Co podajecie do jedzenia dziecku przy wymiotach?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko
Wera w nocy wymiotowała 3razy teraz póki co nie ale ma temperature i nie ma apetytu na szczeście pije wode, ale cos zjeść musi.
Co podajecie do jedzenia w takiej sytuacji? Nad ranem wypiła mleko i po 2min zwróciła je :-(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co podajecie do jedzenia dziecku przy wymiotach?

na wymioty dobry jest banan, sucharki, czerstwe pieczywo, wafle ryzowe.
nic z nabialem, nic podrazniajacego zoladek wysoka kwasowoscia jak np wiekszosc owocow.
Proste weglowodany.
Oraz pamietaj zeby uzupelnic elektrolity.
Powodzenia.

Mleko nie jest wskazane przy wymiotach, polecam albo kleik, albo gotowaną marchewkę z ryżem lub rosół

tez tak myślałam że mleko nie jest dobre w takiej sytuacji, ale sie uparła i nic innego nie chciała. no nic bede walczyc dalej zeby cos zjadła

bardzo dobre sa homeopatyczne krople p/wymiotne Vomeetus Heel. Jedyny preparat wspomagajacy przy wymiotach.

Nam lekarka poleciła: słone paluszki, krakersy i wafle ryżowe. Sól zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje uczucie pragnienia, dziecko więcej pije co jest wskazane przy wymiotach

a ma wymioty czy kaszel? moja zwracala bo miala kaszel , wiec podoawalam syrop przeciw kaszlowy, a tak to mleko ale bardzo male ilosci 20ml to byl max,kleik na wodzie, ale to tez tyci tyci... :)

ja mojego babla z reguły nie mecze jedzeniem w trakcie wymiotow, napewno poje, choc nie zawsze tez chce.

Paluszki okazały sie strzałem w 10 :-) i wafle ryżowe. w dzień na szczeście obyło sie juz bez wymiotów ale gorączka utrzymywała sie. oby w nocy było spokojnie bo te wymioty strasznie ja męczą

po słonym już nie powinno być wymiotów:) super, że już lepiej

przede wszystkim udałabym się do lekarza

Misiakii dobrze wiedziec w zyciu bym nie obstawiala slonych paluszkow i krakersow :) Dzieki. Ciesze sie bo cora przy takich dolegliwosciach pewnie to zje :)

dobrze jest też posłodzić i lekko posolić wodę, którą daje się dziecku przy wymiotach (w celu uzupełnienia elektrolitów, co bardzo istotne)

starszym dzieciom jeśli już kompletnie nie chcą niczego pić można nawet podać odgazowaną colę :P wydaje się dziwne ale działa :)

i co ważne - picie podawać często ale w małym ilościach. to skuteczniejsze niż wypicie od razu całej szklanki ;)

podaje się też chlodne picie bo cieple wzmaga wymioty

Inne tematy z forum

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...