Czy dawałyscie swoim niemowlakom smoczek?

Temat dostępny też na forum: Rodzina i dziecko bez ogłoszeń
Mój szkrab ma ciągły odruch ssania,nie mogę go trzymać cały dzień przy piersi,w domu też są inne obowiazki,a jak czytam zdania są bardzo podzielone na temat podawania tak wczesnie smoczka.Karmię piersią.Nie wiem czy to dobrze,że daję mu smoczek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Czy dawałyscie swoim niemowlakom smoczek?

Mi w szpitalu mówili ze do 3 miesiaca nie powinnam dawac bo zakłuca odruch ssania u dziecka ,a le są mamy które daja i nic sie nie dzieje.

jak byłam w 6 tyg w poradni laktacyjnej to babeczka mówiał ze dobrze ze smoka nie daje bo faktycznie z ssaniem sa potem kłopoty

jak karmiłam piersią, to nie dopajałam- nie ma takiej potrzeby (nawet latem)! Mleko mamine jest i jedzeniem i piciem. Około 5 m-ca zaczęłam urozmaicać jedzenie.

Moim zdaniem to, ze dziecko od smoczka bedzie miało kłopoty z odruchem ssania to bzdura. Mój synek dostawał smoczka juz od szpitala, chociaż oczywiscie połozne patrzyły na mnie krytycznym wzrokiem i mówiły żeby nie dawać. karmiłam go przez 8 m-cy piersią i nigdy nie było żadnych problemów. Dałam mu smoczka dlatego, że potrafił ssać tak długo, ze mu się nawet nosem ulewało i to juz na 3 dobę życia. Znam dużo mam, które dają smoczki i jakos nigdy ich dzieci nie miały problemów ze ssaniem. Ale to indywidulana sprawa, każda mam musi sama zdecydowac. Niektóre dzieci nie chcą smoka, same odmawiaja wtedy nie ma co im na siłę wciskać.

Moja córeczka również dostawała smoczka od pierwszych dni życia. Nie miałam problemów z jej karmieniem, a ona z ssaniem.

ja karmię sztucznie,smoczek służył nam od początku.a teraz mała ma 8 miesięcy i używamy go do spania i jak idziemy na spacer

ja jestem przeciwniczka smoczka -Maja go nigdy nie chciała -teraz go ssie tylkona spacerze inaczej sie nim bawi

ale moja szwagierka ma 3 letnia córe która bierze smoga i ma wade zgryzu -jak zagryzie zeby to ma dziure miedzy górna a dolna warga i stomatolodzy wszyscy mówia ze to wina smoczka

Ale kazdy sam musi zdecydowac co jest lepsze dla jego dziecka

my bez smoka wytrzymaliśmy tylko tydzień

potem daliśmy - Mała się sama uspokajała - a z ssaniem nie ma problemu

no bo podobno w 4-5 miesiącu należy smoka wywalić
Wydaje mi się, że tylko dla maluchów do 6 mca używanie smoka ma sens
Potem dziecko już co nieco rozumie i można go inaczej uspokoić

pierwsza córka wogóle nawet patrzeć na smoczek nie chciała, a druga i owszem- bardzo. Obie karmiłam 9 m-c piersią.

my próbowalismy dać smoka ok 3 tyg, niestety malutka zdecydowanie nie chciała i aż do przedwczoraj (7 tygodni) nagle się jej spodobało i ssie, karmię piersią i nie zauważyłam żeby gorzej jadła. Najlepiej kupić smoczka i sprobować czy dzidzia będzie chciała, nic na siłę, może dopiero za jakiś czas zechce.

Ja dawałam córce smoczek od 4 tygodnia i nie wiem czy to była bezpośrednia przyczyna, ale po skończeniu 2,5 miesiąca zaczęły się problemy z ssaniem, a tym samym wielki problem przy karmieniu. Byłam w poradni laktacyjnej no i niestety efekt jest taki że do dzisiaj ściągam laktatorem a córka ma już 6,5 mieisąca. Gdybym wiedziała że tak się to skończy na pewno nie podałabym smoczka.

ania u mnie tak samo - córcia ma bardzo duuuuza potrzebę ssania, najchętniej wogóle by sie nie odrywala od cycka...
daję jej smoczek tylko wtedy gdy już jest to naprawde konieczne,
podawanie smoczka nie ma zadnego wpływu na dalsze karminie piersią- przynajmniej jak do tej pory

Moja mała zaczęła ssać smoczka jak skończyła 3 m-ce, wcześniej nie chciała więc jej nawet nie wciskałam. Jedynie używam do usypiania w dzień i do spacerów. A i tak przez sen wypluwa go.

image

Ja dalam smoczek po miesiącu, bo mnie córcia uzywala jak taki wlasnie smoczko - uspokajacz.

ja dałam smoczka raz, drugi, trzeci...

a ta moja Paskuda nie chce ssać i już :) w domu wszytskie możliwe smoczki a ona ani jednego nie chce :)

w sumie moze i dobrze

moja niuńka tez dostała smoka juz w szpitalu i nie ma problemów ze ssaniem cyca - jednak wiadomo ile ludzi tyle opinii np. w szpitalu przyszedł lekarz i powiedział że nie wolno-a na drugi dzień przyszła juz inna pani doktor i powiedziała że to wyrabia odruch ssania.

ja daję małej smoka tylko do spania

maly zassał dopiero ok 5 tygodnia, wczesniej nie umiał, nie chciał...ale jak zaciagnął to sie rozpłakałam, ze jak to tak... oszukuje malucha itp..:) a teraz... pomaga mu sie uspokoic i juz:D karmię tylko piersią, problemow z ssaniem nie ma, ale maly od poczatku pieknie ciagnął mleczko z cyca.. jesli chodzi o butelke.. ( kiedy musze wyjsc, odciagam mleko)rowniez i tu nie bylo problemów ze ssaniem i mam wrazenie ze to wlasnie dzieki temu ze poznał smoczka.. jak dziewczyny pisza, kazda mama musi zdecydowac sama..

ps. uzywamy smoka tylko podczas zasypiania (!) czasem wcale.

my nigdy nie uzywalismy smoczka bo Bartus go po prostu nie chcial i nie lubilł

nam w szpitalu zabraniali dawac smoczka dopoki dziecko nie nauczy sie ssac piersi. Kazali dawac swoj palec-paranoja jakas!!!
Po 2 dniach jak wrocilismy do domu pierwsze co zrobilismy to dalismy malej smoczek bo ona non stop chciala miec cos w buzi-zasnela na 7 godzin. I ona i ja wreszcie odpoczelysmy.

ja też daję malej smoczek od ok.2-3tygodnia- sama położna jak byla to mówiła żeby dawać jezeli nie je z piersi tylko mnie traktuje jak smoczek (potrafila najeść się a potem godzinkę tylko leżeć i od czasu do czasu "pociumkać"). Ale mała nie chce smoka non stop- generalnie jak jest troszkę marudna, na spacerze i czasem do zaśnięcia, ale jak zaśnie to wypluwa i juz jej nie daję.

Aha, i w szpitalu leżalam z jedną mamą co jej synek też mial duży odruch ssania-aż do tego stopnia że jadł i ulewał i wymiotował to połozne też mówily zeby dać smoczka bo widocznie ma większy odruch ssania a nie jest głodny (nie jest w stanie tyle zjeść).

Inne tematy z forum

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...