Ulica Leszczynowa - brak pierwszeństwa wobec jadących Księżycową w obu kierunkach

Szanowni kierowcy wyjeżdżający z ulicy Leszczynowej!

W trosce o państwa portwele chciałbym tylko państwu przypomnieć, że nawierzchnia ulicy wewnętrznej Leszczynowej wykonana z gruzu nie jest w świetle prawa drogą twardą tylko gruntową i dopóki:
1) ulica ta nie zostanie utwardzona za pomocą "nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych" na minimum 20 metrach, oraz
2) nie zostanie sklasyfikowana jako droga publiczna (gminna)
nie mają państwo pierwszeństwa wobec jadących ulicą księżycową w obu kierunkach.

Ulica Leszczynowa jest drogą wewnętrzną, gruntową zatem dojeżdżając do ulicy Księżycowej włączają się Państwo do ruchu.
https://prawomiejscowe.pl/UrzadGminywZukowie/document/145849/Uchwa%C5%82a-XXXII_372_2016

ps. Pozdrawiam Pana z ciemnego Audi
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

A na księżycowej nie obowiązuje ruch skrzyżowań równorzednych?
Nikt przecież przed przejazdem nie będzie sprawdzał jak utwardzone są odnogi księżycowej... tym bardziej gości Banina.jadac księżycowa nie wiem która odnoga jest utwardzona.nie zauważyłem znaku ale zawsze puszczam "prawą strone"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 14

równorzędne to są wszystkie skrzyżowania w Polsce, o ile znaki nie mówią inaczej. Nie ma czegoś takiego jak strefa skrzyżowań równorzędnych, bo równorzędność to naczelna zasada ruchu drogowego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ulica Leszczynowa - brak pierwszeństwa wobec jadących Księżycową w obu kierunkach

M- to znaczy, że moja fura jest wyposażona w dziennik ustaw każdej gminy, powiati itd. Nie ma znaków to chyba wiesz jak jechać. Każdy prapuga wyciągnie od Ciebie kasę z portwela za takie myslenie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Re: Ulica Leszczynowa - brak pierwszeństwa wobec jadących Księżycową w obu kierunkach

Nieznajomość prawa, w tym kodeksu drogowego nie zwalnia z konieczności ponoszenia konsekwencji nie stososowania się do niego.
Akurat „każdy papuga” dobrze wie o czym piszę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rejestrator jazdy załatwia sprawę
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli nie ma znaków, należy ustąpić pierwszeństwa pojazdom z prawej strony, jeśli droga jest utwardzona, poza:
- wyjazdem/dojazdem do budynku
- wyjazdem z parkingu
- wyjazdem ze strefy zamieszkania/strefy ruchu

To jest zasada ogólnopolska, nie tylko Banińska.

To prawda, ulica księżycowa znajduje się w strefie skrzyżowań równorzędnych, niemniej połączenie z ulicą leszczynową nie jest skrzyżowaniem w świetle prawa, z uwagi na to, że leszczynowa nie jest ani drogą publiczną ani twardą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Polsce, zgodnie z art. 25 kodeksu drogowego, wszystkie skrzyżowania są równorzędne. Czasami, dla zapewnienia zwiększenia bezpieczeństwa ruchu, przed skrzyżowaniami równorzędnymi stawia się znak ostrzegawczy A-5 (nie jest on jednak wymagany prawem). Skrzyżowania równorzędne często wprowadza się w strefach ruchu uspokojonego, ponieważ wymuszają ograniczenie prędkości pojazdów (pełnią wówczas niejako funkcję progów zwalniających).
Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i – zgodnie z art. 17 kodeksu – należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają. Natomiast przecięcia się dróg ziemnych i dróg wewnętrznych są traktowane jak skrzyżowania i, o ile znaki i sygnały drogowe nie określają innych zasad pierwszeństwa, stosuje się do nich ogólne przepisy ustawy (art. 1).

Strefa skrzyżowań równorzędnych nie podnosi wyjazdu z posesji (drogi prywatnej) do rangi skrzyżowania. Koniec opowieści.
Odrębnym jest problem nie oznaczenia terenów prywatnych.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zastanawiam się jak można by wybrnąć z tego pata. Jakie znaki i gdzie postawić aby było bezpieczniej?

Teoretycznie wystarczyłyby znaki Droga Wewnętrzna / Koniec drogi wewnętrznej na wszystkich końcach dróg wewnętrznych ale przeciętny rajdowiec w Baninie nie wie, że koniec drogi wewnętrznej jest również oznaczeniem ustąp pierwszeństwa. Poza tym gmina takich znaków nie postawi na nie swoim terenie.

musiałaby gmina ustawić takie miniaturowej wersje znaków D-1 Droga z pierwszeństwem a za skrzyżowaniami odwołanie ich stawiać. Ale jeden znak to pewnie z 200zł, a w niektórych przypadkach by trzeba postawić po 4-6. No i jak z lewej jest publiczna, to się zaczyna kombinowanie, skoro jest strefa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Następni Janusze drogówki

D1 stawia się na skrzyżowaniach a to nie są skrzyżowania. Jedyna sensowna opcja to na koszt właścicieli dróg wewnętrznych/zjazdów oznakować swoje drogi A-7 - ustąp pierwszeństwa dla dobra swoich mieszkańców.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

qa gdzie na Księżycowehj stoi znak o skrzyżowaniach równorzędnych? bo np. na Początku Pszennej od strony Pępowa stoi taki zanak a Księzycowa? ludzie nie dajmy się zwariować , byle jaka nowa boczna i ma mieć pierwszństwo?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A widziałeś inne znaki związane z pierwszeństwem na księżycowej?
W związku z tym jak nie ma znaków to domyślnie wszystkie _skrzyżowania_ są skrzyżowaniami równorzędnymi. Zaznaczam: _skrzyżowania_, bo przecięcie Księżycowej z ulicą Leszczynową takim nie jest.

Na obu początkach Pszennej jest tylko informacja o wjeździe w strefę skrzyżowań równorzędnych, podobnie na Pszemysłowej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ustępujemy pierwszeństwa jadąc w górę Księżycową wyjeżdżającym z ulic (mając ich po prawej stronie):
- ul. Cienista (157452 G) - pierwsza w prawo za stacją benzynową
- ul. Wspólna (tutaj nie mam 100% pewności bo nie mogę znaleźć numeru drogi publicznej),
- ul. Wesoła (157436 G) - skrzyżowanie wyniesione

Jadąc w górę nie ustępujemy pierwszeństwa wyjeżdżającym z dróg wewnętrznych:
- Dojazd gruntowy na skróty do ulicy wesołej,
- Dojazd gruntowy do posesji Rolnicza 55.

Ustępujemy pierwszeństwa jadąc w dół Księżycową wyjeżdżającym z ulic (mając ich po prawej stronie):
- ul. Morelowa (157437 G),
- ul. Jodłowa (157439 G),
- ul. Kalinowa (157445 G),
- ul. Lodowa (157449 G),
- ul. Sportowa (157450 G),
- ul. Pogodna (157451 G).

Jadąc w dół nie ustępujemy pierwszeństwa wyjeżdząjącym z dróg wewnętrznych:
- Odnoga od księżycowej w prawo przed osiedlem HB inwestycje (jest to droga wewnętrzna, prywatna, twarda),
- Droga z osiedla HB Inwestycje - ta ze szlabanem (jest to droga wewnętrzna, prywatna, twarda),
- Ulica Leszczynowa (jest to droga wewnętrzna, prywatna, gruntowa),
- Droga gruntowa do posesji 41/43.

W nawiasch numery dróg publicznych (gminnych).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

M-zapisałem w nawigacji dane podane. Delej, poproszę o mapę pozostałej części wszystkich dróg gminie.

Bonzo tego nie uznaje i cała księżycowa z noga w podłodze przejeżdża... a tak na poważnie tylko umysłowe zero wymyśla coś takiego jak prawa wolna czy jak to tam ma księżycowa jest główna i basta a jeszcze nie zdażyło się żeby z bocznej ktoś na pewnego wyjechał
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ty sobie możesz nie uznawać, ale policja, sąd, ubezpieczenia uznaje i wtedy, określenie "umysłowe zero " będzie pasowało do Ciebie w sam raz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pierwsza za stacją to Błękitna ,Cienista będzie dalej ,ale jeszcze jej nie ma

Fakt, D-1 ustawia się przed skrzyżowaniem, ale już A-7 niekoniecznie, co znów może być mylące, ze to skrzyżowanie, skoro są znaki.

Drogi/droga/drogie M: Wystarczy wolniej jechać :) Ostatnio wyjeżdżałem z podporządkowanej i samochód był jakieś może 200m ode mnie, ale jak wyjechałem to 2s później walił mi światłami siedząc na zderzaku, przy okazji chyba wzbił się w powietrze na wyniesionym skrzyżowaniu. Więc może też tak wolniej trochę? Bo jeszcze kogoś zabijecie, bo macie pierwszeństwo?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jechałem bardo wolno i się zatrzymałem przed tym człowiekiem w Audi który próbował na mnie wymusić pierwszeństwo i próbowałem mu wytłumaczyć, że nie ma racji.
Pan jednak nie przyjmował moich argumentów.
Zaproponowałem nawet panu aby mnie uderzył z prawej strony, ale Pan nie skorzystał z okazji a ja nie naprawiłem na jego koszt boku :(

Pan w czarnym Audi z Leszczynowej to taksowkarz... Po takiej osobe nie spodziewaj się innej informacji niż to że on ma pierwszeństwo :) Następnym razem jak masz czas i nie szkoda Ci auta to wal w to audi. Niech próbuje przekonać policję...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak z ciekawosci- co się buduje przed tym szeregiem( po lewej wjeżdżając z Ksiezycowej) dom czy szereg?

Plotki krążyły że będzie tam kolejny szereg

Inne tematy z forum

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...