Chrzest dziecka, tylko po ślubie cywilnym
Witam. Razem z mężem jesteśmy tylko po ślubie cywilnym. Chcielibyśmy ochrzcić nasze dziecko, ale nie wiemy gdzie... Bylismy u naszego księdza proboszcza, zaznaczyliśmy przy tym, że chcemy wziąść ślub kościelny, ale dopiero gdzieś za rok. Powodem jest to, że ja jeszcze nie ukończyłam kursu przedmałżeńskiego, a skończę go w czwartej klasie technikum. Jestem młoda i wiem, że mogłabym skończyć kurs w parafii, lecz czeka mnie matura w tym roku, a razem ze ślubem to trochę dla mnie za dużo. Wolałabym na spokojnie wziąść tradycyjny ślub jak skończę szkołę. Nie chcę byście mnie traktowali z góry, bo jestem młoda. Szukam kościoła gdzie nie jest potrzebna zgoda księdza proboszcza z własnej parafii. Ksiądz powiedział, że udzieli chrztu dopiero po ślubie, a jak zapytaliśmy się o zgodę na chrzest w innej parafii, to strasznie się zbulwersował i kategorycznie odmówił. Wiem, że mogłabym poczekać do ślubu, ale jeśli istnieją parafie, które nie oczekują takiej zgody to byłabym wdzięczna za pomoc. Jeśli jednak będzie trzeba, to zaczekam ten rok, bo co innego mi pozostaje... Nie chce, żeby ktoś obwiniał moje dziecko, to ja wg Kościoła popełniłam grzech. Moje dziecko może mieć przecież szansę na wychowanie w wierze katolickiej. Pozdrawiam.