Badanie krwi i moczu a kaszel

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Dziecko ostatnio prawie ciągle jest przeziębione, kilka dni zdrowy i znowu go coś łapie, zawsze się od kaszlu zaczyna, katar dopiero po kilku dniach dostaje.
Prawie cały luty i marzec był chory. Na początku kwietnia był przeziębiony, później kilka dni spokój, później go coś łapało i miał sam kaszel, dwa dni już dobrze było. A wczoraj na wieczór trochę zaczął znowu kaszleć, dziś rano też, później cały dzień nic i niedawno przed zaśnięciem raz zakasłał. Osłuchowo wszystko dobrze. Mam mu dawać syrop przeciwkaszlowy. Żadnych innych objawów nie ma, tylko kaszel.

Lekarka dziś dała skierowanie na badanie moczu, morfologię, ob. i coś jeszcze (ciężko rozczytać), niestety nie wspomniała kiedy powinnam te badania dziecku zrobić, czy jak mu kaszel przejdzie, czy np. jutro można. Nigdy tych badań nie miał, a mi nawet do głowy nie przyszło żeby się zapytać lekarki.
Myślałam żeby iść jutro na te badania z dzieckiem, ale czy można jak ma się kaszel? Typowe przeziębienie to nie jest.

I tak się chciałam zapytać, czy można iść na badania krwi i moczu jeśli ma się sam kaszel? czy może jednak lepiej poczekać aż ten kaszel dziecku minie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Badanie krwi i moczu a kaszel

Witaj, ja podobnie dostałam skierowanie przy długotrwałych infekcjach górnych dróg oddechowych. Po to m.in by sprawdzić czy nie rozwija się jakiś wewnętrzny stan zapalny (z krwi wyjdą różne poziomy eozynocytów i takie tam inne) i wykluczyć pasożyty, tu ciekawy artykuł http://kobieta.onet.pl/dziecko/skad-ten-kaszel/htrm8
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

morfologia wyjdzie gorzej przy stanie zapalnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moim zdaniem skierowanie dostałaś po to, żeby sprawdzić TERAZ, jakie będą wyniki. Moja córka dość długo kasłała, też dostała skierowanie na badanie krwi (morfologia CRP), moczu, nawet kału (podobno przy pasożytach też jest kaszel). Wszystkie wyniki miała ok, na szczęście. Skoro dziecko kaszle prawie bez przerwy, to kiedy chcesz to badanie wykonać? Te badania mają na celu sprawdzenie, jaka jest przyczyna kaszlu. Powinnaś - moim zdaniem - zrobić je od razu. Jeśli wyniki będą w normie sprawdziłabym dziecko pod kątem alergii. Od lutego pylą już niektóre drzewa, niedługo zaczną trawy - może tu leży przyczyna?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Pomysły na tegoroczne prezenty : (44 odpowiedzi)

Jakie są wasze tegoroczne pomysły na prezenty - dla męża/chłopaka, mamy, ojca, teściowej. teścia,...