Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

kotlety panierowane z mortadeli, danie jak z prl'u

szaszłyki z kurczakiem, polędwiczką, bananem, ananasem, cebulką, boczkiem, papryką i do tego ryż

A u nas karkowka w sosie wlasnym plus pieczarki z cebulka i
ziemniaczki, buraczki..
jutro pewnie to samo...bo 1 kg miesa zrobilismy;-)

Wczoraj kolacja na miescie byla palce lizac - ta tajska restauracja jest super! Chociaz - zamowilam salatke z papai na przystawke, ktora jadlam juz wiele razy, w roznych miejcach - byla tak ostra ze myslalam ze oszaleje. Masakra.

Jutro biegne polmaraton, wiec dzis "ostatnia wieczerza" przed wyscigiem, zawsze jem w przeddzien to samo zeby nie kusic losu (i zoladka;) - makaron z domowym sosem putanesca, ale zamiast anchovies daje stek z tunczyka z puszki.

Tarta brzmi smakowicie Agusia;)

u nas dzisiaj spaghetti z tuńczykiem zobaczymy czy maly cos zje:)ostatnio nie bardzo ma chec na jakikolwiek obiad:)

ja robie paszteciki z miesem:D:D i zupke burakowa;)

bardzo proszę :)))) http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/tarta_ze_szpinakiem_lososiem/przepis.html

z tego co pamiętam zamiast śmietanki kremówki dałam mascarpone :P

szpinak zrobiłam jak zawsze - z czosnkiem i śmietaną :]

i ciasto kruche robiłam swoje ;P nie z przepisu :]

Agusia, czy mogę prosić o przepis na
tartę ze szpinakiem i łososiem, pod pierzynką z sosu beszamelowego ? ;))
w niedziele goszczę teścia i chcę zabłysnąć... :))

Hehe, no chyba musisz oświecić;) Też znam parę osób "podających się" za wegetarian, a jednoczesnie podjadających a to rybkę, a to kurczaczka. Jest to jednak sprzeczne z definicją wegetarianizmu (chociażby z PWN-owskiego słownika).

Jedna z moich koleżanek jest "prawdziwą" wegetarianką, i często jej się zdarzało, że ktoś próbował częstować ją rybą, i był bardzo zdziwiony, że odmawia.

Także myślę, że najbezpieczniej zapytać takiego "wegetarianina" co on pod tym pojęciem w ogóle rozumie, bo potem są nieporozumienia:) I gość siedzi nam głodny przy stole, podjadając samą sałatę;)

u nas dzisiaj maly strajkuje, zupa rybna i ziemniaki z jajem sadzonym.

wczoraj - schabowe z nadzieniem pieczarkowym, ziemniaki i pyszna surówka z pekinki z marchewką, jabłkiem, pomidorem (sos jogurtowo-majonezowy)

dziś - naleśniki z nadzieniem ruskim.

u nas dzis leczo z cukinia :)
a jutro łazanki - Agusia, narobiłaś mi apetytu :)))

U nas łosoś z ziemniaczkami pycha i do tego buraczki :)

wczoraj stanęło na kotletach z piersi :) w "bogatej" panierce :) tzn. pokruszone krakersy, płatki jęczmienne, otręby 4 zbóż, sezam i siemię lniane :)
do tego ziemniaczki z masełkiem i koperkiem i surówka :)

dzisiaj kotlety schabowe też w jakiejś super panierce ;) od dawna nie używam samej bułki tartej :]
do tego mizeria i frytki domowe :)

jako, że miałam trochę nie zjedzonej wędliny nadającej się do zesmażenia i pół kapusty - dokupiłam pieczarki, dodałam cebulę :] i mam podstawę łazanek na jutro (a może i pojutrze?)

dziś kupiłam też mięsko mielone - zrobię sos z cebulką, pieczarkami, czosnkiem, papryką, pomidorami :] i mnóstwem ziół :] zawekuję w słoikach - bo nie wiem kiedy uporamy się z łazankami ;P

na przyszły tydzień planuję zrobić kotlety z chleba :))) wczoraj pierwszy raz o nich usłyszałam od mojej Sis :)))) a może właśnie zjemy je z sosem z mięska mielonego?

u nas dzis i jutro kotlety jajeczne ze szczypiorkiem, młode ziemniaczki z koperkiem i sałata z rzodkiewka, ogórkiem, szczypiorkiem i śmietaną...czyli wiosenny obiad:)

Dzięki bardzo :)

Aga - jak wrzucisz próbną kluskę do wrzątku i się rozpadnie - tzn. że jeszcze trzeba dosypać mąki :]
właściwie ma być taka dość gęsta breja ;)

hehehe :P nam została cała miska klusek ;) i tak zachodziłam do kuchni cały wieczór... i dzisiaj rano robiąc śniadanie (sałatka z serka wiejskiego, tuńczyka, rzodkiewek i ogórków konserwowych + świeżego) podjadałam :P

i zostało pół miski :P

zawsze ziemniaki mieliłam w robocie kuchennym :] i nie odciskałam soku :]

teraz robiłam w sokowirówce :]

pierwszego dnia dałam tylko 1/3 wyciśniętego soku z ziemniaków + skrobią :] dzięki temu nie musiałam dosypywać dużo mąki :P ale i przez to wyszło mało klusek ;) za to były przepyszne :]

wczoraj dałam 3/4 soku ;) i skrobię - na duży gar ziemniaków (obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki) zużyłam 3/4kg mąki :]
też były pyyycha :]

Aga - ziemniaki surowe zetrzeć lub przemielić, dodać sól, pieprz i mąkę - "ciasto" ma być bardziej gęste niż rzadkie :P
w dużym garze zagotować wodę, osolić :] na talerz wyłożyć kilka łyżek "ciasta" - i łyżką zsuwać do wody takie nie za duże kluski :] zamieszać żeby nie przykleiły się do dna :] jak wypłyną - są już dobre :]

kluski wybrać i włożyć do miski, dodać 1-2 łyżki skwarek z cebulką, wymieszać :] a na talerzu każdy dodatkowo posypuje twarogiem :]

czasem w przepisach jest jeszcze jajko - ale wtedy kluski wychodzą twarde :P

u nas dzisiaj musi być coś na szybko - kupię pierś albo plastry schabu na kotlety :] surówka gotowa ;) (robiłam w niedzielę słynną kapustę) do tego ziemniaczki i będzie obiad :]

AgusiaGda, podaj przepis na te kluski szare, jeśli to możliwe- z przybliżonymi ilościami składników- ewentualnie napisz jaką konsystencje powinno mieć gotowe ciasto.

U mnie dziś pomidorówka z makaronem, a na drugie ziemniaczki, schaboszczaki i marchewka z groszkiem.

Na jutro zostanie jeszcze pomidorówka, a na drugie może placki ziemniaczane ze śmietaną z koperkiem i wędzonym łososiem.

Agusia dawaj tą NOWĄ metodę... te Kluski uwielbiam... tylko mój mąż nie za bardzo, bo twierdzi, ze są zapychaczami... więc robię dla siebie... na obiad, śniadanie i kolację...

Inne tematy z forum

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...