Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

mamy już część 14 obiadowego wątku ;) http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

U mnie dziś obiad z forum :-)

Udka po meksykańsku, surówka z kapusty (chińska restauracja) i ryż :-)

Mmm gofry.. wlasnie dwa dni temu bylismy w kawiarni gdzie podawano gofry - caly lokal pieknie pachnial, az moj plaszcze przesiakl tym zapachem mniam.

My ten miesiac caly w rozjazdach - wiec w lodowce wiatr hula, bo nie warto robic wiekszych zakupow/zapasow.

Wczoraj po dotarciu do domu z lotniska na szybko bylo pieczywo czosnkowe a'la pizza z mozzarella i pieczarakmi, do tego surowka (salata lodowa, dwa rodzaje papryki, ogorek, czerwona cebula, pomidory) z octem balsamicznym i oliwa.

Dzis ja na dluuugi trening, a po treningu z kolezanka na kawe (a raczej na smoothie, bo to zdrowa przyklubowa knajpka), wiec przygotuje wszystko na obiad a maz tylko wlaczy piekarnik - kotleciki rybne, ziemniaki z pieca z przyprawami, brokuly z oliwa i platkami migdalowymi.

Jutro ciag dalszy pieczonych ziemniakow, plus jajka (sadzone, jajecznica lub omlet - do wyboru) i fasolka.
Pojutrze losos po tajsku, brokuly z platkami migdalowymi i ryz "ze scierka";)

wczoraj mieliśmy już dość świątecznego jedzenia ;P 2 dni jedliśmy barszcz biały z jajkiem, szynką i białą kiełbaską :]

w demokratycznych wyborach daniem obiadowo-kolacyjnym zostały wybrane domowe frytki i surówka (pekinka, ogórek, pomidory, rzodkiewki, koperek, szczypiorek, sos czosnkowo-ziołowy Knorr) :]
ostatnia porcję frytek zjedliśmy posypaną oregano :]

dzisiaj były ziemniaczki z koperkiem, duszona biała kiełbaska z podsmażoną cebulką, surówka z marchewki i ananasa :]

a teraz chodzą za mną gofry... :P z frużeliną :P tylko nie wiem gdzie kupić te owoce w żelu :/

Nie ma sprawy :) orzechy kroję nożem a herbatniki kruszę rączkami :)

dzięki :) po świętach zrobię :)))

Już daję:
http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-bez-pieczenia/223-przepis-na-szybki-blok-czekoladowy

naprawdę polecam, mi za pierwszym razem wyszedł, a mistrzuniem nie jestem :)

u nas dziś był żurek z ziemniakami i biała kiełbasa zapiekana z cebulą i majerankiem.

Novia8 - dawaj szybko ten przepis na blok czekoladowy ze zwykłego mleka!!!!! :)))))

A ja robiłam klopsiki w sosie i puree, pychaaa :)
Na święta do rodziców robię blok czekoladowy, ale nie z mleka z proszku tylko płynnego świeżego i jest lepszy, i sałatką z kurczakiem wędzonym.

no wir jest, zamarynowalam szyneczke jutro pieke, przygotowalam kotleciki, i zamarynowalam kuraka, zrobilam sledzie i salatke dwa ciacha, jutro torcik i zurek i bedzie ok:)reszte wstawie w niedzile i bedzie pyszne obzarstwo:))
dzisiaj byl pstrąg ale jakiś łososiowaty nie znam sie na tych odmianach pieczony plus ziemniaczki i suróweczki, jedna kupna druga z selera na słodko.

u nas dzisiaj klopsy ziemniaczane były a na swieta jedziemy do rodziców więc u mamy bede pomagać!!

jak tam wir przedświątecznych przygotowań? :)))

u nas dzisiaj na obiad były pyry z gzikiem :]

a teraz czekamy na pizzę z Dragona :]

aaaa :)

i dzisiaj na obiad cielęcinka w sosie :) do tego makaron :) i ulubiona Gabrysiowa surówka, bo dawno nie robiłam :)

nie ma za co :]

u nas bez szaleństw świątecznych :] z takich bardziej pracochłonnych potraw - zrobię pasztet, moja Mama jabłecznik na kruchym cieście i sernik :) 2 sałatki :)

mięs nie będziemy piekły - zamówiłam w mięsnym pyszne wędzone na gorąco(i takie ciepłe przywożone w pojemnikach) wędliny i styka :]

za to zrobię barszczyk biały z jajkami i białą kiełbaską - bo Gabryś lubi ;]

Dzięki Agusia ja czytałam kiedyś wypowiedzi na ten temat ale zanim bym sie do szukała tego wątku to pewnie by już po świętach było hehe:)czytałam właśnie, że ma znaczenie jakie to piwo, a kojarzyło mi się tysie nie tatra więc wolałam być pewna:))
ja już mam seromak gotowy dzisiaj robie mazurka, jutro mięsne zakupy a w sobote reszta na szczęście mam wielu chętnych do zajmowania się małym to mogę się poświęcić gotowaniu hehe:))a dzisiaj sprzątanko generalne bez okien bo już szybciej umyłam:)

ja nie używam wogóle piwa.
mam dyżurną butelkę po piwie i do niej wlewam wodę nawet nie do pełna, tylko do połowy,daję zioła do środka.
nadziewam na nią kurczaka, tylko że nie odcinam szyi, i od środka jest lekko uparowany i soczysty.

wg mnie najlepsze jest piwo TATRA ;] w butelce :]

kopiuję co wcześniej pisałam w innym wątku :]

Kurczak Generał :)

trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)

przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)

ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)

już wiem co jest z tym piwem, że nie chce kipieć :) odpowiedź od samej Magdy Gessler ;) szkło nie jest zwykłym szkłem - tylko jakąś mieszaniną składników - ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie grzało w transporcie i na półkach ;) więc w takiej butelce nie da się go zagotować :/

najlepsze piwo to kurczaka generała to TATRA :)
gdyby jakimś cudem nie chciało kipieć - dosyp do butelki odrobinę soli (uwaga, szybko wycieka)

Podpowiedzcie mi jakie najlepsze piwo do kurczaka generała czy jak mu tam:)???mam zamiar zrobic na święta i nie wiem na jakie się zdecydować bo rózne są opinie na ten temat.

u nas zupka warzywna i makaron z warzywami i pałki z kurczaka.

Inne tematy z forum

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??