CHUSTOWE MAMY

WITAM,
ZAKUPILAM CHUSTĘ ELASTYCZNA, CZY SA TU JAKIES MAMY, KTORE POKAZALYBY MI JAK JĄ PRAWIDŁOWO ZAWIĄZAĆ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: CHUSTOWE MAMY

Effcia - ja pisałam o elstycznej a nie tkanej. Tkanej bym nie kupiła, a elasty nie rozni sie niczym od np. LL

Anek - chodzi o to ze w chuscie tkanej powinien byc splot skosno-krzyzny, ktory zapewnia odpowiednie sprezynowanie chusty, odpowiednio dopasowuje sie do ciala dziecka i zapewnia bezpieczne noszenie. A niestety wiekszos chust no-name tego nie zapewnia. Pamietaj ze chodzi o komfort dziecka i jego zdrowie. Chusty o innym splocie szybciej tez sie niszcza i traca jakiekolwiek wlasciwosci noszenia.

Nie dla bardziej zaawansowanych, tylko jakbyś trochę ponosiła w prawdziwej tkanej poczułabyś różnicę.
Zawsze można przyjść na spotkanie Klubu Kangura i pożyczyć od nas na kilka dni by potestować, a potem ew sobie kupić swoją

Ja mam tkana Pentelki i moim zdaniem jest ok, chociaz ja sie za bardzo nie znam, bo chusty uzywamy raczej od czasu do czasu tylko. Kupilam taka, zeby zobaczyc, czy nam sie to wogole spodoba i jakos tak zostalismy juz z ta :) Mamy tez jakas drozsza po kims, (ale nie wiem jaka dokadnie, bo nie ma metki), ale itak ta pentelkowa bardziej mi sie podoba, moze ze wzgledu na kolor ;) Widze, ze materialmest jakos inaczej tkany, ale roznicy podczas noszenia nie czuje.
Mi sie wydaje, ze to, czy chusta jest lepsza czy gorsza jest zauwazalne moze dla jakichs bardziej zaawansowanych uzytkownikow.
A moze nawet nie ma wcale takiej duzej roznicy, tylko jest to kwestia marketingu ;)

mami.80 Pentelka robi chusty ze zwykłej bawełny,nie są one odpowiednia tkane(skośnorzyżowo lub diagonalnie) i przez to nie da rady dobrze ich dociągnąć ani nie pracują odpowiednio w czasie noszenia.
Lepiej kupić używaną Nati lub LL niż nową od Pentelki

Polecam elastyczną od Pentelki - super się nosi :) Jesli chodzi o elastyki to tutaj nie ma roznicy czy jest to LL, nati itp czy jakis "no-name" z allegro; co innego tkane - tutaj splot tkaniny musi byc odpowiedni i warto zainwestowac w znana marke (lub kupic uzywana) bo te dostepne na allegro niestety sa szyte ze zlego materialu :/
A co do Pentelki to super material i sposob wykonania (mamy taka fioletowa).

dzięki kwiatek!

Czy któraś z mam mogłaby się wypowiedzieć na temat chust Pentelka? Znalazłam na allegro i cenowo są znacznie atrakcyjniejsze od tych LennyLamb.

Zależy ile masz wzrostu. Poza tym jeśli kupujesz chustę np. M wówczas mniej materiału Ci zostaje po zachustowaniu. Nie każdy to lubi. Ja mam 164 cm wzrostu i wolałam chustę L, bo wiedziałam, że mam wtedy trochę więcej materiału np. do okrycia główki małej.

A jak dobrać odpowiedni rozmiar chusty? Skąd mam wiedzieć czy M czy L?

Chodziło oczywiście o naszą EFFCIĘ :)

Mami chustę pożyczyłam od naszej forumki na przetestowanie :) Ja zaczęłam nosić młodą jak miała 1,5 miesiąca, gdybym miała chustę wcześniej pewnie nosiłabym od urodzenia :) Jeśli chodzi o samo wiązanie to nasza Ewwa mi pokazała, polecam :) Są jeszcze fajne filmiki instruktażowe na Youtube pod hasłem "kieszonka"

Jeśli któraś z przyszłych chustowych mam chciałaby kupić chustę elastyczną, to chętnie sprzedam Lenny Lamb kolor RUBIN, stan bardzo dobry, rozmiar L, oryginalne opakowanie i płyta CD z nauką wiązania. Nowa kosztuje ok.130zł, ja sprzedam za 70zł. Mała mieści się już do Bondolino także chusty już nie potrzebujemy.

Olusia nosimy się w chuście Girasol :)

dla wczesniakow najlepsze sa elastyczne chusty - no i latwiej wiazac na poczatku :) chustowanie jest wrecz zalecane dla takich maluszkow aby "nadrobily" ten czas w ktorym jeszcze powinny byc w brzuszku. Do tej pozycji co Agusia wiaze (kieszonka lub kangurek) nie ma przeciwskazań :)

Jejku, jak to pięknie wygląda :)))
Przyznam się, że nie nosiłam jeszcze mojej małej w chuście. Powiedz mi Agusia, gdzie ją kupiłaś i gdzie nauczyłaś się ją wiązać? Też bym tak chciała :)))
Czy są jakieś przeciwskazania do noszenia dziecka w chuście? Moja mała jest wcześniakiem, ma już skończone 2 miesiące, ale waży dopiero 3,5kg.

Witaj Agusia :-)))
pochwal się w czym się szmacicie!!

A tu efekt mojego pierwszego wiązania :)
image

To i ja się dopisuję do listy jako świeżynka - chustowa mama :)

Agatka – elastyczna
olusia30 – tkana
borówka - elastyczna
zocha_ma
mimoidus – nosidło
3oko – tkana
Sorha – tkana, elastyk
nyzosia – elastyczna
Demi:) tkana
agag_agag – tkana, elastyczna
MagdulaIngula – tkana
Aniołka (?) – nosidło
effcia – tkana
gosia_dim_ - elastyczna
bauaganiarka (?) – tkana
petra -elastyczna
andzia z ventki – lniana
dedes – tkana
mymble - nosidło
izaqueen – elastyczna
AgusiaGda – elastyczna, nosidło
Mimii – tkana
Okruszek – tkana
Yecath – elastyczna, Mei Tai
Mawina – elastyczna, tkana
smith2002 - nosidło
Ola81 - nosidło Mei-Tai
Nyzosia - elastyczna
aniella - tkana
Ajcia - elastyczna
Kwiatek2010 - elastyczna, bondolino
Modern_lady- tkana
Agusia:) - tkana

U nas też zastoj w chustowaniu ... no co raz ciezej mi nosic malego z przodu wiec czekam na cieple dni aby go na plecy wrzucic :)
Zastanawiam sie tez nad nosidlem na cieple dni: mierzylam bondolino i tuli ale jakos mi niepodpasowaly (chociaz bondek fajny ale za waski pod pupa jak dla nas). Przymierzam sie do MT - a moze ktoras z chustomam chce sprzedac MT ???

Ale fajosko!
My to już coraz mniej się chustujemy, bo czasu mamy coraz mniej... jednak praca to taki złodziej, że aż żal...
A, że u nas chwilowy zastój jeżeli chodzi o chustowe spacery i używaliśmy tylko raz na 2 tygodnie na zakupy to pożyczyłam moje obie znajomym na jakiś czas i obie się "zaraziły" :) Tak że jest nas więcej, choć może nie na forum.
Wczoraj moja nati została mi oddana, więc w weekend chociaż na króciutko się zamotamy - z tęsknoty ;)
A ja powoli myślę o kółkowej, bo wydaje mi się, że będzie mi z nią najłatwiej na spacerki chodzić z małą jak ta zacznie stawiać pierwsze kroki i będzie 3 minuty na nogach a 3 na rączkach... Tak mi się przynajmniej wydaje, ale może by się jakieś bardziej doświadczone chustonoszki wypowiedziały...

podbijam :-)

Dziewczyny mam nowego chuciocha :-)
Małego pierwszy raz zachustowałam jak miał 4 dni i pokochał chustę od razu, choć by nie wiem co się działo w chuście zasypia mi w dwie minuty także spacerujemy sobie w szmacie po starym mieście niemal codziennie, po minach ludzi podejrzewam, że wyglądam jak ufo :-)
tym bardzie że spod polaru widać tylko czapkę małego.

Inne tematy z forum

Pierwsza Hulajnoga dla trzylatki (55 odpowiedzi)

Moja córcia zaraz kończy 3-latka i chciałam kupić jej na urodzinki hulajnogę... tylko nie wiem...

Badania prenatalne ! Kto miał ? (65 odpowiedzi)

We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić...

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??