Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Drodzy Forumowicze !

W dniu dzisiejszym wczesnym rankiem jadąc tramwajem spotkałam się z BARDZO BARDZO BRZYDKIM I CHAMSKIM ZACHOWANIEM ZE STRONY STARSZEGO CZŁOWIEKA WIEK OK.75 LAT.

Bardzo długo stałam i gdy w końcu udało się usiąść podszedł do mnie starszy Pan i zaczął mnie szarpać za ramię po czym powiedział bardzo doniosłym głosem "WSTAŃ!" odwróciłam się do niego i pytam o co mu chodzi a on znowu swoje "WSTAŃ!" - nie wstałam !

Uważam,że tak samo mam prawo siedzieć i tak samo płacę za przejazd jak on i to nie jest przymusem aby ustępować miejsca innym osobom a już na pewno nie takim po pieprzonym starym dziadkom!którzy,uważają,że z racji ich starego wieku należy im się miejsce siedzące i ukłony z każdej strony !

Po chwili ten człowiek szarpnął mnie za kołnierz od płaszcza tak mocno,że o mało mi go nie wyrwał!
Zależało mu na tym aby na moje miejsce posadzić swoją żonę która stała gdzieś daleko w tyle za nim.

Za mną siedziała dziewczyna którą ten sam człowiek również zaczął szarpać i stukać rączką od parasola po ramieniu ta dziewczyna po chwili wstała aby ten stary gnój mógł posadzić swój tyłek i wraz ze swoją szanowną żonką przejechać 3 przystanki!

Starsi ludzie od Nas oczekują szacunku a sami swoim zachowaniem prowadzą do tego,że coraz więcej młodych ma ich wszystkich dość na sam widok!

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?????
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 40

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Dla odmiany dziś spotkałam sie, z otwarciem drzwi przede mna i bardzo miłym potraktowanie przez pana 70+.Nie kazdy staruszek to wredna dziadyga
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

W tym wieku to już nie obowiązują ich bilety, jeżdżą za darmo od 70roku życia.
Jak nie padam na ryj po 10-12 godzinach pracy to jestem w stanie ustapic miejsca, ale żaden wspaniały mnie szarpać nie będzie bo mu na to nie pozwolę, tym bardziej jak sobie jedzie 1-2 przystanki, gdy ja mam tylko 40minut do domu często z przesiadką.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest naprawdę jakiś kryzys. Pokolenie starszych ludzi to niestety często gorsi agresorzy niż ci ze stadionów.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

zeby dziecko bylo bezpieczne sadzasz je sobie na kolanach, a nie samo bezwladne i tymbardziej niczego sie nie trzymajace na krzesle.
to tak jakbys nie przypiela dziecka w samochodzie.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Widzę Magdo P. , że wokół Ciebie tylko takie historie występują. Cóż przykro słyszeć bo ja codziennie korzystam z komunikacji miejskiej i jeszcze na nic takiego nie natrafiłam. Mimo wszystko, życzę powodzenia w codziennych wojażach :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kilka dni temu moja znajoma stojąc na przystanku była świadkiem pewnego incydentu - na ławce na przystanku siedziała młoda kobieta w zaawansowanej ciąży jakiś 7 - 8 miesiąc, obok siedzącej przyszłej mamy stały dwie starsze Panie które,za wszelką cenę chciały aby ciężarna kobieta ustąpiła im miejsca.

Stały i narzekały jaka to młodzież jest niewychowana itd. po czy jedna z nich na cały głos tak aby wszyscy na przystanku słyszeli powiedziała: "Pierd . . .ć się z kim popadnie na prawo i na lewo to mają siłę ale,wstać i ustąpić miejsca starszym to już nie mają siły bo podobno są w ciąży!"

Starsze Panie co Niedziela raniutko biegają do kościoła i udają święte Tereski a jak przyjdzie co do czego to puszczają takie wiązanki z wulgaryzmami, że czasami nie jeden młody nie wypowiedziałby takich słów.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Cross jedzenie mamy coraz droższe, więc śmiem twierdzić że utłuczyć się do 115 kilo byłoby dość kosztowne :))"

Pewnie tak. Ale pomyśl ile uroku odebrałaby Ci tak duża nadwaga. :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cross jedzenie mamy coraz droższe, więc śmiem twierdzić że utłuczyć się do 115 kilo byłoby dość kosztowne :))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Całe szczęście ,że mało wśród nas takich co rozmawiają tylko piąchą ...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz "Bożenko", w powyższym przypadku z 6 letnim Piotrusiem to nie przyznałbym Tobie akurat racji.
Babcia jadąca autobusem opiekująca się 6-letnim dzieckiem jest za niego odpowiedzialna.
Autobusy różnie jeżdżą i różnie hamują , na dodatek autobus jest pełen stojących pasażerów. Zaś małe dziecko stojące wśród tych ludzi,nic nie przewiduje i stoi bezwładnie. W chwili gwałtownego hamowania jest stratowane przez stojących dorosłych. Dorosła osoba szybko złapie się poręczy ,ale dziecko już nie, i o tym należy pamiętać.
Powiedz mi "Bozenko" ,jak byś zareagowała, gdyby Twoje dziecko będące pod opieką dziadka lub babci w podobnym zdarzeniu przy nagłym hamowaniu autobusu,gdzie tłum leci do przodu doznało urazu części ciała ???
Na pewno powiedziałabyś do opiekuna ,że po wejściu do autobusu należało dziecko bezpiecznie umieścić na fotelu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

"Widzisz Cross, jeszcze takiego dobrobytu u nas nie ma :p "

Kobieta ważąca 115 kg to dla Ciebie dobrobyt? ;))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widzisz Cross, jeszcze takiego dobrobytu u nas nie ma :p Funky pyta się co takiej babce zrobisz. Myślę że jeden prawy prosty z piąchy by wystarczył. A żeby nie było że taki cham ostatni jestem, to oczywiście po nokaucie wezwałabym pogotowie. Może nawet bym jej nie pozwała za napaść :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

To jak pies - im większy tym spokojniejszy dla innych, mam podobnie :/ Niestety.

Bo co takiej babci zrobisz? Lepiej zignorować...zmęczy się.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

"Miała babka szczęście że trafiła na niego bo ja nie jestem takim spokojnym człowiekiem."

Dobrze więc że nie ważysz 115 kg.

;)))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Marto, chyba nieczęsto korzystasz z komunikacji publicznej. To jest jeszcze mały pikuś. Mój brat, swoją drogą facet 115 kilo, kiedyś stał na przystanku,sam, i został napadnięty przez chorą psychicznie staruszkę. Babcia tak 70 lat zaczęła go wyzywać i uderzyła go kilka razy w twarz. Do tej pory się zastanawiam jak ona tak wysoko doskoczyła. Zapytałam się co zrobił, powiedział że nic bo się bał ją uszkodzić, odepchną ją tylko i sobie poszła. Miała babka szczęście że trafiła na niego bo ja nie jestem takim spokojnym człowiekiem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Uważam tylko, że historia jest podkoloryzowana. Wiem, że starsi ludzie również potrafią zaleźć za skórę jak młodzi itp Ale nie przekonuje mnie to szarpanie za kołnierz, że aż mógłby być wyrwany itp. Małolata pisze wypociny aby się rozgrzeszyć, że ktoś jej zwrócił uwagę aby ustąpiła miejsca i tyle. Koniec kropka.
Ps nie popieram chamstwa !!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 11

ja nie jeżdżę tramwajami ale mój syn tak tłumaczę zawsze że ma ustępować ale ostatnio mi powiedział tak jak starsze panie potrawią pod sklepem stać godzinę i plotkować to mogą dwa przystkanki postać l
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

A tak na marginesie to uważam że czasy kiedy komukolwiek coś się NALEŻY już dawno się skończyły. Najpierw trzeba nauczyć się szanować właną osobę a później można to stosować wobec innych. Szacunek a postawa roszczeniowa to rzeczy przeciwstawne. Jak ktoś taki chamski i roszczeniowy może wzbudzać szacunek? Tok twojego rozumowania Marta jest co najmniej lekko zaburzony.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jest granica kultury i to musi obowiązywać obie strony a nie jedną. Jest granica nietykalności osobistej i jest chroniona prawem karnym. Ja uważam że nie dość że dziad sam kultury nie wykazał to jeszcze złamał prawo bo widzę opisaną sytuację jak napaść. Uważasz że każda starsza poirytowana osoba ma prawo do ciebie podejść i zacząć cię szarpać???
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Faktycznie zachowanie nie fajne jeżeli faktycznie cię szarpał i w ten sposób mówił itd Też bym się poczuła nie halo. Ale jeżeli twój wpis mija się z prawdą i podkoloryzowałaś swoją opowieść abyśmy cię poparli to lipa jednym słowem. Odwróć role. Pomyśl sobie, że jesteś w wieku ok 75lat. Wchodząc do każdego tramwaju, autobusu nikt ci nie ustępuje miejsca. O wszystko trzeba prosić. Młodzi siedzą a ty stara, zmęczona stoisz i wszyscy mają cię w d*pie. Myślę, że po pewnym czasie miałabyś dosyć uprzejmości i w akcie desperacji i rozpaczy nad dzisiejszymi obyczajami byłabyś taka jak ten dziadek. Chamska i bezczelna. Bez urazy. Ty okazałaś się większym "gnojkiem" w tym pojeździe skoro nie znasz podstawowych zasad kultury jakim jest ustąpienie miejsca. I nie mów, że go nie widziałaś (jak większość ludzi którzy swoje oczy kierują w stronę szyby byle tylko nie ustąpić miejsca) bo nie uwierzę. Ile masz lat?? 20?? Chcesz żeby cię szanowali?? szanuj innych a zwłaszcza tych starszych.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Inne tematy z forum

Adwokat Rozwód Gdansk (4 odpowiedzi)

Witajcie, polecacie kogos rzetelnego?

Tabletki powiększające piersi (8 odpowiedzi)

Pytanie kieruję do osób, które takie tabletki brały i mogą opisać doświadczenia. Jakie brałyscie...

rozwód z orzeczeniem o winie męza-romans (73 odpowiedzi)

Czy są tutaj te szczęsliwe , które uzyskaly taki rozwód?