Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

Yv polecam, polecam...wyspa mała wiec mozna wypozyczyc auto za nie duze pieniążki i całą odkryć:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas ostatnio też była zupka pomidorowa ze świeżych pomidorkow z bazylia
dzisiaj młode ziemniaczki i jajo sadzone mąż dojadł wędzoną rybe.
jutro i w ndz zrazy wolowe mam nadz ze mi sie uda je zrobic bo sie czuje paskudnie katar na maxa:((
potem planuje golabeczki. jakos nie mam weny do deserow ostatnio:((

Asku a jak ogolne wrazenia z Fuerteventury? Polecasz?

U nas dzis swiezy makaron tagliatelle z pesto z suszonych pomidorow, czarnymi oliwkami i feta pokruszona na wierzch. Zrobie tez salate z pomidorami, cukinia, oliwkami zielonymi, papryka z oliwa i octem balsamicznym.

u nas dzisiaj zapiekanka bolonesse!!!!

wczoraj były młode ziemniaczki + gulasz z żołądków indyczych, w sosie śmietanowo-koperkowym z warzywami :]

dzisiaj zupa krem z pomidorów :]
i tortille :]

wakacji koniec....trza pitrasic:)

u nas kotlety mielone z pietruszka i cebulka, młode ziemniaczki z koperkiem i mizeriaaaa:))) kurcze...tak sie z polska kuchnia stesknilismy:)

Spoko;) Wiem ze jestem pescatarianka:) Juz kiedys pisalam.

nie uzywam jednak tego terminu, poniewaz brzmi to nieco.. hmm... snobistycznie? dziwnie? "jestem pescatarianka".. Juz czesto na wiesc ze nie jem miesa (odzwierzecego) niektorzy dziwnie reaguja.. Wiec czesto mowie, ze jestem wegetariank,a ale jem ryby i owoce morza.

W poprzedniej pracy w kantynie pracowaly panie w wieku srednio zaawansowanym - kiedy pytalam co dzis z potraw wegetarianskich to odpowiadaly "Fish and Chips" :) to tak a'propos Twoich M. opowiesci o nierozroznianiu.

u nas jutro młode ziemniaczki z koperkiem,fasolka i jajo sadzone!!!

u mnie dzis cos ala risotto :) ryz z curry i ziołami prowansalskimi do tego dodalam pieczarki, cebule,boczek i piersi kurczaka :)

Magda, no własnie, wegetarianie nie wcinają ryb

Yvonne, mam nadzieję, że Cię nie urażę, bo absolutnie nie mam takiego zamiaru, ale jesteś pescatarianką, nie wegetarianką :) wiele osób myli te pojęcia, które charakteryzują bądź co bądź odmienne podejście do diety i w wyniku tych błędnie powtarzanych informacji, na każde pytanie o dania wegetariańskie kelnerzy w restauracjach rekomendują tagliatelle z łososiem albo sałatkę z krewetkami..... Niemniej jednak przyłączam się do opinii, że masz naprawdę ciekawą, urozmaiconą kuchnię i widać, że bardzo zdrowe podejście do żywienia! :)

Przepraszam za off top!

a u mnie dziś penne z domowym pesto i szparagi zapiekane pod beszamelem - może komponuje się to średnio, ale trzeba korzystać, póki trwa sezon! ;)

U nas dzisiaj szparagi z wątku szparagowego :)

u nas dziisaj domowe fryteczki z młodych ziemniaków i schabowe,wczoraj był zurek z jajkiem i kiełbaska wyszedł mi taki gesty ze po jednej porcji wszyscy byli najedzeni!!!

a co na dziś szykujecie?
ja dla męża chyba zrobię piersi kurczacze z pesto z piekarnika. a dla siebie moze ryż jaśminowy z truskawkami, albo makaron.

dzięki Dziewczyny :))) teraz już mi trochę świta o co biega ;)

dzisiaj na obiad zupa... hmmm... właściwie to jakby rosół (ale ze startą na tarce włoszczyzną) z ziemniakami :P a jutro z reszty zrobię cytrynową z pulpecikami :]

Mąż dostał do pracy ziemniaczki + pieczone skrzydełka i sos boloński (z mielonym i warzywami) - wyciągnięte z zamrażarki ;) nie chciało mi się robić 3 obiadów ;)

dla nas młode ziemniaczki - jeszcze nie wiem :P może je upiekę dla odmiany? do tego pieczone filety z łososia - w naszej ulubionej wersji :] + surówka z czerwonej kapusty (Gabryś taką wybrał)

a nasz ulubiony łosoś pochodzi z przepisu Ja-dwisi :] sprzed prawie roku :] (daję rozmaryn i tymianek, posiekaną pietruszkę, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny)

http://forum.trojmiasto.pl/jak-mozna-przyrzadzic-lososia-norweskiego-w-piekarniku-t259174,1,16.html
"Zmieszać oliwę z sokiem z cytryny (mniej więcej 3/4 oliwy, 1/4 soku), do tego wcisnąć 3-4 ząbki czosnku, dać 1-2 łyżki posiekanej pietruszki, sól+pieprz oraz zioła: tymianek lub bazylię lub rozmaryn. Ja najbardziej lubię z rozmarynem.
Łososia pokroić na kawałki, włożyć do zalewy i zostawić na 2-3 godziny w lodówce.
Potem zawijać w folię i piec ok. 20 minut w piekarniku.
Pyyychaaaa!"

od tamtej pory nie robię innego :))))

Pozwolę się wtrącić :) staram się spozywać nabiał kozi, bo bardziej mi słuzy i jest po prostu zdrowszy (czyli bardziej przyswajalny i i nie jest tak zmodyfikowany jak nabiał krowi). Ale ten przedstawiony artykuł, nie ma dla mnie sensu. Nie wierzę że całkowite ogrniczenie produktów pochodzenia zwierzecego jest takie zdrowe dla człowieka. Znam kilka wegeanów i wegaetarinaów i za zdrowi nie są, a na zewnątrz wyglądają kiepsko. Poza tym np. eskomosi spozywają b.duże ilości mięsa i na nowotwory jakoś nie zapadają.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Agusia, poczytaj sobie na temat The China Study profesora Campbella z Cornell University, chyba jest polski przeklad glownej ksiazki, a juz na pewno podstawowe wnioski z tego badania.
http://www.rp.pl/artykul/599924.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

...ale wracaj do temau obiadow..

Te gruszki super, megakreatywny i super polaczenie smakow, gruszka i ser typu gorgonzola albo lazur, a do tego np jeszcze orzechy mmm jedna z moich ulubionych salat. Nawet Tesciowie kiedys sie zachwycali jak zrobilam;)

Aha - kozie przetwory sa latwiej przyswajalne dla czlowieka poniewaz laktoza zawarta w kozim mleku jest bardziej podobna pod wzgledem skladu do tej w mleku ludzkim - wiec czesto osoby z nietolerancja laktozy toleruja mleko kozie.
Poza tym mniejszy koszt dla srodowiska przy hodowli koz.

AgusiaGda - co do mleka to jest to trche bardziej skomplikowane, kiedys czytalam super artykul ktory wszystkie dowody za i przeciw zgrabnie i logicznie streszczal, wraz z odnosnikami do pism naukowych - ale nie pamietam strony:( Tu taki bardzie laicki i pisany pod rozglos artykul:
http://www.eioba.pl/a/2n7e/mleko-biale-klamstwa

Do mnie bardzo przemawia aspekt srodowiskowy (tzn ile wody, dwutlenku wegla itp kosztuje produkcja nabialu) i etyczny (wiec przenigdy nie kupilabym nabialu z masowych produkcji, ktore sprzedaje sie w supermarketach).

To jest dosc kontrowersyjny temat..

Mieso - tez temat rzeka.

u nas dziś do wyboru kotlety mielone lub schabowe koniecznie z kością :)

do tego ryż i sos ciemny.

jako surówki: marchewka z groszkiem i surówka z kiszonej kapusty i czerwonej cebuli.

na deser raffaello na krakersach w wersji lekko migdałowej ;)

Inne tematy z forum

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...