Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

ty agusia lubisz w tej kuchni pichcic:) powiedz mi jak to z tymi skrzydelkami, smazysz czy gotujesz:) najpierw? bo ju sie zgubilam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

daj do wafli jedną warstwę marmolady, np. porzeczkowej, jagodowej tylko wówczas istnieje obawa, że znikną jeszcze szybciej z talerza

wymyć, oczyścić tak jak napisałaś :] przyprawić wg gustu :]

u nas dzisiaj końcówka krupniku z wczoraj ;) (wczoraj do tego były pyry z gzikiem - jedliśmy pierwszy raz, jedzenie pyszne i genialne w swej prostocie)

do tego frytki, surówka z buraczków i skrzydełka a'la KFC :) (najpierw usmażyłam tak jak w przepisie wyżej, później do osączenia na papierowy ręcznik i do piekarnika na 200'C z termoobiegiem)

na noc zrobię wafle z kremem kajmakowym z kakao :] na rano będą w sam raz :] (przez noc poleżą obciążone)

Pytanie do ekspertek mięsnych o kurczaka

Narobiłam sobie smaka na Generała, jadłam daaaaawno temu, jeszcze za czasów liceum u kumpeli. Dobry był.

I pytanie: kupuje całego kurczaka w mięsnym i co dalej? Zawsze uciekałam z kuchni, gdy mama zaczynała "coś" robić z całym kurczakiem, no i mam braki w edukacji kulinarnej. Czy trzeba go jakoś specjalnie czyścić, niby jest wypatroszony, no ale co oprócz płukania i oskubania z ewentualnych piór z nim robicie?

U nas została jeszze pomidorowa i spaghetti więc zebra na jutro,a teraz robię domowe frytki cos mam ochote na takie jak były kiedyś,takie trochę jakby słodkawe,pamiętacie?

A i robię tatara z polędwicy wołowej,myslicie ze mogę dodać marynowane oliwki?
Jak robicie tatara?
Ja daję korniszony,cebulkę,czasami marynowane pieczarki,a teraz mysle o tych oliwkach,tylko zeby nie spieprzyć .

wołowina była takpyszna,ze zjedlismy cała:) jeszcze goscie sie wprosili:ppp

dlatego teraz robimy pizze:)

oo to moze i ja sie skusze na ta panierke, jak jest dobra

~Yvonne - ale pyszności:P mniam mniam:)

ja dzisiaj zrobiłam spaghetti z tuńczykiem, serkiem homo, pesto, oliwki zielone i kapary :)

Tak Olaolenka24, jestem wegetarianka, juz jakies 10 lat, a tak naprawde restrykcyjnie to ostatnie 5-6. Wczesniej jadlam mieso okazjonalnie, np. jak szlismy w gosci, albo np. na swieta troche. Teraz nic/nigdy, chyba ze przez przypadek (np zamowie zupe np pomidorowa w restauracji a ona jest na miesie, itp.).

Jem ryby i owoce morza - wiec de facto nie wegetarianka a pescatarianka;)

Właśnie Asku zamrazarka,tez muszę tam zrobić porządek,mam mega upchaną,a połowa do wyrzucenia,czego tam nie ma,lody jeszcze z lata i inne cuda.
Ale to w poniedziałek jak Niko pojedzie do złobka.

Tak jak wspominałam pomidorowa dziś,a zaraz robię spaghetti.
nie najadłam się zupą.

Yvonne Ty jesteś wegetarianką,tak?
W ogóle nie jadasz mięsa?
Pozdrawiam

Ja wlasnie mialam chwile i ulozylam menu na caly przyszly tydzien:

Dzis - curry Rogan Josh z wegetarianskim 'kurczakiem', ryzem i ciapatami.

Nd - makaron fussilli z wedzonym lososiem, cukinia i creme fraiche. Bardzo to lubimy, a mam sporo lososia (duze opakowania byly w promocji), wiec to samo bedzie we wtorek.

Pon - steki sojowe, do tego pieczone ziemniaki, pieczona marchewka i brokuly na parze.

Sr - Zupa jarzynowa i jakies dobre pieczywko, np czosnkowe.

Czw - Risotto, zrobie duza porcje i bedzie rowniez na piatek

Sob - pewnie cos na miescie

Nd - Burgery meksykanskie - wegetarianskie z roznych rodzajow fasoli na ostro, do tego pelnoziarniste bulki, salata, pomidor, sosy do wybory, jakas salatka.

I mam spokoj;) ha.

Beti - i ta panierka zawsze jest chrupiąca i pikantna? :P kupujesz te małe opakowania czy większe(na 8kg mięsa)? od tego właśnie sprzedawcy?

http://allegro.pl/panierka-american-crispy-chicken-na-2-5kg-kurczaka-i1932729835.html

ja zawsze kupuje zapas do kurczaka ala KFC wychodzą przepyszne ;-)

u nas na sobote i niedziele wlasnie sie robia tradycyjne bitki wołowe,

dzis zjemy z ziemniaczkami, kapusta i buraczkami, a jutro moze z kasza i surówka z ogórków kiszonych i cebulki...

w poniedziałek...chyba zapiekanka z miesa mielonego, cebuli i ziemnaków..a potem moze zurek....tak za mna chodzi...

zainspirowana watkiem "cuda, cudeńka...." rozpoczełam wymiatanie z zamrazary...bo zamierzam duuzo wczesniej porobic czesc rzeczy i pomrozic, a miejsca brak:)

dzieki agusia:) heh ale czy mi wyjda:)

Ja nie oglądałam,zawsze zostawiam sobie powtórki na sobotę jak chłopcy gdzies wyfruną i zostaję sama,Top madl tez na dziś zostawiłam.

U nas pomodorowa,w końcu.Ale i sałatke zrobię z tuńczykiem.
Jutro albo karkówa w sosie pieczeniowym albo zeberka.
Zastanawiam się jeszcze.

No i swiezutkie okonie mam,to jest dopiero dobra ryba,nie smierdzi mułem,białe delikatne mieso,ostani Niko zjadł 5 rybek.
Ale one nie za duże sa.

niewyobrazam sobie miec taki syf w kuchni i takie brudne tłuste naczynia!!! ja chyba w niedziele zrobie te skrzydełka!!!

syf tragiczny :] nie dziwię się, że Magda G. nawet nie chciała nic próbować ;)

ja chyba w niedzielę zrobię te skrzydełka :] chociaż moja Mama ma ochotę na kurczaka w ryżu - no zobaczymy :]

ja oglądałam jaki mieli syf w kuchni!!!!!fuj ze nikt sie niczym nie zatruł to cud!!!!!!!!!!!!! pysznie sie zapowiadaja te skrzydełka z kfc!!!

Ewciak - bardzo proszę :] już kiedyś pisałam na forum, więc przeklejam ;)

***** SKRZYDEŁKA KFC *****

na wizażu kiedyś znalazłam przepis na skrzydełka KFC - ponoć wyciągnięty od gościa pracującego w "restauracji" ;)

cytuję

""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).

kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"

najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"

http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc

wprowadziłam małą modyfikację do tego przepisu ;) najpierw lekko obgotowuję skrzydełka w wodzie z kostką rosołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem :)

dopiero później robię wg przepisu(ale mniej solę) :)

bałam się, żeby nie wyszły surowe w środku ;)

Kachnat - a tu przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym :]

żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.

średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.

Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.

Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).

Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.

wczoraj oglądaliśmy Kuchenne Rewolucje ;) i na jutro mam plan na obiad ;) pyry z gzikiem ;)

a dzisiaj na śniadanie były kajzerki z metką i cebulką - oczywiście pod wpływem programy Magdy G. ;) (Mariusz poszedł rano po pieczywo i metkę ;) w mięsnym 3 osoby przed Nim też kupowały metkę - pewnie wszyscy oglądali ten sam program ;P)

Inne tematy z forum

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (39 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...