Co dalej ze szkołą Gedanensis?

Opinie do artykułu: Co dalej ze szkołą Gedanensis?.

Podstawowa Szkoła i Gimnazjum Gedanensis powinny w przyszłym roku szkolnym obchodzić piętnastolecie swojej działalności. Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że nie dotrwamy do naszego jubileuszu. Właściciel baraku, który wynajmujemy - Politechnika Gdańska - postanowił nie przedłużać z nami umowy najmu. Innymi słowy - zostaliśmy skazani na unicestwienie. Od wielu lat staraliśmy się o pozyskanie budynku, który by spełniał warunki do prowadzenia działalności oświatowej. Niestety, nasze starania ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

KAZDY KOWALEM SWOJEGO LOSU

Panie dyrektorze Szyc, drodzy rodzice, zdaję się zapomnieliście, że czasy rozdawnictwa mamy dawno za sobą

a może to nie takie proste?

Voyo....wiedziałam

że niezły z Ciebie Asik i że wyrośniesz na wartościowca ;-))...
Ale właśnie takich ludzi(ku mojej radości) z naszej szkoły wypuszczamy i (mam nadzieję),że nadal będziemy ;-))
WALLLLCZYMY!!

a co to znaczy

że niby prezydent lub wiceprezydent ma wam znaleźć szkołę? Organem załozycielskim jest zdaje się Fundacja, a nie miasto, wiec co ? Może podatnicy maja dokładać ze swojego na istnienie tej szkoły? Nie mam nic przeciwko Gedanensis, ale niefrasobliwośc tego dyrektora jest porażająca. wszystkie inne szkoły juz dawno maja swoje budynki, wiekszość inwestuje w nową infrastrukture, tylko Gedanensis gniła w barakach w XXI wieku. Jak nie stać na budowę to może chociaż wynająć na wolnym rynku, WYSTARCZY CHCIEĆ

jestem uczennica II gim i mimo wszystkich "zalet" malych badz duzych naszej szkoly chce zostac jej absolwentka ... nie chce zeby ktos odbieral mi do tego prawo bo ma spore udzialy w tzw. Autonomiku.... nie chce czytac o tym, ze pan Szyc ma nowy samochod ... nie chce sluchac tego ze bede musiala sie rozstac z moja klasa i isc do innej szkoly ( i wcale nie chodzi tu o to, ze jak niektorzy uwazaja nie dala bym sobie rady bo jestem ta z "bogatego" domu < z bogatego owszem ... ale bogatego w co ? na pewno w zyciowy rozsadek i pomoc na krzywde innym bo m.in. tego rowniez uczy nasza szkola > ) po powrocie do domu weszlam na forum zeby poczytac co my spolecznosc szkoly mamy madrego do powiedzenia ... i owszem mamy ... ale wkurza mnie jak czytam opinie niektorych ludzi kompletnie nie znajcacych naszej szkoly ( po co sie wypowiadac skoro nie zna sie sytlacji ? po co oceniac ludzi chodzacych do gedanensis skoro sie ich nie zna ? )czasem to jednak mam wrazenie ze bedac uczennica szkoly Gedanensis walcze z wiatrakami ... czy to ma sens ? wierze, ze na razie tak ... zobaczymy jak dlugo....
( przepraszam za bledy - emocje biora gore )

Wątpię, że pan dyrektor Szyc olał sprawę. Starania trwają od ładnych paru lat, co rok słyszeliśmy o kolejnym nowym budynku, w którym ma stać szkoła. Nie wiem, w czym rzecz.

Tak w ogóle, jak teraz przeczytałem własną wypowiedź, to doszedłem do wniosku, że była ona dość "olewcza", mam nadzieję, że wiecie, o czym mówię. Gedanensis to świetna szkoła i pewnie niewiele innych jest tak przyjaznych dla ucznia. Dla rodziców pocieszeniem będzie, jak powiem, iż alkohol i papierosy to margines (jak na mój gust, za mały :P) Zawiodę się, jak szkoła nie znajdzie nowego budynku (chociaż myślę, że tym razem _naprawdę_ się uda). Rozumiem władze Politechniki i sygnały o zburzeniu baraku dochodziły od dawna. Myślę jednak, iż ostateczny wniosek przyszedł trochę "ni z gruchy, ni z pietruchy", należy się szkole ostatnia szansa w postaci jeszcze jednego roku szkolnego na znalezienie budynku.

do MM

frustraci, niech Pani sie ie osmiesza, przez 15 lat brak budynku, naiwna jest Pani

jasne, uczniowe szkoly gedanensis sa egoistami, i rozpieszczonymi bachorami. Ludzie przestance, to nie ma znaczenia ile kosztuje czesne. Jesli rodzice sa madrzy, maja troche pieniedzy i chca inwestowac w swoje dzieci to czemu maja tego nie robi?my jestesmy zwyklymi nastolatkami. Waidomo kazdy czlowiek jest po czesci egoista i my napewno tez troche jestesmy. Ale nasi rodzice sa zwyklymi ludzmi, czesto lekarzami, czy wlascicielami firm. Daja nam kieszonkowe, ktore w wielu przypadkach jest o wiele nizsze od tego ktore dostaja inni. Nie stac nas na kolonie na bora bora, wiec jak najtanszym kosztem wyjezdzamy na mzury. Tych, ktorzy nas nie znaja prosze o spokojne przemyslenie swoich opinii, ktore w rzeczywistosci sa nieprawdziwe!

GEDANENSIS jest SUPER SZKOŁĄ

Moja córka chodzi do Gedanensis od niedawna a widzę jej zmianę dzięki naprawdę wyjątkowemu gronu NAUCZYCIELI oraz niezwykle twórczej, zdolnej MLODZIEŻY , która ma poczucie własnej tożsamości i sensu nauki , i dla której ewentualna likwidacja Szkoły z powodu braku budynku będzie zawodem i nieporozumieniem.
Pan Prewzydent Adamowicz niech nam pomoże w wynajęciu nowego budynku , o co prosimy.

do Julii

Odpowiem na Pani -Twoje zarzuty.
Po pierwsze to poziom nauczania w tej szkole jest b. wysoki o czym swiadcza wojewódzkie wyniki.
Po drugie mamy tak ,że jak kogos sta to posyła dziecko do takiej a nie innej szkoły i nie jest to snobizm a pewien wybór(klasy kameralne)
Po trzecie nie znasz młodziezy z tej szkoły zatem nie Tobie oceniac czy to sa rozpieszczeni młodzi ludzie czy nie.
Po czwarte brakiem skromnosci jest wychwalanie wlasnej osoby a opluwanie innych młodych uzdolnionych ludzi, którzy to jako absolwenci Gedanensis trafija do najlepszych publiczynych szkol srednich.
Zanim moja droga cos napiszesz (napsatliwym tonie, bo tak to odbieram)lepiej zastanów się troszkę bo Twój post jest mało elegancki i wręcz agresywny.
To ,że dajesz sobie rade w zyciu to tylko mogę Ci pogratulowa i zyczyc sukcesów i życzy więcej szacunku dla innych.Teraz prosdzę zgłosic do moderatora jesli uraziłam dumę Szanownej Pani.
W Polsce niestety panuje taki obyczaj ,że jak innego sta to inny rodak musi to skomentowac zjadliwie.

Z powazaniem

fakt faktem, nowy samochód p Szyca albo wakacje na Florydzie często bywały obiektem żartów. Jednak nowy budynek leży też w jego interesie!
A szkoła warta jest walki i ja będę walczyć o nią dla młodszych klas. Bo chociaż jest barakiem, na myśl przywodzi same dobre wspomnienia!

PS. taa, Voyo jesteś niezastąpiony;]

!!

Jeśli nie macie pojęcia o pewnych sprawach to po co sie wypowiadac i oczerniac?

Zasłużyli na to

Skończyłem tutaj podstawówke i co roku Pan dyrektor Szyc mówił o zmianie budynku, jednak to nie nastąpiło. Z roku na rok barak był w coraz gorszym stanie (dziury w ścianach, przeciekający dach, odpadające okna). Czesne za szkołe było strasznie drogie a w szkole nic sie nie zmieniało, tylko skóry w samochodzie głównego dyrektora.

do uczennicy szkoły Gedanensis

Wiesz, gdyby była lepsza szkoła o wyzszym czesnym i takim standardzie jak np. w Anglii czy Szwajcari to niektórzy uczniowie bardzo szybko by zostali usunieci z tej szkoły za palenie paierosów itp. Nie pisz mi ,że jest tak pięknie bo mieszkalismuy za granica i tam panuja inne stndardy.Pałac królewski piszesz, chyba nie o to chodzi, za Ciebie płaca rodzice .Skoro szkoła, o której mowa ma najwyższe czesne w trójmiescie to niech przez te 15 lat zadba o budynek. Nigdzie nie ma tak ,że wysyła sie urzedowe pisma i nie otrzymuje odpowiedzi.Jak sadzę jestes młoda osobą i jestes związana z ta szkoła. Ja odpowien tak:
-super kadra ,fajni ludzie i wielu nowobogackich rodziców(którym sie wydaje jak na polskie warunki ,że sa zamozni). Nie o to chodzi, szkoda kadry, szkoda fajnych wartosciowych młodych ludzi.
15 lat istnienia szkoły i brak gmachu, czyj to problem?

Zrozumcie coś...

To nie chodzi o Szyca, to nie chodzi o kase, to nie chodzi o chore (gdańskie ) władze. Tu chodzi o pomoc w uratowaniu napawdę świetnej szkoły. Teraz już nic się więcej nie liczy. Ta szkoła to przyszłość dla ludzi- normalnych ludzi którzy nie mają chorych wyobrażeń o takich szkołach. Tu się nie liczy kasa... Przestańcie myśleć tylko materialnie. Przyjdźcie, zobaczcie, przekonajcie się, że szkoda by było pozostawić tę szkołę bezdomną....

Voyo jestes niezastapiony:));)

...

uczyłam się w tej szkole. skończyłam tamtejszą podstawówkę, teraz kończę inne gimnazjum i muszę przyznać że rzeczywiście atmosfera była niesamowita. poziom nauczania również na bardzo wysokim poziomie. budynek jak budynek, zbyt piekny to on nie jest ale od 15 lat, co roku było ogłaszane że szkoła znalazła nowy budynek. padały nawet konkretne dane dotyczące budynków. a teraz nagle szkoła zostanie zlikwidowana?

pozdrawiam

Drodzy zainteresowani losem szkoły Gedanensis,
jako uczennica tej szkoly, ktora w tym roku konczy swoja przygode z nia moge szczerze powiedziec ze o TAKA szkole warto walczyc. Wczoraj zostalismy poproszeni o napisanie pracy pt.,,Co nam dala nasza szkola?", i przyznam szczerze ze ograniczenie do jedenj strony bylo dla mnie problemem a nie szczesciem. Ostatnie szesc lat mojego zycia dzielilo sie przede wszystkim na szkole i rodzine. To te dwa wazne rzeczowniki uksztaltowaly mnie, swiadomego czlowieka, ktory w przyszlym roku rozpocznie ksztalcenie w liceum. Gedanensis daje wiele: uczy samodzielnosci, poczucia wlasnej wartosci i optymistycznego patrzenia na swiat. Poza dobrymi podstawami naukowymi umozliwia nam rozwijanie wlasnych aspiracji.Dlatego uwazam ze w takiej chwili powinny zabierac glos osoby, ktore wiedza o co nalezy walczyc. Bo nie wazny jest budynek czy P.Szyc, ktory mimo wielu krytykow ma ogrom fanow. Wazne jest zeby zrozumiec o co sie walczy? Ja moge podpisac sie rekoma i nogami, ze szkola Gedanensis to placowka ktora ksztaltuje osobowosc i poszerza horyzonty. A to wszystko jest bezcenne.

Mnie za rok tu już nie będzie, więc teoretycznie nie robi mi, co się dalej stanie ze szkołą. Ale spędziłem tu parę ładnych lat i uważam, że trochę szkoda, iż może dojść do rozwiązania szkoły. Kij tam z tym, że dobre mamy wyniki - liczy się przyjazny klimat, a tego w Gedanensis nie brakowało. Poznałem tu kupę fajnych ludzi. Niewielu tutaj jest stereotypowych "społeczniaków", z zadartymi 24/7 nosami.

Alkohol i fajki (koks raczej nie :P) się tu pojawiały, ale czy to komuś przeszkadza? Mi nie :P

Trzeba przyznać jednak, że szkoda trochę samego budynku... ech, klimatyczne miejsce ;] Może i obciach do czegoś takiego codziennie zmierzać, ale co tam ;]

A ja z kolei nie rozumiem jak mogą swoje wypowiedzi dawać tutaj osoby tak ograniczone żeby nie znając faktycznie tych ludzi,uczniów, mówić,że liczy się tutaj tylko kasa,że zadzierają nosa,że dostają oceny za pieniądze.Przecież to jest śmieszne! Za dużo filmów się chyba naoglądali co poniektórzy...