Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

Aga, a nie wylezie nadzienie jak pojadę mu po kręgosłupie?
Też widziałam te stronki (nawet sobie wydrukowałam instruktaż), ale nie za bardzo do mnie mówią ;)
no ale powiedziało się A, to teraz czas na B. dzisiaj będę ćwiczyć... najwyzej będzie potrawka z kurczaka w marchewce ;)

macie jakiś przepis na żeberka żebydobry sos wyszedł ? ja piekę w cebuli, ale sos mi wyparowuje

u nas wczoraj pizza zamówiona, a na dzisiaj żeberka :)

trudno to opisać.

tu masz opis i fotki http://kotlet.tv/luzowanie-kurczaka-z-kosci
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galantyna-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html
http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=823&Itemid=4

możesz go rozkroić ma kręgosłupie - będzie Ci łatwiej, a później tylko zeszyjesz :]

AgusiaGda na pomoc!!!
kupiłam kurczaka całego i chcę go wyluzować, nadziać i upiec. tylko potrzebuę łopatologicznych wskazówek jak to zrobić.
te co znalazłam w sieci jakoś do mnie nie przemawiają.
a filmu nie moge chwilowo obejrzeć na You tubie bo jestem w pracy a mamy zablokowane ;)
pomocy!!!

polecam :))))) nie wiem czy mają jeszcze jakieś inne, bo sama nie wchodziłam do tego sklepu od wieeeelu m-cy :] (jeszcze pamiętam starą, mega powolną obsługę - nie pamiętam nawet czy to był sklep tej czy innej firmy, ale w tym samym miejscu)

ale te są bardzo smaczne :) szpinak dobrze doprawiony :] podsmażyłam na chrupiąco - pychotka :]

co do dobrego mięsa w sosie :] to poza moją mega pachnącą i kolorową chińszczyzną(można podać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kluskami/plindzami) :] polecam polędwiczki w sosie pomarańczowym http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html

Agusia to będę musiała się wybrać po te krokiety. Szkoda że wcześniej nie wiedziałam bo byłam obok :)

Może macie jakiś fajny przepis na miesko z sosikiem,zrazy,albo coś fajnego na obiad dla gości...

Roxi - moja Mama kupiła w sklepie Gzelli :] na Jagiellońskiej(pod falowcem) koło apteki Gemini :]

pierwszy raz :] ale z pewnością nie ostatni ;)

Aśku - któregoś razu nasmażyłam ogroooomna ilość placków ziemniaczanych (chyba z 4 kg ziemniaków) ;P był Mąż i Szwagier ;) no i my ;) ale i tak dużo ich zostało na następny dzień :]

zrobiłam te warzywka z mięsem mielonym :] i powstała zapiekanka z placków ziemniaczanych :] (układałam warstwami jak lazanię) pychotka :] ale drugi raz nie robiłam(bo nie smażyłam takiej ilości placków)

Agusia gdzie kupujesz krokiety ze szpinakiem i fetą?

agusia, mam gdzieś ten przepis na mielone z warzywami spisany i nawet wyprobowany:)...ale jakoś nie wpadłam na to zeby gulasz zastapic mielonym w placku po cygańsku:)

juz jak robie placki to tylko ze smietaną, albo szpinakiem i parmezanem:) ale skorzystam z Waszych podpowiedzi dziewczyny:)

Z czekoladą ja robię takie bananowe:

150 gr mąki z pełnego przemiału
150 gr zwykłej pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
125 gr masła
200 gr cukru
3 duże jajka
2 dojrzałe banay (takie co mają dużo brązowych plamek a nie jakieś zielone supermarketowe) - rozgnieść dokładnie
1/4 szklanki mleka
180 gr ciemnej czekolady - utrzeć
100 gr orzechów włoskich - ale ja robiłam bez i też było pycha

Przepis jest na 18 foremek, więc dla 12 trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje.

Ja używam po prostu 300 g zwykłej mąki pszennej i też wychodzi.

Mąkę przesiać do miski + proszek, soda i sól

Ubić masło i cukier w dużej misce mikserem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku czekając aż się połączy z masą i wtedy następne. zmniejszyć obroty, pomału dodawać banany, suche składniki i mleko. Na koniec dodać czekoladę i ew orzechy i wymieszac łyżką. Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.

U nas dzisiaj była potrawka z kurczaka.

Macie jakiś sprawdzony przepis na muffiny? Najlepiej z czekoladą :)

Olaoleńka - widzę, że chińszczyzna Wam posmakowała :D cieszę się :D fajnie pachnie w całym domu ;P

u nas dzisiaj P R Z E P Y S Z N E krokiety ze szpinakiem i fetą :] kupne :) zaraz poszukam stronę producenta żeby zobaczyć co jeszcze mają :)

na jutro kotlety mielone :)

a na piątek nasz ostatni hicior - pyry z gzikiem :]

Aśku - ja robię moją wersję placka po cygańsku ;) czyli zamiast gulaszu też takie duszone mięsko mielone z wieloma warzywami :] (gdzieś tu dawałam przepis na mielone z warzywami ;))
]

ooo, dzieki, to mi pardziej pasuje niz po cygańsku, bo za gulaszem nie przepadam:)

Podobnie jak placki po cygańsku tylko nadzienie meksykańskie:
- mięsko mielone
- pomidory
- cebulka
- czosnek
- fasola
- gorszek
- por
wszystko dusze razem i doprawiam do smaku :)

kopiuje z innego watku:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8

nie ma na to w sumie przepisu specjalnego...

gotujesz 4 worki ryzu...(ja lubie basmati), odcedzasz i przekładasz do jakiegos naczynia zeby potem zapiec...ja mam taki elektryczny prodiż..podlewasz troche oliwą i posypujesz ryz curry tak żeby po wymieszaniu był zółty:)) obsypujesz ulubionymi przyprawami, ja daje troche chilli i zioła prowansalskie..

podsmażasz na patelni kawałki piersi kurczaka tez z curry przyprawa do mięska, solą i piepzem...dorzucasz do ryżu

na tej samej patelni podsmazasz całą cebulke posiekaną z odrobinką cukru i curry i tez dodajesz..

na sam koniec kroisz brzoskwinie z puszki na małe kawałeczki i wszystko razem zapiekasz, można tez polac troche tą zalewą z brzoskwiń...powinno wyjśc słodko-pikantne:)

a z sosem, to dodaj jakiegos fixa do dań chińskich, kurczaczk, warzywa i masz ryz w sosie:)

macie przepis na ryż z jakims sosem, albo coz z carry?
tylko porsze bo juz mi sie gotuje ryz:)

Dzisiaj zupka pieczarkowa i smażony dzwonek łososia z ziemniaczkami i surówką.

zurek na białej kiełbasie i boczku,z jajkiem, do tego ziemniaczki ze skwarkami osobno

Inne tematy z forum

jakie kwiaty na balkon/ganek? (7 odpowiedzi)

Mam ogromny problem z dopasowaniem kwiatow w donice na balkon i ganek domu, poniewaz oba sa od...

Gdzie najlepiej kupić dziecku okulary? (11 odpowiedzi)

Wiem, ze było już trochę wątków na tt., ale za wiele nie wyczytałam...Muszę zrobić okulary dla...

Sposób na kołtuny u dziecka. Polecam (19 odpowiedzi)

Witam Ostatnio miałam straszny problem z moją 2,5 latką, ponieważ zrobił jej się z tyłu główki...