Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

A ja Agusia poproszę od Ciebie przepis na gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]

Z miesiąc w zamrażalniku żołądki leża i już na nie czas, najpierw chciałam je zrobić w galarecie ale gulasz możne być pyszny.

U nas z braku czasu dzisiaj ziemniaki, pierś kurczaka w panierce i ogórek konserwowy.

Na jutro mam już ugotowany gulasz wołowy z cebulka, papryką i pieczarkami do tego surówka z kiszonych ogórków z cebulką i kasza.

Szukam pomysłu na niedzielę :)

u nas dziisaj od wczoraj watrobka z cebulka :)

na jutro piersi z kurczaka w przyprawie do gyrosu :)

a na ndz palki moje kochane ze sliwkami suszonymi :))))))))

agusiu jak ty robisz te skrzydelka z kfc bo juz mi pomyslu braknie na te jedzenie, zapodaj przepis:) dzieki

U nas pulpety rybne w sosie pomidorowo-cukiniowym z makaronem.

u nas dzis sałtka z vinegrettem, panierowanymi kawałkami camemberta i zurawiną:) tak piatkowo lekko:)

a wczoraj na szybko były placki ziemniaczane ze smietana...(te knorra bo trzec sie nikomu nie chciało)

Dziś miały być schabowe,puree i mizeria ale zapomniałam kupić ziemnaki więc to na jutro.

Zrobiłam te koski winiary,czyli piers w tej panierce ale mnie to nie specjalnie smakowało,Niko wcinał.No i niby zdrowsze,bo pieczone w piekarniku.

Upiekłam moja ulubioną karkówe nadziewaną czosniem,idealna na chleb,mogłabym tylko z tym jesc kanapki.

I mam ochotę na prawdziwa pomidorowa ze swiezych pomidorów,taką z bazylia.To w sobote:)

my dziisaj mamy pomidorówke z makaronikiem po tygodnu szpitalnego szpitala mamy ochotke na gesta nasza pomidoróweczke!!!

oki dzięki za radę ;)

gdyby nie chciało kipieć na kurczaka(w czasie pieczenia) dosyp łyżeczką trochę soli(do butelki) :)

dzięki za przepis ;) spróbuje z piwem Guiness i powiem jak wyszło.

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-6
AnnA - proszę :)

Kurczak Generał :)

trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)

przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)

ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)

już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/

najlepsze piwo to kurczaka generała to TATRA

dziewczyny mam pytanko. Jak robicie tego kurczaka GENERAŁA?

Ola - jednak u nas łosoś i mascarpone dalej czekają na "swój" dzień ;P

kupiłam filety z dorsza :] więc dzisiaj będzie zapiekanka z dorsza :) (chodzi za mną od tygodnia)

do tego zupa mocno jarzynowa, bo Dzieć ostatnio warzywa ogranicza do ogórków konserwowych ;) (wczoraj nawet swojej ulubionej surówki nie jadł)

kupiłam też śliczne żołądki z indyka - więc jutro będzie gulasz z żołądków w sosie koperkowo-jarzynowym ;]

właśnie wróciłam z zakupów, nastawiłam żołądki niech się wolno pyrkolą :] nastawiłam skrzydełka na zupę :) i ziemniaki w mundurkach na zapiekankę :]

Chłopaki pojechali tramwajem do Dziadków (Młody ma teraz jazdę na tramwaje) i akurat wrócą na zupkę :]

takie ładne skrzydełka z kurczaka były dzisiaj w Leclercu(z tymi dodatkowymi częściami - czyli 4 kostki na długość), że chyba w piątek lub sobotę też kupię, i zrobię 2 dania ;)

tzn. najpierw podgotuję - powstanie smak na zupę :]

podgotowane zamarynuję i zrobię skrzydełka a'la KFC ;]

Agusia robisz dziś łososia z maskarpone?

Ja tak,tez wszystko mam wiec dzis makaron.

my mamy zrobiony zapas mrożonych kurek :]

w sezonie kupowaliśmy w skupie(a dokładniej Teściowa) :] po 10zł/kg ;]

skąd bierzecie teraz kurki? mrożone? ja kilka razy próbowałam mrożone przyrządzić i zawsze wyszły gumowe:/

u nas barszcz czerwony w kubeczku, krokiety z kapusta i pieczarkami, a jutro chyba beda z serem i pieczarkami zapiekane...bo duzo pieczarek nam sie kupiło:p

u nas dzisiaj obiad na szybko, bo trochę się najeździliśmy w ciągu dnia ;)

frytki(z Lidla, te cienkie) + skrzydełka pikantne i w panierce (z Biedronki) + surówka Gabrysiowa ;)

jeśli jutro załapię się w Leclercu na filety z dorsza, to zrobię zapiekankę ;]

a jak nie - mam wędzonego łososia, koperek, serek mascarpone ;) i będzie makaron :]

ziemniaczki z koperkiem wątróbka drob.z jabłkiem + surówka z selera i jabłkiem

a u minie dzisiaj tortilla,
Wczoraj były polędwiczki w sosie kurkowym z kaszą gryczaną-pychota!!!

Inne tematy z forum

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....