Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

właśnie zjadam zupę kurkową :]

Cytrynka - ja przez dłuuugie lata robiłam z ziemniaków + do tego 1 cebula + 1 obrane jabłko :] wszystko starte na tarce z dużymi oczkami (tzn. ja wrzucałam do robota), do tego mąka, jajko/jajka + sól, dużo majeranku i biały pieprz :]

od jakiegoś czasu dodaję jeszcze cukinię(bez pestek) i marchewki :] wtedy są takie ładne kolorowe :] dzięki temu, że mają "farfocle" ;) (czyli to wszystko nie jest papką)

podawane z cukrem i/lub śmietaną albo keczupem :] z sosem mięsnym :] albo z plasterkiem wędzonego łososia i sosem czosnkowym :] ostatnio podgrzewaliśmy na grillu ;) i zjadaliśmy z sosem tzatziki :]

Jak robicie placki ziemniaczane ?

wczoraj jednak ogórkowa była, dzisiaj konczymy plus placki ziemniaczane ze smietanka i cukrem oj jak mi sie ich zachcialo hmm.

U nas rosolek a na drugie makaron fussili z pomidorami, czosnkiem, bazylia i kurczakiem z mascarpone

dzisiaj młode ziemniaczki z fasolką i schaboszczakami a jutro rosołek z pietruszka i naleśniki z dzemem

Dzisiaj na obiad była faszerowana mięskiem mielonym z dodatkiem ziół cukinia posypana serem i zapieczona w piekarniku.

my dzisiaj wracaliśmy do domu meeeega głodni :P zajechaliśmy do KFC ;P każdy po Bsmarcie i do domu :] a na kolację tortille :] dzisiaj mięsną wkładką były pokrojone w paski kotlety schabowe :] których nie zdążyliśmy zjeść przez weekend :]

na jutro mam już smak na zupę kurkową :] Mąż dzielnie zmielił mięsko na pulpeciki do zupy :] Gabrysiowi zrobię jakąś jarzynową z pulpecikami :]

mamy też ugotowane mięso do zmielenia :] będzie farsz do kartaczy :)))

z ugotowanej włoszczyzny będzie sałatka jarzynowa ;)

i tak muszę jeszcze jutro dokupić włoszczyzny i wrzucić do zupy (mrożone, tartej) ;)

i chyba zrobię to zachwalane ciasto rabarbarowe :)))) przywieźliśmy rabarbaru z działki :]

Cytrynka, to nie soja tylko fungus;) Moim zdaniem to jest zdrowe, ale dla pewnosci przeczytalam jeszcze caly proces technologiczny i jest ok:) Ekstrakcje bez rozpuszczalnikow, zadnych kolorantow/ulepszaczy smaku, wysoka zawartosc blonnika i bialka roslinnego, niska soli i tluszczu. No i plus za uzywanie do produkcji jaj od kur z wolnego wybiegu;)

U nas dzis laba - wychodzimy na tajskie jedzenie do pubu. Jutro makaron ze szpinakiem, feta, oliwkami czarnymi i pomidorami koktailowymi.
Faszerowane baklazany byly bomba.

Zupa szparagowa z kurczakiem i makaronem ryżowym. Pycha!

Ja też jakoś nie mogę przekonać się do królika. Już kilka razy miałam ochotę kupić, bo dużo tego teraz w sklepach. Ale od razu staje mi przed oczyma mój króliczek miniaturka :-(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cytrynka dzięki za info :)
Racja to ciasto nie jest słodkie, tylko fajnie kwaskowe i takie lekkie.

Cytrynka ono nie jest takie słodkie wrecz ciut kwaskowate cukru tam niewiele i jest to malusia blaszka do zjedzenia w dwa dni gora chyba he:))ja to niestety lubie jeszcze jak cieple choc to niezdrowe:))

pamiętam jak Babcia kiedys mnie oszukała bo mowiłam, że nie zjem królika bo on taki słodki(byłam sporo mlodsza) no i dostałam "kurczaka" i pytanie jak smakował kroliczek?:))także z tego co pamiętam jak kurczak:))

to ciacho z rabarbarem wygląda genialnie. Ja nie mogę jeść słodkiego, aż szkooooda

królik to bardzo delikatne mięsko i smakuje jak dróg tyle że bardziej wilgotne i bez błon mniammmm
mąż zrobił duszonego królika, sos sam się zrobił taki zawiesisty bez dodatku mąki, dziecko się zajadało mmm

mamy do zjedzenia schaboszczaki :P pewnie mizeria do tego :P mam ochotę na frytki - ale mój Dzieć ma zakaz jedzenia tego co dobre i nie zdrowe ;) (póki nie nauczy się sikać do nocnika, kibelka - bo już wszystko inne zawodzi, jest nie wyuczalny pod tym względem)

u nas dzisiaj młode ziemniaczki z koperkiem do tego mizzeriia i mielone upieczone w całości

ja już robiłam kilka razy to ciacho co Ty Novia8 i tez mi smakuje ale głownie w tamtym roku teraz jakos brak weny.
dzisiaj jakas zupka i moze carbonara

A ja zrobiłam już dwukrotnie to ciasto, mega porste i pyszne, polecam :)
http://mojewypieki.blox.pl/2011/05/Szwedzkie-ciasto-z-rabarbarem-Rabarberkaka.html

Cytrynka jak smakuje królik? :) jakoś się nie mogę przekonać a jest zdrowe

Szukam inspiracji na dziś. Chodzi za mną leczo, ale kto je za mnie pokroi. I może ktoś mi podda pomysł na jakąś zupkę.

Yv, to pseudo mięso mielone to wysoko przetworzona soja, to chyba nie jest zbyt zdrowe ?

u nas wczoraj duszony królik, a dzisiaj mięso ze strusia

u nas wczoraj grill wkońcu upiekłam ciacho, a dzisiaj pozostałości frytki, udziec z kurczaka i surówka z selera z rodzynkami nie chcialo mi sie nic robic i znowu mięso jest dla mnie blee:((

Inne tematy z forum

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...