CHUSTOWE MAMY

WITAM,
ZAKUPILAM CHUSTĘ ELASTYCZNA, CZY SA TU JAKIES MAMY, KTORE POKAZALYBY MI JAK JĄ PRAWIDŁOWO ZAWIĄZAĆ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: CHUSTOWE MAMY

Czy szykuje się jakieś kolejne spotkanie mam kangura?

Witajcie. Ja mam chustę nati tkaną, teraz zamówiłam sobie MT i czekam na niego z wielką niecierpliwoscią (zakupu dokonałam na pathi.pl)
Ostatnio próbujemy noszenia sie na plecach, ale jakoś ciężko mi dociągnąc chustę na ramionach.
a tak w ogóle, to wielce ubolewam nad tym,że nie miałam tych cudeniek przy pierwszym dziecku (jakież ułatwienie , gdy mieszka się na 4. piętrze :))...

Agag gdzies tu w watku jedna z dziewczyn podawala linki do dziewczyn szyjacych MT - ja jakis czas temu szukalam MT dla synka i zakupiłam super hybryde u Tulimy.
Co do pomiarów to wazna jest szerokość pod pupą i długość panelu na pleckach --> na chustoforum jest gdzies watek jak dokladnie zmierzyc.
Ja akurat nie mierzylam bo dostalam moje MT do testowania i okazal sie idealny, ale podejrzewam ze jak napiszesz do ktorejs z dziewczyn szyjacych to napisza Ci co i jak dokladnie pomierzyc.
Warto tez przymierzyc jakies MT od znajomych abys zobaczyla czy Ci sie podoba (albo w klubie kangura). Jak jestes z Gdyni to sluze pomoca w przymiarce :)

Hej dziewczyny
My jesteśmy w takim momencie, że mała bardzo chętnie spaceruje, najczęściej za palec i często wychodzimy na spacery bez wózka już. Ale wiadomo, daleko to się tak nie zajdzie...
Chusty mi się juz nie chce motać, szczerze mówiąc, bo za dużo zachodu w takiej pogodzie. Zresztą jakoś tak nie nauczyłam się jeszcze samodzielnie motać plecaczka, a chętnie w tej właśnie pozycji bym ją ponosiła.
Co byście doradziły?
Myślałam o MT, ale nie bardzo wiem jak i gdzie wybrać. Powinnam pewnie coś wymierzyć, ale nie bardzo wiem jak. Podpowiedzcie proszę.

Super, już wysłałam!

Napisz do mnie maila na ewa.fryczke@klubkangura.org to dostaniesz info o spotkaniu.
Spotkania są bezpłatne i nie trzeba zgłaszać chęci udziału. Ja bym już w tkanej nosiła :)

Super, czy trzeba się zapisywać? i na którą godzinę?

Moja mała waży około 5300g, czy zatem od razu możemy przejść na chustę tkaną?

Najbliższe spotkanie odbędzie się w sobotę na Oruni w Panu Dinku.

Co do elastycznych to 7-8 kg to max waga do noszenia

i jeszcze jedno pytanie - Do jakiej wagi dziecka sprawdzają się chusty elastyczne?

Hej! Kiedy najbliższe spotkanie chustowych mam w Klubie Kangura?

My wlasnie testujemy MT hybrydowe (czyli z klamra) i jestesmy bardzo zadowoleni (o jedno wiazanie mniej a to ulatwia zycie).
Nie wiem jakie dokładnie ma Pentelka (od niej mamy elastyka) ale na co warto zwrocic uwage:
- na szerokosc panelu (u nas duzo nosidel np. bondolino bylo za waskich pod pupa)
- czy nosidlo ma wypelnienie pasow naramiennych (super sprawa jak dziecko jest wieksze) i na ich szerokosc (min. 7-8 cm)
- wysokosc panelu, czy ma zagłowek, czy jest kapturek odpinany?

No i zawsze warto przymierzyc dziecko do jakiegos nosidla aby ustalic prawidlowe rozmiary (na spotkaniach Klubu Kangura powinna byc mozliwosc, jak jestes z Gdyni to ja sluze pomoca, chyba niektore mamy z klubu mam maja tez nosidla - warto podpytac).

Chcę kupić Mei Tai, atrakcyjną ceną ma właśnie Pentelka, czy możecie prosić o pomoc Kogoś bardziej doświadczonego. Zastanawia mnie różnica między zastosowanie klamry do zapinania w standardowym wiązaniu?

Dziecko się musi przyzwyczaić do chusty.
Poza tym niewłaściwe dociągnięcie chusty(dziecko ma za luźno) może powodować niezadowolenie dziecka

Dziewczyny, czy Wasze dzieci od poczatku polubily chusty? ja dzis kupilam Nati i mala strasznie plakala jak byla w tej chuscie. nie wiem czy zrobilam cos nie tak (pewnie i owszem :)), ale moze dziecko sie musi przyzwyczaic. myslalam jednak, ze dzieci od poczatku czuja sie dobrze w chustach.

sprzedam nasze Nubigo (nosidło ergonomiczne) http://forum.trojmiasto.pl/Nosidlo-ergonomiczne-NUBIGO-t222655,1,161.html

Ok, miej swoje zdanie ale jak dla mnie to nawet na poczatek szkoda wyrzucac kase w bloto na taka szmatkę. To juz lepiej kupic uzywana ale dobra chuste albo pozyczyc - zawsze pomocny jest klub kangura gdzie mozna obejrzec chusty i sie poradzic.

Nie no, pewnie jakbym miala zamiar bardzo duzo chusty uzywac, to bym kupila jakas lepsza, ale na tyle, na ile my uzywamy, to taka wystarczy ;) Jednak tam gdzie sie da i kiedy sie da, to zdecydowanie wole wozek.
Mysle, ze taka tania jest dobra na poczatek, zeby zobaczyc o co kaman, a jak ktos sie wkreci, to mozna sobie pozniej kupowac "bajery" ;)

Wojtek waży 10 kg i nie mam problemow z noszeniem go w chuscie tkanej (mam nati) --> uwazam ze to byly bardzo dobrze wydane pieniazki: zanim kupilam nati tez chcialam przyoszczedzic ale po przeczytaniu opini a tych no-name stwierdzilam ze nie warto : zwlaszcza ze wzgledu na komfort dziecka.

.... a im cięższe dziecko tym bardziej czuć różnicę między chustą z bawełny pościelowej a tkaną skośno krzyżowo, dobrze dociągnięta chusta ujmuje dziecku kilogramów, nie wrzyna się w ramiona nie osiada o czym w zwykłej bawełnie można po marzyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie no, ja wiem, czemu niby te "firmowe' sa lepsze i juz tez czytalam o wlasciwosciach tych splotow itp, ale jakos nie chce mi sie wierzyc, zeby to robilo az taka roznice. To jednak tylko kawal materialu, moze byc lepszej lub gorszej jakosci, ale cudow nie ma, zeby tu duzo wiecej mozna bylo osiagnac. No ale rozumiem, ze jakos to trzeba sprzedac ;)
Ja raczej juz nie bede inwestowac w inna, bo moj maly ma prawie 10 kg i chociazby nie wiem jak super chusta byla, to itak bedzie go ciezko dzwigac i wole na codzien wozek ;)

Inne tematy z forum

alimenty. Jak to załatwić? (9 odpowiedzi)

Czy ktoś zna ten temat? Nie potrafię dogadać się z ojcem dziecka w sprawach finansowych. Twierdzi...

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Wakacje z dziećmi (122 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...