Re: przepis na pizzę - ratunku ;-)
To ja powtórzę, bo przepis już gdzieś krążył.
Jest to pizza z przepisu Sunny (tak na marginesie: wczoraj urodziła! ;)
Wiele forumek już go wypróbowało i wszystkie są zachwycone :)
Ciasto na pizze wg. Sunny
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
3 dkg drożdży
3/4 szkl. mleka
1 łyżeczka oleju
Na górę - jak kto lubi. Ja zawsze daję mnóstwo pieczarek pokrojonych w paski i wcześniej podsmażonych, pierś z kury pokrojona i podsmażona, paprykę, szynkę, salami... a na górę oczywiście ser ;)
Sposób zrobienia ciasta:
Drożdże rozpuścić z cukrem w letnim mleku (ja wstawiam mleko na chwilę na kuchenkę, ale trzeba uważać, żeby nie było za gorące), zostawić na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły i tak spulchniały, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie wygnieść. Uformować mniej więcej kulę i zostawić w tej misce pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
Jak już ciasto wyrośnie to przygotować tą dużą blachę od piekarnika - nalać sobie na ręce trochę oleju, wysmarować tym olejem dokładnie blachę, wziąć ciasto (ręce dobrze jak są tłuste od oleju, bo ciasto się nie klei i świetnie się formuje na blaszce) i wyłożyć nim blachę, żeby było cieniutko wyłożone, bo w trakcie pieczenia jeszcze sporo urośnie. Na ciasto można dać jakiś sos pomidorowy, albo ketchup, potem składniki - pieczarki, mięsko itp. ale bez sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, następnie wysunąć, wyłożyć dokładnie serem i wstawić jeszcze na 10 minut.
GOTOWE i SMACZNEGO! :)
0
0