Warzywa

Gdzie w Baninie od rolnika lub w okolicy na jakimś rynku bądź małym niedrogim warzywniaku kupię fajne (bez chemii) owoce i warzywa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Warzywa

Takie rzeczy to tylko w Erze...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

teraz już tylko w T-Mobile
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tomaszulka ale ceny wysokie

a gdzie tego szukać?
jestem gotowa zapłacić więcej za dobry towar, zwłaszcza, że mam w domu małe dziecko ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

wpisz w googla. Pierwszy link prowadzi do nich. Mozna tez podjechac do nich do Czeczewa i zobaczyc jak to wszystko wyglada. Maja tez chleb, maki itp.

Czy w dzisiejszych czasach wszyscy zaopatruja sie w biedronce albo we wcale nie tanim warzywniaku w Baninie? Nie ma tu jakiegos rolnika albo fajnego sklepu w okolicy? Owoce i warzywa sa potrzebne na codzien a nie zakupy zapasow w sklepie internetowym czy jezdzic do czeczewa. Cena tez gra jakas role.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Banino ul kolejowa rolnik prowadzi gospodarstwo warzywne Labuda jadąc dalej drugi gospodarz Hazuka

Możesz podać adres, kolejowa ile?

nr nie znam .. zółty domek przed mostkiem jadąc od Pępowa, a Labuda kawałek dalej jak się z górki zjeżdża na wysokości lasku przed Banimotem.

wielkie dzięki, już mam!

dla mnie to nie problem podskoczyć do nich ...
dla dziecka ..:)

Wątpię, żeby były bez chemii.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

też trochę tego nie rozumiem. myślisz, że skoro rolnik jest tutejszy to on nie używa chemii? a lidl, czy biedra niby skad bierze produkty? każdy używa chemii w rolnictwie, bo by jego plony choroby i robale zeżarły.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

zasiej sama - będą bez chemii
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zasiej sama? wsadzcie sobie takie komentarze gdzies...nie porownujcie owocow czy warzyw od rolnika do biedronki, marchewka tam kupiona to nie zgnije tylko zczarnieje, jablko nie wiem jak dlugo moze lezec i nic sie z nim nie dzieje. Prawdziwe jablka za dzien dwa gnija, ze wszystkim tak jest, jesli uwazacie, ze wszyscy daja tyle chemii co warzywniak z biedronki to powodzenia i smacznego. Ja wole poszukac gdzie indziej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale zdajesz sobie sprawę, że wszystkie uprawy rolnicze, nawet te małe są traktowane chemią? Dobry przykład to Pan truskawka w Rębiechowie, który regularnie stosuje oprysk.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

to wcale nie był złośliwy komentarz - ja na poważnie.
To naprawdę nic trudnego :)

bez chemii w sadownictwie plony bylyby nijakie a ceny pewnie wielkie. niestety w dzisiejszych czasach to muss.

Witam,

Może i nie daja chemi, ale latają nad nami samoloty. Powiecie i co z tego. A to, że konsorcja opracowały nowy rodzaj paliwa które jest bardziej wydajne, mnie sie kopci, ale o eko to zapomnijcie.
Maja własne normy i basta. Taki samolot jak startuje to spala tego najwięcej! A gdzie ten syf opada. Na nasze domy, ogrodki i pola.
Trują nas takim syfem, że masakra. Maja zaprztjaznione firmy które to wystawiają ceryfikaty, świadectwa różne że wszystko jest w normie.

Gdybym mieszkala w domku jednorodzinnym z wielkim terenem dookola to pewnie bym pomyslala o posadzeniu wlasnych warzyw, a ze mieszkam w szeregu z nieduzym ogrodem, wolalam go zagospodarowac na miejsce do odpoczynku po pracy i plac zabaw dla dzieci. Nie twierdze, ze rolnicy nie uzywaja wogole chemii, ale watpie by w takich ilosciach jak warzywka z biedronki, ktore moga lezec i lezec i nic sie z nimi nie dzieje. A jesli chodzi o komentarz co do truskawek, gdzie w lato sie zaopatrujesz w te owoce?

Hm, to przejdź się wiosną przy tych polach uprawnych i weź głęboki wdech. Niestety każdy wali środki ochrony roślin, a w do biedronki produkują również nasi lokalni rolnicy. Mam tylko niewielką nadzieję, że w lokalnych produktach jest mniej chemii niż tych sprowadzanych z unii.
Tak na marginesie. Mam swój warzywnik bez chemii i moje warzywa nigdy nie były takie dorodne jak u sąsiada - rolnika 50 metrów dalej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Proponuje zakupic warzywa mrozone.

Bo dają gnoju

ten smród to z gnojowicą ma niewiele wspólnego

Co to znaczy prawdziwe jabłka mój wujek chemii nie daje a jabłka trzymają się długo ,ja swoje gruszki z ogrodu trzymam juz 2 miesiąc i są super trzeba umieć przechowywac
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

szybkie gnicie warzyw/owoców jest typowym objawem przenawożenia azotem
jak już się udasz do rolnika unikaj warzyw z pozoru "jak malowane" o grubych łodygach, mięsistych liściach, ciemnozielonym zabarwieniu, dorodnych korzeniach

Moja droga- ja mam jabłka bez chemii i ulepszaczy, które rosną sobie na wsi i potrafią całą zimę przeleżeć... jak się je w dobrych warunkach trzyma...

inna sprawa droga mieszkanko, że skąd chciałaśbyś kupić teraz świeże warzywa? od rolnika? z Polski? w zimę?
pozdrawiam

Zawsze są trochę od rolnika ...

Najlepiej od rolnika hurtownika.

Możesz skorzystać z dostaw ekologicznych warzyw poprzez Zdalny Ogródek. Dostarczają skrzynki warzyw (i owoców) pod drzwi. To co aktualnie plonuje. Wygoogluj ich lub napisz do nich na: zdalnyogrodek@gmail.com
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Trzeba przejść się na pole albo do lasu może jaszcze coś się znajdzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

Imperium-Auto Salon (11 odpowiedzi)

Witam, jakieś opinie o Imperium-Auto Salon. Firma mieści się w Baninie przy ulicy Wiśniowej 11....

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...