Co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki? cz.3

Bardzo fajny wątek, więc zapraszam:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad Forumki? cz.3

Wszystkie przepisy na chłodniki zapisałam. Wielkie dzięki!
Mam pytanie do kasiaczka.
Można gdzieś kupic słoik kompotu z brzoskwiń? Czy chodzi o brzoskwinie w puszce?

u nas dzisiaj grillowo :) pieczone ziemniaczki :) (moja specjalność) biała kaszanka, karkówka i skrzydełka z kurczaka + sos tzatziki :)

U nas byla dzis lasagne i saladka z mozzarella, pomidorami i rukola.... Mniaaaaaaaaam!

Ale tak naprawde to jedyne o czym jestem teraz w stanie myslec to golonka jak bede w przyszlym tygodniu w Polsce. Ach! Nic nie przebije dobrej polskiej golonki!

u mnie frytki
kebab z knora sos czosnkowy, kalafior .

u Nas dziś drobiowa wątróbka z cebulka w sosie, ziemniaki i buraczki :)

Kreska cieszę się,że smakuje:)

U mnie dziś obiad w pracy z baru.Dziecka nie mam więc mało teraz gotuję ale widzę super przepisy na chłodniki więc zaraz wylądują w moim zeszycie:)

noo, mój obiad juz gotowy :) pycha :)

poproszę teraz przepisy na pyszności z truskawkami :)

Ryz zapiekany z jablkami i cynamonem,mniam
image

U nas dzis kaszanka z kapusta kiszoną młodą :) w piekarniku pieczona
skoro na grillu wychodzi liczę, że w piekarniku również :D wszak opcje grilla ma :)

do tego kopytka kupne :)

ja tez mam strogonowa- tzn przyszłam spisać przepis, bo własnie zrobiłam zakupy :)

U nas dzisiaj pizza. :)

Ale fajny wątek!!!
Dzisiaj zgapiam drobiowego strogonowa od Asi a jutro watróbki z czosnkiem :-)
Dam znać jak wyszło.

Wow ile przepisów na chłodnik!!! Super!

U nas dzisiaj bezmięsnie....kalafior, ziemniaki i jajko sadzone:)

To tak na poczatek, mam jeszcze owocowe, ale narazie macie to ;)

Chlodnik wiejski.
1 l maslanki, szklanka smietany, kopiasta lyzka posiekanych lisci swiezego szczawiu, duzy peczek rzodkiewek, peczek szczypioru z cebulka, 20 dag bialego sera, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, sol, pieprz.
Szczypior wraz z cebuolka drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie polplasterki. Maslanke lekko ubijamy ze smietana. Gdy sie spieni, dodajemy szczaw, rzodwkiewke, szczypior, cebulke, koperek, przyprawy i przez chwilke lekko ubijamy. Na talerzez rozkladamy kostki sera i zalewamy chlodnikiem.

Chlodnik z botwinki.
1 l zsiadlego mleka lub kefiru, szklanka kwasnej smietany, peczek swiezej botwinki, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, swiezy ogorek, 2 jajka na twardo, cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, bialy pieprz.
Wymyta botwinke kroimi w niewielkie kawalki, zalewamy goraca woda z dodatkiem kwasku, gotujemy po przykryciem az bedzie miekka. Odstawiamy do wychlodzenia. Zsiadle mleko lub kefir ubijamy ze smietana, do spienionych skladnikow dodajemy koperek, rozdrobiony ogorek, zimna botwinke wraz z woda, w ktorej sie ogotwala, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.

Chlodnik pomiorowy:
2 szklanki swiezo wycisnietego soku z pomidorow, 2 szklanki niskoprocentowej smietany, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, lyzeczka swiezego tymianku lub szczypta suszu, sol, cukier, bialy pieprz.
Smietane roztrzepujemy z sokiem z pomidorow, dodajemy drobno posiekane jajka i zielenine, przyprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast np z grzankami.

A ja robie tak:
2 mleka acidofilne naturalne
barszcz czerwony w kartonie Krakus
pęczek szczypiorku
pęczek lub dwa rzodkiewki
pęczek koperku
świeży ogórek duży

rzodkiewki i ogórek kroje w kosteczkę, siekam szczypior i koperek. Zalewam mlekiem i barszczem, doprawić sola i pieprzem wegług uznania, dodaję jajko na twardo pokrojone. Do lodówki na 2 godzinki.

Bomba witaminowa!

Chłodnik z zascianka:
1 l maslanki, szklanka kwasnej smietany, 2 duze, dojrzale pomidory, ogorek, pieczona piers z kurczaka, 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka posiekanej zieleniny (szczypiorek, sporo koperku), sol, bialy pieprz.
Miesko drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w polplasterki. Do wazy wkladamy miesko, jajka, pokrojone w drobna kostke pomidory bez skorki, calosc lekko oproszamy przyprawami i zalewamy maslanka spieniona ze smietana i wymieszana z utartym ogorkiem. Skladniki mieszamy, posypujemy obficie zielenina i podajemy natychmiast.

Chłodnik serowy.
opakowanie serka wiejskiego (granulowanego), 400 ml kefiru, ogórek sredniej wielkosci, peczek rzodkiewek, 2 male cebulki wraz ze szczypiorkiem, kopiasta lyzka posiekanego koperku, zabek czosnku, sol, bialy pieprz.
Pozbawiony skory ogorek, oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z duzymi otworami, przekladamy na sito, odsaczamy. Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Kefir laczymy z serkiem, dodajemy posiekany czosnek, cebulki, ogorek i rzodkiewki, koperek i przyprawy. Mieszamy, rozlewamy na wychlodzone talerze.

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

rośliny na balkon - jakie? (18 odpowiedzi)

Może pomożecie... Chcę coś posadzić na balkonie, tylko w lato tak strasznie tam praży słońce...