Aborcja w przypadku wady dziecka

Zakładam wątek bo chciałabym poznać wasze opinie na ten temat. Nurtuje mnie to i nie do końca poukładałam sobie swoje zdanie w tym temacie, w związku z tym chętnie zobaczę jak widzicie to wy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Aborcja w przypadku wady dziecka

maua-mama - eutanazja za ich zgoda? w Holandi ludzie po 70 uciekaja bo rodziny sie zgaduja kiedyim wygodnie urzadzic pogrzeb - np zaraz po swietach, sa wszyscy ostatnie piekne idyliczne swieta a potem dziadek/babcia lekko zniedolezniali do piachu...

kazdy system rodzi wiele zwyrodnien i skrajnych zachowan, wiec pytanie ktore lepsze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wszystko zależy od punktu widzenia ale czy możemy swój punkt widzenia narzucać innym?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak to nie można w 100% przewidzieć? Nie można, kiedy nie prowadzi się specjalistycznych badań.

Moja córka miała wadę wrodzoną. Pierwsze badanie wykazało, że będzie to wada genetyczna. Kolejne tylko dokładnie sprawdziły co dolega mojemu dziecku. Wszystkie badania były na 100% wykonywane w różnych gabinetach przez różnych lekarzy. Wiedziałam, że moje dziecko po operacji będzie zdrowe.

Tylko jeden lekarz. JEDEN. Tak wielce chwalony tutaj na forum orzekł, że moje dziecko będzie miało 30% szans na przeżycie i będzie niepełnosprawne. Gdybym go posłuchała i nie szukała dalej specjalistów, to pewnie byłabym jedną z tych które twierdzą, że jej dziecko miało być chore a nie jest.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

to tez porównanie bez sensu.

ulżyc komuś lekiem, czy też jakimś znieczuleniem, co nie jest niezgodne z etyką, czy zwyczajnie bezdyskusyjne, a aborcja - no zmiłuj się !

No nie oszukujmy sie. cierpienie jest wpisane w zycie człowieka. taka nasza natura i nie mówie tutaj o cierpieniu fizycznym jak poród, czy inne "bolesci".
Mam na myśli "los" ludzki, który jesli ktoś chce zmienia, albo nie, bo boi sie własnego sumienia, czy po prostu Boga.

Ja nie neguję Twoich światopogladów. Staram Ci sie tylko wytłumaczyc jak ja to widze, natomiast mam wrażenie, że jesteś nastawiona wrogo na każdego, kto chciałby urodzić chore dziecko.

Nauka etyczna poza tym, ma pomagac człoiwiekowi, a nie go uśmiercać.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

tak i 2 lata dłuzej sie męczyło extra!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzisz Tinekr Bell...

Dla mnie byłyby to dodatkowe 2 lata radości z tego, że moje dziecko przeżyło dłużej niż przepowiedzieli lekarze.

Wszystko zależy od punktu widzenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

"zawsze bliskim zyczy się odejścia bez cierpienia. Ale niestety cierpienie jest wpisane w życie ludzkie."
Skoro poród musi boleć to nie walczmy o godny poród ze znieczuleniem. Proste... Po to nauka idzie w przód żeby pomagać i nie cierpieć. Czasy kamienia łupanego minęły...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja nie twierdzę że takich sytuacji w życiu nie ma. Są i to bardzo dużo, ale dzieją się dopiero po fakcie. Musimy dopiero coś takiego przeżyć albo doświadczyć że dziecko nie rośnie, nie rozumie, że go boli itp. Tego nie da się w 100% przewidzieć, gdy dziecko jest w łonie matki.

Dlatego moim zdaniem nie mamy prawa odbierać naszemu dziecku szansy na to, że może zdarzy się inaczej niż np. przepowiada lekarz, który jest tylko człowiekiem i może się np. pomylić albo wysnuć zbyt daleko idące wnioski z przeprowadzonych badań.

Historii, w których dzieci miały być "warzywami", a jednak żyją, uśmiechają się i doświadczają każdego dnia małych radość jest równie wiele jak tych smutnych...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

I co to dało. 2 lata przedłużenia cierpienia dla dziecka i dla jego bliskich. Smutne:(
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

no widzisz, dla Ciebie bez sensu, a dla mnie nie.
Bo ja uważam, że płód i dziecko juz na świecie jest tym samym.
Więc dla mnie porównanie jak najbardziej.

Dziecko jest nieszczęsliwe, Wy nieszczesliwe....czy nie o tym cały czas mówicie, jako o arguimencie do usunięcia ciązy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

mojej bratowej znajoma mieszkała w Ie i lekarze powiedzieli, że dziecko jak się urodzi to od razu umrze. Wyjechała do Polski i lekarze doprowadzili do tego, że mała umarła po 2 latach pobytu w szpitalu :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

olimpia bez sensu porównanie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

a może inaczej.

Teoretycznie. Gdyby (tfu, nikomu tego nie zycze) Waszemu dziecku , obecnemu dziecku, cos się stało.... coś, co do końca zycia unieruchomiłoby je, skazało na wózek, albo na przykucie do łóżka. To czy też zgodzilibyście się na zabicie go?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tinker Bell, a to że dziecko nie będzie świadome tego że żyje i że nie sprawi nam uśmiechu na twarzy to będziesz z całą pewnością mogła stwierdzić już w jego życiu płodowym? Czy powie Ci to lekarz?
I na takiej podstawie będziesz w stanie zabić?

Może niektórym się wydaje, że medycyna stanęła w średniowieczu. Ale na chwilę obecną w życiu płodowym można wykryć najpoważniejsze wady genetyczne/wrodzone. Ich specyfikacje można poczytać w internecie. Na ich podstawie jestem stanie to stwierdzić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tinker zgadzam sie z toba w 100%
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

zawsze bliskim zyczy się odejścia bez cierpienia. Ale niestety cierpienie jest wpisane w życie ludzkie.

Może to i egoistyczne, ale poprostu moje sumienie by na to nie pozwoliło. Cały czas biłabym sie z myślami, co by było, jeśli urodziłoby się zdrowe... przeciez pomyłki sie zdarzają.
Jesli miałabym taki wybór, to chyba jednak wolałabym zyć z czystym sumieniem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Moja znajoma, urodziła dziecko bardzo poważnie chore. Dziecko ma dziś 5 lat a jest wielkości dziecka rocznego. Przez cały dzień leży w łóżeczku, nie chodzi, nie chwyta zabawek, nie rozumie....jest na silnych środkach przeciwbólowych. I ona sama, czeka aż maluszek umrze. Bo nie ma już siły. Nie jest w stanie go oddać, ale też nie jest w stanie już patrzeć na jego cierpienie.
To jest straszne. Życzyć własnemu dziecku śmierci. Ale to jest jedyna szansa na uśmierzenie jego bólu....Lekarze ciągle go operują, i przedłużają życie o kolejne kilka miesięcy.....

Tak samo jest jak patrzymy na naszych bliskich dziadków czy babcie, którzy ciężko chorują. Moja babcia przez 10 lat walczyła z rakiem. W wieku 67 lat rak był już wszędzie. Przeszła mnóstwo operacji. Aż pewnego dnia postanowiła tarnąć się na swoje życie.
Kobieta, która przez całe życie była wierząca i z pewnością w tej dyskusji zajęłaby stanowisko antyaborcyjne, próbowała się zabić. Ponieważ, przez 10 lat cierpiała strasznie, a przez ostatni rok życia tak jak mało kto może to sobie wyobrazić. Była moją najukochańszą babcią, taką prawdziwą, która krzyczała, że chodzę bez czapki, pozwalała zaglądać do siatek, to ona nauczyła mnie gotować, to ona wspierała kiedy rodzice nie rozumieli. I mimo moich egosityczny pobudek tego, że chciałabym by żyła jak najdłużej...życzyłam jej spokojnego odejścia tak jakby tego sobie życzyła.

Aborcja wcale nie jest egoistyczna. Egoistyczne jest powołanie na świat dziecka, które będzie niesamowicie cierpieć. I wcale żyć nie będzie chciało.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

no własnie bez sensu ataki - za powazny temat uważam, dlatego chyba nic nie mam już do powiedzienia jak to zamienia się w pyskówke
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a tak była w miarę merytoryczna dyskusja zauwazam że po 50 poście zaczynają się standardowo jakieś ataki ychhhh
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tinker Bell, a to że dziecko nie będzie świadome tego że żyje i że nie sprawi nam uśmiechu na twarzy to będziesz z całą pewnością mogła stwierdzić już w jego życiu płodowym? Czy powie Ci to lekarz?
I na takiej podstawie będziesz w stanie zabić?

To może skoro jesteś takim świetnym jasnowidzem, podaj mi numery które wygrają jutro w totka???

Boże...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum

Czy wiecie gdzie w troijmiescie są fajne krzesła??? (30 odpowiedzi)

Chodzi mi o krzesła drewniane, tapicerka z jakies skórki ecru

dobry stomatolog - kogo polecacie? (131 odpowiedzi)

jak wyżej, zależy mi na dobrym stomatologu (dobrym pod względem jakości usług i ceny), najlepiej...

Catering na chrzciny?? (21 odpowiedzi)

czy moze ktoś by mi polecił jakiś dobry catering na chrzciny?? Pozdrawiam