pierwszeństwo na skrzyżowaniach równorzędnych

Pozdrawiam Panią, która próbowała mnie dziś zepchnąć z drogi publicznej wyjeżdżając ze strefy zamieszkania. Szanowna Pani radzę się douczyć. Owszem na Pszennej jest strefa skrzyżowań równorzędnych i tam obowiązuje zasada prawej strony, ale z wyjątkami. Wyjeżdżając ze Strefy zamieszkania/Strefy ruchu/Drogi wewnętrznej na drogę publiczną, mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwa przejazdu i stosować zasady włączania się do ruchu. Pani wykrzykiwania, że "wszyscy mnie tu puszczają" są zatrważające. Na drodze stosujemy przepisy, a nie Pani widzimisię! Strach spotkać Panią na drodze skoro ma Pani taki poziom wiedzy. Mam nadzieję, że z równym zaangażowaniem jakim Pani dziś na mnie krzyczała przestudiuje Pani przepisy ruchu drogowego. Choć patrząc na poziom Pani słownictwa i nerwy to może to być złudna nadzieja... Miłego weekendu mimo wszystko ;)
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2

no tak jak para spuszczona i ulżyło to można żyć dalej ;) pozdrawiam
ale zakładam, że z postu na forum nikt za bardzo wniosków nie wyciągnie
ale rozumiem, że trzeba wyrzucić to z siebie....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13

Hahaha.... tyle zrozumiałeś tylko. Serio? Gratulacje! A ja zakładam, że może jednak są ludzie, którzy nie wiedzą jak jest w przypadku strefy zamieszkania, że nie zawsze będąc po prawej stronie mają pierszeństwo. Sama ostatnio doczytywałam jak jest w przypadku drogi przy balonie koło szkoły, gdy ktoś się zatrzymał żeby mnie przepuścić, bo byłam po jego prawej. I wierzę, że są tacy którzy czytają forum ze zrozumieniem a nie w celu komentowania tylko dla g*wnoburzy jak Ty. Ale jak widać nie wszyscy...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

problem polega na tym, że
1. ludzie jeżdżą na pamięć i nawet jak jest znak a "nigdy" nikt nie wyjeżdża z tego kierunku to olewja
2. nauczeni jesteśmy latami uporządkowanego ruchu - tzn wszędzie były pierwszeństwa to sie zapomina o podstawowych przepisach
3. mimo wszystko żeby zareagować to trzeba jechać przepisowo, a to mało kto w strefie 30 robi
4. no i wątpie, żeby ktos z forum sie douczył i pokował głową, że oho to juz teraz wiem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie bardzo rozumiem. Z jakiej drogi podporządkowanej wyjeżdżała ta pani? Takie drogi jak Różana czy Narcyzowa są równorzędne z Pszenną. Proszę wyjaśnić o które skrzyżowanie chodzi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę że chodzi o osiedle Rodzinne czy też Familijne gdzie są ul Imbirowa i Cynamonowa. To jest jedno wielkie osiedle i wyjazd z niego jest nieuprzywilejowany i nie ma tam pierwszeństwa przed autem jadacym Przenną.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

To proszę mnie poprawić jeżeli się mylę, dawno tamtędy nie jechałem. Z tego co pamiętam to wjazd na te ulice nie jest poprzedzony znakami strefa zamieszkania a fakt że wzdłuż jakiejś ulicy stoją domy nie czyni automatycznie takiej strefy. Dodatkowo pamiętam że na początku Pszennej stoi znak informujący o skrzyżowaniach równorzędnych. W takiej sytuacji wszystkie ulice wzdłuż Pszennej są dla niej równorzędne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znaki strefa zamieszkania znajdują się przy wjeździe na osiedle.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli wjazd na ulicę np. Imbirową poprzedzony jest znakiem strefa zamieszkania to jest ona podporządkowana w stosunku do Pszennej. Jestem przekonany że kiedyś jechałem tamtędy i nie było takiego znaku. Jeśli teraz jest to oczywiście się zgadzam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przy imbirowej jest ale czy przy reszcie...? No moge się tu mylić. Także sluszna uwaga
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Myślę że aby rozwiać nasze wątpliwości najlepiej będzie jeżeli Pani zakładająca temat wyjaśni o jakie skrzyżowanie chodzi.

Popieram

Całe Familijne jest strefą zamieszkania, znaki stoją przy wszystkich wjazdach na osiedle.

To sprawa wyjaśniona.

Narcyzowa nie ma pierszenstwa/jest droga gruntową,nieutwardzoną

Tak samo w drugą stronę Zlota jest nieutwardzona a i tak kierowcy oczekują ram pierwszeństwa. Cóż zrobić

Jest utwardzona: latem resztkami trawy po koszeniu, przez resztę roku gruzem po remoncie kibla.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba było pozdrawiać osobiście a nie na forum takie dyrdymały.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

cytuje OP:
Pani wykrzykiwania, że "wszyscy mnie tu puszczają" są zatrważające. Na drodze stosujemy przepisy, a nie Pani widzimisię! Strach spotkać Panią na drodze skoro ma Pani taki poziom wiedzy. Mam nadzieję, że z równym zaangażowaniem jakim Pani dziś na mnie krzyczała przestudiuje Pani przepisy ruchu drogowego

OP, jak mówię spuszcza parę ;D bo widać że na żywo już sobie cisnienie panie podniosły ;D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Baba za kierownica , trzeba uciekać . Koszmar , jak one jeżdżą , nie znają przepisów i jeszcze się rzucają

Mi kiedys jakis stary dziad wyjechal z tego osiedla na Pszenna tuz przed maska, a kiedy smialam zatrabic, zablokowal w poprzek Pszenna, uniemozliwiajac mi dalsza jazde w strone Lipowej. Trzesacymi sie z nerwow rekami wydobyl ze schowka kajecik i skrupulatnie spisal moj nr rejestracyjny, przy okazji wygrazajac mi piescia i wrzeszczac cos o pierwszenstwie. Postukalam sie w glowe, ale pouczanie go o znakach drogowych uznalam za niezbyt bezpieczne. :P

z jakiej strefy zamieszkania z jakiej ulicy tego juz Pani nie podała. Jak Imbirowa itp. z osiedli to pierwszeństwo maja Ci na Pszennej.

Skrzyżowanie równorzędne skrzyżowanie, na którym nie wyróżniono kierunku z pierwszeństwem przejazdu.

W Polsce, zgodnie z art. 25 kodeksu drogowego, wszystkie skrzyżowania są równorzędne, o ile odpowiednie znaki lub sygnały drogowe nie ustalają pierwszeństwa dla któregoś z kierunków. Pierwszeństwo przejazdu na takim skrzyżowaniu ma pojazd nadjeżdżający z prawej strony (jeżeli wykonuje się skręt w lewo, należy także ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo). Zasada prawej ręki nie dotyczy pojazdów szynowych i uprzywilejowanych, które mają pierwszeństwo niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają.

Zgodnie z definicją skrzyżowania (zawartą w art. 2 przedmiotowej ustawy) przecięcia publicznej drogi utwardzonej z drogami ziemnymi, dojazdowymi i wewnętrznymi nie są uważane za skrzyżowania. W związku z tym wjazd na publiczną drogę utwardzoną z takiego przecięcia się dróg jest traktowany jako włączenie się do ruchu i zgodnie z art. 17 kodeksu należy w takiej sytuacji ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym utwardzoną drogą publiczną, niezależnie od kierunku, z którego nadjeżdżają. Natomiast przecięcia się dróg ziemnych i dróg wewnętrznych są traktowane jak skrzyżowania i, o ile znaki i sygnały drogowe nie określają innych zasad pierwszeństwa, stosuje się do nich ogólne przepisy ustawy (art. 1).

Czasami, dla zapewnienia zwiększenia bezpieczeństwa ruchu, przed skrzyżowaniami równorzędnymi stawia się znak ostrzegawczy A-5 (nie jest on jednak wymagany prawem). Skrzyżowania równorzędne często wprowadza się w strefach ruchu uspokojonego, ponieważ wymuszają ograniczenie prędkości pojazdów (pełnią wówczas niejako funkcję progów zwalniających).

ludzie się denerwuja bo nie chcą zrobic komuś dzwona przysłowiowego. Kiedys Pszenna była jako główna i problemów nie było.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

no i kolejny As: "Pszenna była jako droga główna". A jaka to jest główna i po czym ją poznać, bo przeglądam Kodeks w prawo i w lewo i nie znajduję wyjaśnienia?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Święte słowa. Tak samo Księżycowa "byla jako główna" bo co bo tylko ram i na Pszennej były płyty? Tylko tam staly domy 25 lat temu?

"Pani tu krótko mieszka to pani nie wie". Autentyczne.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak jedziesz betoniarka, to z prawej matiz, a z lewej też wolne....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .