedys to była firma i szafa którą robiłam 6 lat temu jest bez zastrzeżeń. Wtedy polecałam komandora. Teraz wszyscy porządni pracownicy komandora już tam nie pracują. Zatrudniają ludzi z przypadku co ma realne przełożenie na wykonawstwo. Druga szafa, która u nich robiłam rok temu to porażka, nawet po kilku poprawkach. Nie wspomnę o sposobie rozpatrzenia reklamacji.... skandal.
Jeśli więc nie chcesz zapłacić grubej kasy a potem szarpać się z nimi o wykonanie tego za co zapłaciłaś nie zlecaj wykonania szafy do komandora.

Też chętnie posłucham doświadczeń z prywatnymi i SOLIDNYMI stolarzami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

~Kasta, Szukam wykonawcy szafy. Czy mógłbym prosić o namiar na tego wykonawcę?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja bardzo polecam firmę Frost. Robili nam meble w kuchni pod wymiar i szfę wnękową w korytarzu i jestem baaaardzo zadowolona. Niestety nie pamiętam ile płaciliśmy, ale facet robi bardzo dokładnie. U nas były strasznie nierówne ściany i dał radę tak wszystko dopasować, że jest równo jak pod linijkę.

u nas szafke wykonywal p. Karol z Pruszcza, fajnie wykonana, moge podac kontrkat na prv.

Mnie się zawsze podobały szafy Komandora, ale na razie mnie nie stać

Inne tematy z forum

Aranżacja wnętrz/ wyposażenie (40 odpowiedzi)

Niebawem wraz z moim narzeczonym w końcu przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Póki co panele...

gdzie kupić rolety (85 odpowiedzi)

Witam, chcę kupić rolety na okna, takie gotowe bo są sporo tańsze niż robione na zamówienie,...

jaki piec wybrać do domu? (99 odpowiedzi)

Witam Proszę o podpowiedź jaki piec gazowy wybrać do domu - ( bliźniak o pow. całkowitej 140m2...