Benzyna tanieje...

... ale Ja wolę na gaz. Czy ma ktos z was instalacje gazową w Nissan 350 Z . Ciekawi Mnie jak raguje silnik przy 4000 obr/min.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Re: Benzyna tanieje...

takie auto w gazie??? Oszalałeś.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludzie do porsche montuja gaz. Ale to faktycznie dziwne ;-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jest dziwne.
Kupuje tanio "przejechane" drogie auto,a nie stać Go na paliwo jakie zaleca producent.O wizytach w ASO nie wspominając. Najważniejszy jest za to "szpan". Sąsiedzi spać po nocach nie mogą,ze ten z trzeciego piętra nie pracuje, a takim autem jeździ.
I o to właśnie chodzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

W sumie masz rację:-) to tak jak wziąć pożyczkę we frankach a teraz nie mieć z czego splacac :-P
Życie ponad stan na gazie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tym "luksusowym autem" się zgadzam ale też nie do końca.
Mówi się, że im droższa bryka parkuje przed lokalem tym bardziej skąpy jest właściciel, i im więcej człowiek ma tym więcej będzie cisnąć. Tak też luksusowe auto w gazie mnie nie dziwi.

Co do kredytu we frankach to gdyby banki miały normalne podejście to wystarczy że zrobili by taki sam trik jak na Węgrzech - gdzie koło 70% ludzi miało kredyty we frankach - i dali radę.
Kiedyś banki nie ostrzegały o ryzyku walutowym dla franka i reklamowały tą walutę jako bezpieczniejszą niż pentagon.
Dobry prawnik poleciał by po tych umowach jak myśliwy po kaczkach: wprowadzenie w błąd przy zawieraniu umowy, nierówność stron przy zawieraniu umowy, brak informacji o ryzyku i pewnie jeszcze wiele innych.
Jak dla mnie te stare umowy które nie zawierały informacji o ryzyku powinny z zostać unieważnione.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wsiądż już do swojej rozsądnej Skody Fabii w benzynie, bo w końcu gaz jest do kuchenek, a diesel do ciężarówek i skończ biadolić. Duży silnik jest bardzo rozsądnie gazować. Nie masz pojęcia - nie wypowiadaj się! Może autor chce szpanować samochodem, ale Ty próbujesz szpanować rzekomym intelektem! Nie rodzaj zasilania daje przyjemność, a pojazd. Idiotów nie brakuje, znam i takich którzy leją nawet 98 czy inne premium bo producent zaleca i jest lepsze.

Co do tematu: ładuj śmiało, mędrców nie słuchaj, prawdopodobnie nie mają pojęcia nawet jak działa silnik czterosuwowy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

A co w tym złego: "... Idiotów nie brakuje, znam i takich którzy leją nawet 98 czy inne premium bo producent zaleca i jest lepsze..."?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja właśnie leję do swojego 98 oct. Skoro producent zaleca tzn. że należy do tego się stosować. Nie pisze też w instrukcji,że kto stosuje się do zaleceń producenta jest idiotą. Natomiast producent nie wspomina,że można auto gazować albo do zbiornika lać siki. W każdej instrukcji pojazdu wyraźnie jest napisane jakie paliwo stosować . Jednak są mądrzejsi od producenta i kombinują jak koń pod górę, aby jeździć jak najtaniej,bo na droższe paliwo ich nie stać. Może akurat ci są idiotami ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

No własnie, nie masz wiedzy i dlatego stosujesz się do producenta, który Cię zwyczajnie dyma - ale to Twoja wola i nic mi do tego. Ale dlaczego wyrażasz się w temacie o którym nie masz pojęcia, bo jak widać nie masz pojęcia nawet dlaczego trzeba lub nie trzeba lać paliwo 98? Skoro masz problemy z tym to tym bardziej z gazem, który jest bardziej złożonym tematem. Nie bądz wszędzie najmądrzejszy, jeżeli się nie znasz, to po prostu nie pisz. Autor wątku chce merytorycznej odpowiedzi, a nie wiedzieć co Ty lejesz i słuchać bredni, że prodcuent wie lepiej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Też nic nie wnosisz to po co sie tu frustrujesz chlopaku. Nie cisnieniuj sie tak bo pekniesz. Gdyby gaz był taki wspanialy to montowali by go seryjnie a patrz Nissan nie pomyslal. Japonce nie cierpia gazu. Poczytaj dlaczego. Co do PB 98 jak zalejesz do corvetty to nie pojedzie kolego. To tak jak by do merca wlac dawny PB92. W Rosji wciaz jest paliwo nisko oktanowe.Skoro producent zaleca to nie bez powodu. Nie badz madrzejszy. Pozdro
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wnoszę, wypominam osoby, które nie mają podstawowej wiedzy o silniku by nie wypisywały głupot. Argument, że 'gdyby tak było to by montował producent', mozna sobie gdzieś włożyć. To jak wytłumaczysz istnienie firm, które robią akcesoryjne częsci? Np do wyczynowych pojazdów? Jeżeli producent wypuszcza wyczynowy pojazd to chyba wie co robi - to dlaczego zawodnicy kupują części tych firm? Kto się myli? I nie mówię o częsciach X razy droższych ale w porównywalnych cenach - vide tuningowe wałki rozrządu o innej charakterystyce?
Zresztą, licząc na merytoryczne dyskusje z ludzmi, którym się wydaje to trochę naiwniactwo. Tylko mam prośbe, jak się nie znacie to odpuście wciskanie tego kitu innym. Ja osobiście na tematy, na które nie mam pojecią się nie wyrażam. To co wyżej piszecie to jest kompletna bzdura odnośnie liczby oktanowej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jak widać ,Ty już na odległość po zapachu, jak pies mojego sąsiada wyczuwasz kto ma, a kto nie ma wiedzy ... merytorycznej.
Piszesz też o firmach "które robią akcesoryjne części" - dosłowny cytat.
- Mogą być akcesoria samochodowe lub części zamienne do samochodów.
Próbujesz też przekonać wszystkich na siłę ,że masz bezwzględną rację co do zasilania silników wyłącznie gazem,gdzie często tam więcej sprężonego powietrza niż podstawowego gazu,co jest wynikiem późniejszych awarii w układzie zasilania silników gazem.
Wnosisz,wypominasz osoby itd. ...
Co Ty tu masz do wnoszenia albo do wypominania komukolwiek i cokolwiek ???
Musisz wiedzieć o tym ,że na każdym forum możesz się swobodnie w temacie wypowiadać nie obrażając nikogo.A przede wszystkim wyrażać swoje zdania dotyczące danego wątku bez podważania zdania innych, ponieważ każdy może mieć swoją rację. Nikt inny tutaj nikogo na siłę nie przekonuje do zasilania samochodów gazem. Każdy pisze to co uważa za stosowne. Natomiast wnoszenie, wypominanie komukolwiek pozostaw wyłącznie samemu sobie.
Z drugiej strony, jeśli uważasz się za wybitnego znawce tematu to proponuję wysłać e-maila do producenta Mercedesa ,GM, BMW ,VW,Forda lub innej znanej marki i przedstawić swoje zdanie na temat korzystnego zasilania silników spalinowych gazem zamiast benzyną. Jestem pewien,że takiego wybitnego fachowca z Polski natychmiast zatrudnią u siebie na pełnym etacie i będziesz robił taką kasę,że nawet nie śniło Ci się po nocach.
- A gdybyś miał potrzebę porozmawiania na ścisłe zagadnienia dot.eksploatacji i kompleksowego remontu samochodu to przedtem musisz przejechać co najmniej milion km. samochodami osobowymi bez wizyt w warsztatach samochodowych(!) będąc samowystarczalnym w zakresie wszelkich napraw i remontów kapitalnych ,a wtedy ewentualnie możesz być moim partnerem do konkretnej dyskusji w powyższym temacie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Poddaje się. Jeżeli ktoś wierzy w ślepo co podaje jego guru-producent i jedynym argumentem jest, że 'on tak mówi', to nie mam argumentów. Takiej osobie się nie przemówi. Jeżeli ktoś slepo wierzy a nie wie, to dyskusja nie ma sensu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Gdzie w Trójmieście warto kupić używany samochód? (39 odpowiedzi)

Tak jak w temacie. Szukam używanego i chciałbym je kupić w Trójmieście, ewentualnie okolicach....

Najtańsze oc dla... gdzie? (84 odpowiedzi)

Witam Posiadam prawko od roku i kilku mies., mój brat od 2 mies. ja jestem właścicielem...

JAKIEJ MARKI AUTO POLECACIE KUPIĆ???? (150 odpowiedzi)

witam chcę kupić auto jakie jesteście w stanie polecić ? mam wymagania chcę aby auto miało...