przepis na sernik

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziewczyny,niedługo święta a ja uwielbiam serniki. Macie może jakieś sprawdzone przepisy żebym zrobiła w końcu taki pyszny sernik ? Zawsze albo mi opadnie,albo twaróg mam nie taki,albo przepis zły że mi nie wychodzi.
Jakie kupujecie twarogi? Bo ja te w kubełkach, tylko niektóre są homogenizowane np Delfiko i się nie nadają bo masa się robi zbyt rzadka i sernik się rozpada.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: przepis na sernik

ja mam bardzo duzo przepisow na serniki, uwielbiam je jesc, a robic tez:) Generalnie sernik zawsze troche opadnie, taki jego urok:) Niektorzy, zeby nie opadl, tuz po wyjeciu z piekarnika, wywracaja blaszke "do gory nogami", ale to dosc ryzykowne przedsiewziecie:)
Sernik kupny czesto ladniej wyglada niz smakuje - jest wysoki, nigdy im nie opada, bo tak naprawde malo tam sera w serniku, tylko dzieki sztucznym dodatkom jest taki wysoki.

A...moje ulubione serniki to czarno-bialy z serkow homo (ale ten zawsze troche opada), sernik rosa - z twarogu, bardzo delikatny i sernik z brzoskwiniami. Jesli chcesz ktorys przepis daj znac!

No pewnie,że chcę z brzoskwiniami. Mi się właśnie podobają te z cukierni ale to prawda,że są suche niektóre,trzeba trafić na dobry,a ja chcę zrobić sama,bo gdzie w wigilię jeszcze czas by szukać cukierni. Ciekawe z tym wywracaniem blachy,moje serniki na pewno by się rozleciały jakbym blachę wywróciła. Ja otwieram piekarnik,by ciasto ostygło i się zahartowało ale i tak opada.

A jadłyście sernik z jogurtu śródziemnomorskiego. Mi bardzo smakuje, jest taki lekki. A jak się szybko robi.

sernik "cioci Danki"
1,5kg twarogu w wiaderku( kupuję macki) jeżeli twaróg słodzony to mniej cukru
12 jaj
kostka masła
2szkl cukru
1 budyń śmietankowy
2łyżki kaszy mannej
olejek śmietankowy lub waniliowy
żółtka+cukier=mix,+twaróg+budyń+manna + olejek+ rozpuszczone i ostudzone masło + ubite białka wymieszac dokładnie i delikatnie az zniknie biała pianka można dodac namoczone wczesniej we wrzątku rodzynki

masy jest dośc sporo i lejącej konsystencji na wysoką bużą blaszkę
jeżeli w trakcie robienia stwierdzisz ,że zbyt lejąca to dodaj jeszcze manny

piec ok 1h i 10 min az bedzie jednolicie brązowy w 180/190stC

Ja tak robię jak powyżej,tylko daję jedno wiaderko i 10 jaj :-) Myślę,że sekret tkwi w twarogu. Z Maćków mówisz?

moja mama zawsze i wyłacznie kupuje twaróg w kostkach ... trzeba przemielić na maszynce do mięsa,
wiem, że czasochłonne ale na 100% taki wtaróg jest najnajlepszy

Ja szukałam takiego w kostkach,ale ciężko już dostać takie niestety. Już chciałam się poświęcić i zmielić...

Dorcik, jesli chcesz ten przepis na sernik z brzoskwiniami, podam Ci dzis wieczorem albo jutro, bo przy sobie nie mam. Ja kupuje ser juz zmielony i wychodzi dobrze. Ten z brzoskwiniami jest tak ciezki ze nie ma sily opasc.

Podaj proszę

Sprawdzony przepis mojej mamy
Sernik z brzoskwiniami

warstwy - patrząc od góry:
Kruszonka
Piana
Brzoskwinie
Ser
Ciasto

Ciasto:
-------------
3szklanki mąki,
½ szklanki cukru pudru,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
5 zółtek
cukier waniliowy.
Ciasto zagnieść, podzielić na 2 części, 1 część do zamrażalnika.

Masa serowa:
---------------------
60 dag sera,
1 budyń śmietankowy,
1 margaryna,
1 całe jajko,
cukier waniliowy,
½ szklanki cukru.

Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy, margarynę ucierać z cukrem, dodać jajko, ucierać dodać budyń- ucierać, dodać ser ucierać.Wyłożyć masę serową na ciasto w blaszce.
Na masę serową położyć brzoskwinie z 1-1,5 puszki pokrojone w gruba kostkę.
Z 5 białek i niepełnej szklanki cukru ubić pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać kruszonką z 2 cz. ciasta - tej z zamrażalnika.

zeby sernik nie opadal w trakcie pieczenia 9 (po 30-40 min )okrawa sie ciasto wokol blaszki i wklada z powrotem do pieca najlepsze serniki wychodza z twarogow pol tlostych nie wazne jakiej firmy

a ja kupuje gotowe sery przemielone w puszce :) przeważnei w Biedronce :)

Dori a ile piec ten sernik i w jakiej temperaturze?

Inne tematy z forum

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??