Co dalej ze szkołą Gedanensis?

Opinie do artykułu: Co dalej ze szkołą Gedanensis?.

Podstawowa Szkoła i Gimnazjum Gedanensis powinny w przyszłym roku szkolnym obchodzić piętnastolecie swojej działalności. Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że nie dotrwamy do naszego jubileuszu. Właściciel baraku, który wynajmujemy - Politechnika Gdańska - postanowił nie przedłużać z nami umowy najmu. Innymi słowy - zostaliśmy skazani na unicestwienie. Od wielu lat staraliśmy się o pozyskanie budynku, który by spełniał warunki do prowadzenia działalności oświatowej. Niestety, nasze starania ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

życie pozaszkolne...

Szkoła super.I te wycieczki...sobotnie rowerowe (rodzinne z Panem Mirkiem, jednym z filarów szkoły!), ślizgawki (też rodzinne, nawet bale przebierańców na lodzie), obozy żeglarskie i windsurfingowe (a ilu patenciarzy!!!), zimowe obozy narciarskie, basen, taniec sportowy, po solidnej porcji wiedzy sportowe poczynania są na miejscu!
W Gedanensis, o czym może nie każdy wie, stawia się na wszechstronny rozwój człowieka, obcowanie ze sztuką (każdy gra przynajmniej na jednym instrumencie, umie rozpoznać utwory klasyczne), są piękne zajęcia plastyczne i fotograficzne z Panią Małgosią... I wiele, wiele innych. Mam kolegów i koleżanki w różnych szkołach, zazdroszczą mi mojej. Ich rodzice szkoły wybierali kierujac się zewnetrzną oceną budynku (nie taki zły dla większości). Na budynek moi znajomi nie patrzą. Bo to tak, jakbyśmy kogoś bliskiego oceniali tylko po ubiorze. A wnętrze (głównie duchowe) też chyba jest ważne.

a moja była szkoła,też prywatna,tez obchodzi 15 lecie i też ma siedzibe w baraku.z tym,ze nie było problemu zeby ten barak odremontowac,wymienic okna,a potem dobudowac do niego nowa część z siedmioma salami.czesne oczywiscie z roku na rok rosło ,ale było raczej dobrze zagospodarowane...tutaj ktos chyba wiecej przeznacza na konsumpcje niz inwestycje...

szkoła świetna

Jestem mamą uczennicy z Gedanensis. Potwierdzam. Szkoła świetna i unikalna pod każdym względem. Dla mnie osobiście najważniejsze w naszej szkole jest to, że uczniowie zachęcani są do samodzielności, do wyrażania swoich opinii, że nagradza się twórcze podejście, a nie sztampowość.
Moja córka świetnie czuje się w szkole. Pracuje na wysokich obrotach, bo lubi się uczyć. W szkole naszej nie wstyd się świetnie uczyć, nikt nie zniechęca do przedmiotu. Wchodząc do szkoły czuje się specyficznego ducha szkoły. Już choćby słynne motta tygodnia wywieszane przez Pana V-ce dyr szkoły, matematyka, a zarazem poetę, robią swoje... Nie potrafię poszukać/dać budynku, mogę tylko napisać, jak jest w naszej szkole, co czuję.

do Kasi i kogos tam jeszcze

razace bledy ort.? prosze pokazac mi chociaz jeden!!! najlepiej jest wymyslac cos czego nie ma...

i do drugiej osoby (przepraszam, ale nie pamietam autora)
cytuje:
Po czwarte brakiem skromnosci jest wychwalanie wlasnej osoby a opluwanie innych młodych uzdolnionych ludzi, którzy to jako absolwenci Gedanensis trafija do najlepszych publiczynych szkol srednich.

Nikogo nie oplulam. Nie mam nic do ludzi uczacych sie tam, ale uwazam, ze osoba, ktorej post przytozylam wczesniej sadzi, ze ludzie ze szkol publ. sa "gorsi" od tych z pryw. Ten post mozna tak odczytac. Znalam pare osob z prywatnych szkol i widzialam jak sie zachowywali. Mojego kolege kiedys rodzice zapisali do takiej to po roku wrocil do nas, bo nie podobalo mu sie takie towarzystwo.
Po przeczytaniu tego artykulu pomyslalam, ze ta szkola naprawde moze byc fajna. Zakladajac, ze artykul jest obiektywny oczywiscie. Po prostu zdenerwowala mnie ta wypowiedz.

PS.A Ty Kasiu nie udzielaj sie lepiej zamiast pisac takie bzdury, bo jest to zalosne. Wniosuje, ze skonczylam swietna szkole (nawiazujac do Twojej wypowiedzi)...Ciekawe jaka? Wirtualna?

ja też kibicuję

Jestem studentem PG, rewiry szkoły Gedanensis, często przechodzę koło baraczku (dla mnie jako przechodnia też urokliwy), widzę uczniów uśmiechniętych, dyskutujących, trzymających się "w kupie", widzę, że dobrze czują się w swoim towarzystwie, nie wybiegają ze szkoły jak "z procy"...Czyżby znów nadchodziła pochwała szkół -molochów, bez duszy i swoistej atmosfery, właściwej jedynie małym, kameralnym szkołom? Mimo starań nauczycieli molochy odczłowieczają, dehumanizują do potęgi. Jestem zdziwiony. W końcu stawiamy na jakość. XXI wiek.

wierzę w Pana Adamowicza

Głosowałem na Pana Adamowicza, bo podobał mi się w poprzedniej kadencji, wierzę, że niezależnie od swoich współpracowników, a może z Ich pomocą, pomoże szkole, tak wspaniali uczniowie na pewno są także i Jego dumą. Moją są. Jako gdańszczanina. Choć nie mam dzieci. W żadnej szkole. Także Gedanensis. Bo jestem na dzieci jeszcze za młody.
Kibicuję Szkole Gedanensis, pozdrawiam Wszystkich, a także naszego Pana Prezydenta. Wierzę w Niego. Wierzę w dalsze istnienie szkoły Gedanensis.

do autorów

Moi drodzy wydajecie opinię o nieporadności Zarządu Szkoły w sprawie nowego lokalu.Niestety nikt z Was nie zagłębił sie w obowiazujące przepisy prawa.Władze samorządowe w zakresie swojej działalnosci mają działalnośc wspierającą szkolnictwo, równiez to społeczne.I wszystkie szkoły w Gdańsku takie budynki otrzymały. Swoją drogą czy ktoś zna szkołe,która wybudowała swój własny budynek?

Szkoła z DUSZĄ

Zgadzam się! Unikalna atmosfera Gedanensis NIE JEST przereklamowana.I to, że jest szkołą z DUSZĄ, też jest prawdą. Warto, o czym wspomnieli już moi poprzednicy, o szkołę, która jest BEZCENNA zawalczyć. Czy nie walczymy o PRZYJACIELA, gdy mu się krzywda dzieje?
Wierzę głęboko, że znajdzie się NAJLEPSZE rozwiązanie...

szkoła.

co tu dużo sie rozwodzić, gedanensis sprawia że ludzie się robią sentymentalni;),(po 9 latach)wspaniali ludzie, miejsce, nauczyciele

a co do baraku, to po prostu z uśmiechem do tego już się podchodziło,kwestia przyzwyczajenia, bo czy trzeba się uczyć w jakimś luksusowym molochu?
patrzę teraz z liceum, i trzeba przyznać,że szkoła zapewniła taką trochę osłonką od rzeczy "prymitywnych"(nie wiem jak to nazwać..) ale tą osłonę tworzyliśmy także sami,uczniowie.
co do możlwosci zdobycia innego budynku w poprzednich latach, to zupełnie juz inna sprawa, ale teraz to chyba nie jest najważniejsze, tylko to żeby szkoła przetrwała i tym razem się udało!

pozdrawiam wszystkich;)

Do pani hall

pani hallowo,
będzie głośno w mediach o upadku Gedanensis ...o...yeee..będą pytać, dlaczego...o...yeee...
wtedy tez pani ucieknie...o...yeahhh?
Panie Adamowicz, nie wstyd Panu trzymać w swoim gronie tego zakapiora? Ślepyś Pan,czy jak? To juz nie pierwsza sprawa, kiedy hall coś knuje po cichutku...a może przyjrzeć się bliżej jej działaniom, jak tu sugeruje kilka wypowiedzi? W każdej plotce jest odrobina prawdy,a więc?...o yeahh...
Hallowo...smaruj tyłek cebulą! O yeaahhh....
Koniec dyktatorskiego rządzenia jest blisko...o yeahhhh
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

do Julii

No cóz Pani Julio.Gdyby chodziła Pani do takiej szkoły jak nasza,to już w trzeciej klasie nie popełniałaby Pani tak rażących błędów ortograficznych

ja tak sie troche odwolam do wypowiedzi kolezanki z autonomika. do podstawowki chodzilam do gedanensis, teraz jestem w autonomiku. obie szkoly sa bardzo dobre, ale zupelnie od siebie rozne. szczerze, to nie potrafilabym wybrac ktorejs z tych szkol jako lepszej, bo w obu panuje b. doba atmosfera i do obu tych szkol chodza super ludzie. i jak najbardziej jestem za znalezieniem jakiegos miejsca dla gedanensis bo warto zeby taka szkola nadal istaniala.

kasia k.

Starania

Jestem uczniem w tej szkole, przez 14 lat mojego zycia byłem w 4 szkołach w tym na niedzwiedniku. Szkoła na niedzwiedniku ma budynek poniewaz ma wiecej miejsca na budowę...

Często w wypowiedziach pojawiał się Autonomik i myślę, że mogłabym się wypowiedzieć na ten temat, bo znam obie szkoły dosyć dobrze.
Autonomik ma dobry budynek, nowy sprzęt itp. itd. Autonomik nie jest złą szkołą. Ale nie ma co porównywać go z Gedanensis, bo jest to zupełnie inny poziom. Poziom nauczania i, przede wszystkim, wychowywania.
Gedanensis ma ducha. Naprawdę. Podziwiam uczniów, którzy do niej chodzą za ilość dodatkowych godzin, które przepracowali, za serce, wrażliwość, za twórcze myślenie, za atmosferę przyjaźni i współpracy, którą tworzą.
Żałuję, że nie trafiłam tu do gimnazjum. Sądzę, że przygotowałoby mnie lepiej do liceum niż Autonomik i dało więcej możliwości rozwoju.
Unikalna atmosfera Gedanensis NIE JEST przereklamowana. Ten artykuł naprawdę trafia w samo sedno. Rodzice, nie żałujcie tego, że posłaliście tam swoje dzieci. Ta szkoła jest warta pieniędzy, które w nią włożyliście.
Jestem z Wami, ludzie! Absurdem jest likwidować tak genialną szkołę!

Poweim ogólnie

.. nasza szkoła, w gruncie rzeczy jest całkiem spox i szkoda byłoby ją stracić ... tym bardziej że mam młodszego brata, który jeszcze nie ukończył szkoły podstawowej. A fakt że jest to barak, potwierdza nieprzeciętny klimat, panujący w naszej szkole :D Mam głęboką nadzieję, że uda się znaleźć nowy budynek i że we wrześniu obchodzić będziemy 15. urodziny Gedanensis. Pozdrawiam III a i III b :D

specjanie dla Amadeusza...

sprostowanie: Kosma jest grzeczny! Z wielkiej 4 wypowiedziała się tylko 2!:P

kimkolwiek jestes nieznajomy/a napewno warto byloby sie spotkac:P:P
kasia k.

Popatrzmy na to z innej strony...

Skoro nasza ,,wielka czwórka" mówi że mimo tych nieszczęsnych kanapek jest fajnie, to znaczy ze tak jest na prawdę.
Dla tych co nie wiedzą, wielka czwórka słynie z nieco aroganckiego zachowania itd. ;PP

*trzeba