Aborcja w przypadku wady dziecka

Zakładam wątek bo chciałabym poznać wasze opinie na ten temat. Nurtuje mnie to i nie do końca poukładałam sobie swoje zdanie w tym temacie, w związku z tym chętnie zobaczę jak widzicie to wy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Aborcja w przypadku wady dziecka

wiesz, powiem Ci tylko jedno....
moja babcia starowinka- po kilku wylewach. Jest takim oto starym warzywem.
Ja może nie byłam aż tak z nią związana i nie przeżywam tego w jakiś straszny sposób.
Ale nie chciałabym zapytac mojej mamy, czy nie wolałaby jej zabic - no bo w końcu tym jest eutanazja - żeby miała mniej problemów ona i jej brat.

Tak zostałam wychowana i taki mam światopogląd.
I mówię tu tylko o mnie i o moim sumieniu.

aha - i na tym dyskusje o eutanazji zakończe, bo tak jak mówiłam - to odrebny temat.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

> jak ktoś chce to dobrze by było żeby miał taką możliwośc

Emenems, nie zgodzę się z Tobą.
Zabicie dziecka to nie jest czyjaś prywatna kwestia światopoglądu, sumienia itd.
Mogę być solipsystą? Mogę. Nikt mi tego nie zabroni.
Czy dlatego, ze jestem solipsystą mam prawo bezkarnie krzywdzić innych, W ZGODZIE ze swoim sumieniem i przekonaniami?
Nie mogę, prawda?
Nie mogę, bo istnieje PRAWO, oparte na systemie wartości utrwalonym przez tysiąclecia, a sprowadzające się do tego, że "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe". I kwestia moich przekonań nie ma tu nic do rzeczy.

Jedynym dylematem jest to, czy płód jest dzieckiem.
Płód w wieku 4-5 tygodni ciązy (czyli 2-3 tygodnie po zapłodnieniu) ma funkcjonujące serce i mózg. Czyli jest BEZ WĄTPIENIA odrębną istotą a nie czyrakiem na ciele matki.
Czy jest człowiekiem? Sama napisałaś, ze tak - bo czym niby miałby byc? Słoniem?
Czy można wskazać moment w którym płód przestaje być płodem a zaczyna zasługiwać na miano dziecka?
Ktoś wskaże taki moment?
A jeśli nie - to czy można być człowiekiem (dzieckiem) TROCHĘ?
Odpowiedzi na powyzsze pytania wskazuja jednoznacznie, że odkąd kobieta wie, ze jest w ciązy - nosi w sobie człowieka.
Ze wszelkimi konsekwencjami tego stwierdzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

Każdej z nas tu chodzi o prawo do wolności wyboru zgodnie z naszymi przekonaniam i kazdy powinnien to prawo szanować. Każdy ma prawo podjąć decyzję zgodnie z własnym sumieniem to raz i z tym się zgadzamy.
Dwa chyba każda sie zgadza że aborcja to zabicie tak jak tu czytam małego człowieka chyba nie pada tu płód czy zlepek komórek jak kiedyś słyszałam :/
aleee każdy przypadek jest inny....i tak
***kobieta urodzi zdrowe dziecko ale go nie chce/usunąć nie może według prawa nie mówię o podziemiu aborcyjnym/ albo je znienawidzi w skrajnych przypadkach zabije, albo pokocha i całe życie bedzie mieć wyrzuty sumienia
***kobieta wie ze usunie chore dziecko zachodzi w ciążę bliżniaki jedno zdrowe drugie z zespołem Downa i????
*** kobieta wie że urodzi zdrowe dziecko komplikacje przy porodzie cięzkie porażenie mózgowe
Czasami nie mamy jednak możliwości wyboru..decyduje los przypadek ktoś u góry..temat rzeka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja mysle ze poki nie jest lub nie bylo sie w takiej sytuacji gloszone poglady sa .. hmm malo zgodne z prawda ... tyle sie znamy ile nas sprawdzono ... i nie zycze nikomu zeby musial kiedys podejmowac taka decyzje....
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

pojęciem wrzucenia do gazu - ujełam wyrzuceniem kogoś, bo nie jest potrzebny społeczeństwu.

i nie prowokuj mnie tym hasłem o eutanazji bo to zupełnie inny temat
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie atakuje, ale staram się zrozumieć. Uważasz, ze eutanazja to zabójstwo, to wrzucenie starych do gazu (chyba tak to ujęłaś?) - Porównujesz eutanazję do holokaustu?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Olimpia, jest różnica między dzieckiem niepełnosprawnym czyli takim który ma np. ZD. Takie dziecko może żyć długo. Może dużo zrobić koło siebie.
Dziecko bez ręki, nogi - tak samo jak wyżej.

Ale mówimy tutaj o dzieciach, które przeżyją maksymalnie kilka lat, które nie będą świadome tego, że żyją. Które mają niezliczone ilości wad, które tylko przedłużają ich śmierć. Te dzieci nie sprawią nam uśmiechu na twarzy, a raczej spowodują, że będziemy cierpieć razem z nim.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

śmiesz twierdzić, że nie pracowałam i smiesz twierdzic o teoriach... chyba się trochę zagalopowałaś. A co do dzieci zaadoptowanych.

Świat jest tak skonstruowany, niektórzy maja gorzej inni lepiej.

Uważasz że innych, którzy moga być szczęsliwi trzeba wobec tego pozbawiac życia? Nie wiemy, czy rodzące się dziecko będzie kiedys szczęsliwe czy nie.
Może przez 2 lata będzie kochane, a potem rodzice zginą w wypadku i tez trafi do domu dziecka. - to też do Gazu z nim? bo prawdopodobnie nie będzie miało okazji zaznać szczęscia?

mojego męża chrzestna zaadoptowała dziecko. Dziewczynka ma teraz 7 lat. Zapytasz sie jej czy nie wolałaby umrzeć jak trafiła najpierw do domu dziecka?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

nie teorie, i nie atakuj mnie.

Nie swoja własną teorię tylko własne zdanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 12

Olimpia, śmiem twierdzić, że nie byłaś i nie pracowałaś, a napisałaś to tylko na odczepne. Spójrz na polskie statystyki adopcyjne. A przepraszam, co z tymi nieszczęśliwymi, które w większości nie znajdują domów? Mają żyć szczęściem tych zaadoptowanych?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale co, nie zgodzisz sie czym jest eutanazja? Na to też masz swoją teorię?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Owszem byłam i pracowałam. i widziałam szczęscie tych dzieci kiedy były zabierane do nowych domów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

Olimpia, "- skąd ta pewnośc, że będzie niechciane i nie kochane." Czy Ty kiedykolwiek byłaś w domu małego dziecka? Widziałaś małe dzieci łaknące miłości, leżące samotnie w łóżeczku? Czy Ty wiesz jak straszne spustoszenie w psychice dziecka wyrządza brak kochającej matki?
No ludzie, tyle jest nieszczęścia wśród dzieci, które wyrastają na nieszczęśliwych ludzi. Tylko kto się tym interesuje? Ważny jest zarodek...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Yooki - jest szansa że przeoczylam jestem w pracy moglam niechcący pominąć jakis post :0

ja w takim razie mam takie zdanie jak ty, ja nigdy, a to że powinien być wybór - to dla mnie oczywiste
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sama jestem matką i jestem za powszechnym prawem do aborcji ,corocznie cążę usuwa ok.200 tys. Polek dużo na ten temat do powiedzenia mają lekarze w Niemczech na Słowacji czy w Angli gdzie Polki udają się po pomoc , czas skończyć z fikcją!Nigdy nie znalazłam się w sytuacji tych kobiet i nie mam prawa oceniać czy robią dobrze czy źle . A co z kobietami których nie stać na zagraniczne eskapady , rodzić nie chciane dziecko albo poddawać się pokątnym zabiegom? Nie wyobrażam sobie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

tu się akurat nie zgodzę, ale nie ot ym dyskusja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Co wy z tą eutanazją? Przecież to wybór osoby chorej i za jej zgodą. ew. rodziny kiedy nie ma już nadziei i osoba cierpi i nie jest świadoma. Ludzie poczytajcie, doedukujcie się i zabierajcie głos.
Stawianie na jednej półce eutanazji i aborcji... o zgrozo.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

i jeszcze jedno - trzy rózne sprawy to

1. legalizacja aborcji w Polsce
2. Moje zdanie na temat aborcji
3. Co ja bym zrobiła gdybym stanęła przed wyborem?

Ja mam inne zdanie na temat aborcji w stosunku do siebie i do innych, dla mnie ja zabijam dziecko i tyle, ale jak inni chcą uważam że powinni miec taka mozliwośc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Może nie do końca ludzie sobie zdają sprawę. Ale jesteśmy zwierzętami. I człowiek zawsze będzie miał instynkt przetrwania. W przyrodzie zawsze słabsze osobniki się odrzucało. I może to brzmi okrutnie i bezdusznie. Ale tak jest." - tylko, że zasadniczo różnimy się od zwierząt tym, że mamy wolną wolę i sumienie i przede wszytskim rozum.

Maua_mama - ja nie atakuję, tylko mówię o swoim zdaniu, o któym mam prawo powiedziec, bo od tego jest forum.

"Zgodzę się tylko z tym, że usuwanie ciąży to usuwanie niechcianego dziecka (jak to nazwałaś "problemu"). Wolę żeby to zostało usunięte w zarodku niż żyło niechciane i niekochane." -

- skąd ta pewnośc, że będzie niechciane i nie kochane.
U mnie w bliskiej rodzinie jest chłopak, który do końca życia będzie potrzebował opieki. nikt nie wyobraża sobie życia bez niego.
a on jest szczęsliwy że żyje, doświadcza wielu rzeczy na swiecie pomimo swojej niepełnosprawności.

Skąd możemy wiedzieć, że dziecko, potem człowiek nawet istniejący jako "warzywo" nie rozumie w jakis sposób świata i nie jest szczęśliwe? No jak i skąd?

To to o czym mówi emenems. Aborcja to decyzja za kogoś.

I od razu powiem, gdyby ktoś zapytał - no ale co z rodzicami, kobietą, jakie to dla nich życie?
- Idac takim tokiem rozumowania musiałabym zabić wszytskich, którzy w moim życiu narobili mi poblemów.
Łącznie z wykładowcami i byłym pracodawca na czele :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Akcja z psami była o to, że mało humanitarnie te psy się zabijało.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wycieczka w przedszkolu (43 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

pożyczka hipoteczna? (18 odpowiedzi)

moim rodzice mają mieszkanie własnościowe ( maja po 65.70lat) niestety ja niemam żadnej zdolności...

Leczenie zębów mlecznych... (16 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...