Astygmatyzm - dziedziczenie

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Moje drogie mamy :)
czy któraś z Was ma astygmatyzm? Czy Wasze dzieci odziedziczyły po Was tą wadę?
Oboje z mężem mamy astygmatyzm i zastanawiamy się czy nasze dzieciątko od razu jest skazane na tą wadę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Astygmatyzm - dziedziczenie

uu ja mam.....niewiem czy to dziedziczne

a przy okazji astygmatyzm moze sie rozwijac i byc coraz gorzej prawda?? bo mi sie mocno pogarsza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

jeżeli ma się astygmatyzm a nie nosi okularów, to wtedy pogarsza Ci się wzrok.
Mi zdiagnozowano tą wadę jak miałam 7 lat i sam astygmatyzm się nie pogarsza, a nawet polepszył mi się wzrok przez te lata noszenia okularów. Wiem, że należy jak najszybciej zdiagnozować tą wadę, dlatego sama będę regularnie badać wzrok dziecka jak to tylko będzie możliwe.

nie jestem pewna na 100% ale jest dziedziczny, ale nawet jesli oboje go macie to i tak jest szansa ze dziecko nie bedzie mialo tej wady :) jak na loterii ;p
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

astygmatyzm ma 98% ludzi na świecie... czasem jest on powiązany z wadą wzroku ( i wtedy się wie,że się go ma) i można leczyć. ogólnie wady wzroku są dziedziczne.

a zeby bylo jeszcze dokladniej to dziedziczy sie sklonnosc do wystapienia tych wad

no nic, to pozstaje mi tylko pilnowanie i częste badanie dziecka :) Liczę jednak na to, że mauszek nie będzie musiał chodzić w okularach..

Mój synek ma już stwierdzony astygmatyzm. Mój mąż też ma, ale czy synek odziedziczył po nim....nie mam pojęcia!

moniall

i co? synek dostanie od razu okulary, czy jak?

ja mam
córka miała badany wzrok i dr nic nie stwierdziła:)

Ja to mam cichą nadzieję, że też będzie miało wzrok ok
Wiem jakie to uczucie nosić okulary, przez wiele lat miałam kompleksy z tego tytułu, aż do czasu jak poznałam męża okularnika :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też mam astygmatyzm i wada wzroku sie u mnie przez lata zmniejszyła. A okulary noszę od 4 roku życia. U małej jak na razie nie widać żadnej wady wzroku, więc mam nadzieję że to nie jest dziedziczne (w sumie nawt nie myślałam że może być :().

Wg mnie astygmatyzm tak jak wada wzroku jest dziedziczna, a przynajmniej ma sie wieksze skłonności do niej...

Astygmatyzm jest dziedziczny, tak mówiła moja pediatra (na bilansie dwulatka pytała jaką mam wadę, gdy usłyszała że astygmatyzm, poleciła zarejstrować się do okulisty). Z synkiem byliśmy u okulisty już jak miał 8 miesięcy. Moje dzieci nie odziedziczyły po mnie astygmatyzmu:)

Wiele różnych informacji na temat astygmatyzmu można znaleźć na pewno na tej stronie https://blikpol.pl/astygmatyzm-co-to-leczenie . Jest tam bowiem wiele ciekawych porad i wskazówek, które mogą się przydać. Macie tam przede wszystkim wytłumaczone co to jest astygmatyzm oraz jak go leczyć. Poczytajcie sobie na ten temat. Warto!

Właśnie przeszłam laserową korekcję wzroku . Teraz cieszę się idealnym wzrokiem dzięki zabiegowi od Idealny Wzrok. Jeśli marzysz o doskonałym wzroku, to polecam Ci skorzystanie z laserowej korekcji wzroku naprawdę warto!

Inne tematy z forum

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (4 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

Czy wiecie gdzie w troijmiescie są fajne krzesła??? (30 odpowiedzi)

Chodzi mi o krzesła drewniane, tapicerka z jakies skórki ecru

Od kiedy własny pokój? (48 odpowiedzi)

Dziewczyny tak się zastanawiam, od kiedy przeniosłyście wasze maleństwa do własnych pokoi? Moja...