Bezpieczeństwo danych osobowych

Przekazujemy je wszędzie: zakładając konta bankowe, dokonując zakupów itd. A później tracimy nad tym kontrole. I wydzwaniają Ci wszyscy telemarketrzy - i nie wiadomo skąd mają tak naprawdę nasze dane. Bo ja np się na to nie godziłem. Niby jest RODO, ale nie wiem czy w tym zakresie coś udało się poprawić?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

"ja znam Pani nazwisko ale nie moge powiedziec do Pani po nazwisku
bo bedzie mnie to kosztowało cała moja pensje"
"nazywam sie....
prosze ciszej mowic!
,teraz nie wolno głosno podawac swoich danych..nie wolno!"

RODO to ciag dalszy" nie wolno Tobie"
a im wolno
to ma sprawiac wrazenie
i stanowic kolejny element komplikacji
tak naprawde kolejny element bycia na łancuchu
bo jako Kowalski nie wygrasz z instytucja ale instytucja wygra z Toba
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest kilka sposobów na walkę z takimi zachowaniami mam nawet patent na prześledzenie skąd mogły wyciec takie informacje
Jak ktoś jest zainteresowany to mogę udzielić info na priva

Ze standardowych metod działa taka czerwona sluchaweczka którą rozlacza sie rozmowy a numer dodaje się do czarnej listy w telefonie i zapomina się o istnieniu takiego numeru na zawsze. To działa tak że nawet jak taki numer do nas dzwoni to my tego nie zobaczymy, bardzo wygodne rozwiązanie

Mam też zablokowane połączenia z zastrzeżonych numerów. Osoby których numer mi się nie wyświetla po prostu się do mnie nie dodzwonią. Obecnie numer telefonu jest jak imie i nazwisko, i służy identyfikacji. Jeśli ktoś ma coś do ukrycia to że mną nie porozmawia.

Absolutnie nie podejmuje się rozmowy. Zazwyczaj zaczyna się od słów
-Dzień dobry, dzwonię z firmy xvz, czy rozmawiam z Panią Nowak?
Wtedy odpowiadam że nie jestem informacją telefoniczną i nie udzielam takich informacji
(bo tak naprawdę nie wiemy z kim rozmawiamy)
po czym należy szybko się pożegnać i nacisnąć czerwoną słuchawkę

Jeśli ktoś uporczywie do nas wydzawania a z jakiś powodów nie możemy go zablokować
to pamiętając że my nie udzielamy przez telefon żadnych informacji
prosimy o podanie dokładnej nazwy firmy, imienia i nazwiska osoby z która do nas dzwoni
I staramy się uzyskać informacje skąd mają nasz numer i czy dokładnie wiedzą z kim rozmawiają

Zgodę na użycie danych osobowych i kontak można w każdej chwili anulować czyli cofnąć taką zgodę
I nie wymaga to uzasadnienia. Należy poprosić zdecydowanie taką firmę o niekontaktowanie się więcej oraz
usunięcie danych osobowych z bazy firmy pod groźbą pozwu o nękanie

I uwaga, o stalking można oskarżyć nie tylko firmę ale i osobę dwoniacą osobiście

Nie należy wyrażać zgody na nagrywanie. Na to muszą mieć naszą zgodę, bez niej nie mogą kontynuować nagrywania rozmowy
Mamy prawo do odmowy udzielenia takiej zgody. Ona działa na naszą niekorzyść bo to nie my mamy nagranie.

Jeśli faktycznie zadzwoni ktoś do nas z banku albo innej instytucji i faktycznie będzie miał do nas realny interes
to w żadne dziwne pytania i nagrywania rozmów nie będzie się bawił

Zdarza mi się zostawiać namiary do siebie w różnych dziwnych miejscach i nie mam szturmu dziwnych telefonów z super ofertami :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

G....o warte te sposoby... przy wymianie telefonu nikt nie myśli aby przenosić zablokowane numery, poza tym dalej mają twoje dane :/
Za dawnych czasów trafiły im się jakieś moje dane :/ , powiedziałem im że zmienił się właściciel numeru dostali wymyślone imię , nazwisko i miasto , oni szczęśliwi że mają aktualne dane , a ja że to nie moje dane. Potem jak dzwonili że zapraszają na xyz w mieście xxx to już wiedziałem kto i co...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie od dziś wiadomo, że nikt tak bardzo nie zadba o nasze dane osobowe, jak sami o nie nie zadbamy. I rzeczywiście są ustway, rozporządzenia i inne regulacje, regulaminy czy polityki prywatności - ale zawsze powinniśmy mieć tą zasadę ograniczonego zaufania.
Polecam jeszcze zapoznać się z http://brief.pl/bezpieczenstwo_informacji_-_przedsiebiorca_vs_konsument_jak_chronic_swoje_dane_osobowe/ - interesujący tekst o tym jakie są obowiązki przedsiębiorców oraz jak swoje dane powinni chronić konsumenci.

Tu działa tylko magia frazy "dane osobowe". Dane osobowe nie są istotne - moje peregrynacje po sieci są rejestrowane przez algorytmy googla co pozwala na stworzenie mojego dokładnego profilu bez potrzeby znajomości danych osobowych. I to ten profil osobowy stworzony przez system liczy się w systemie, a nie mało istotne dane osobowe, które mogą zainteresować drobnego złodzieja. A jezeli jesteś aktywnym , entuzjastycznym użytkownikiem różnych zakątków sieci, to jesteś w mackach systemu, a twoje obawy o dane osobowe okazują się po prostu śmieszne i naiwne.

Dla systemu liczą się twoje zachowania i nawyki, a nie nazwisko.

Chciałbym Wam polecić sprawdzić stronę, na której znajdziecie najróżniejsze szkolenia i audyty z ochrony danych osobowych - wdrożenia rodo . Jeżeli jesteście zainteresowani ofertą ich usług, to wszelkie informacje znajdziecie na stronie.

Jest sporo sposobów na to

Inne tematy z forum

Vibracje (7 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

e-sport (4 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Co sądzisz o suplementach dla graczy? (3 odpowiedzi)

Co sądzisz o suplementach dla graczy? czy rzeczywiście są skuteczne?