Czy jest ktoś chętny na wypad za miasto w weekend?

Dystans 150 km najchętniej Kaszuby.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Czy jest ktoś chętny na wypad za miasto w weekend?

Przy takiej aurze niezła wycieczka. Ale ma być łądne słoneczko :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

au au a! O tej porze roku i w taki mróz 150km? Masz takie rękawice i obuwie?

Przy -8 stopniach będzie dobra zaprawa, tylko napiszcie relację. Mnie jeszcze nie pogięło:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Eeee, trzeba miec mape gospód i można jechać.....

Tych co na nartach jeżdżą też pogięło? Tu i tu uprawiasz sport, trzeba należycie się ubrać i zadbać o przyczepność, bezpieczeństwo. Szybko robi się bardzo ciepło.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rower na śniegu a raczej na lodzie to żadna opona Cię nie utrzyma bez upadku, nawet kolce nie pomogą. Na nartach to upadasz na śniegu a nie na lodzie. Już jeden kask skasowałem na lodzie. I o jakiej piszesz przyczepności i bezpieczeństwie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

A co Ty chcesz rekordy prędkości teraz bić albo strome stoki zdobywać? No offence, ale w takim razie lepiej nie wychodź z domu, bo można się poślizgnąć i głowę rozbić. :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

sugeruję najpierw pojeździć na dobrych oponach z kolcami, a potem wypowiadać się o przyczepności na lodzie.

Stok narciarski zazwyczaj ma powierzchnię twardszą niż nawierzchnie, po których się jeździ rowerem. Do tego osiągane prędkości są o rząd wyższe. Narty zjazdowe to sport zapewne bardziej urazowy niż rower (nawet zimą).

pozdr

ps. może ktoś się orientuje, jak wyglądają obecnie lokalne (zwłaszcza leśne) drogi Kaszub i Borów? Cały śnieg/lód spłynął, czy jeszcze zalega?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

widać tylko pedalarze-gawędziarze pisują, to sam sobie odpowiem: na leśnych drogach wszędzie lodowisko niczym na Olivii ;-p
A dziś przez tą pogodę ładne płaty lodu i na co ruchliwszych asfaltach sobie zalegały...

Chyba trzeba się jednak z kolcowanymi oponami przeprosić.

pozdr
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hej wop. Co myślisz o Schwalbe Snow Stud?

Tutaj macie porównanie bardziej popularnych opon z kolcami:
http://www.pinkbike.com/news/article2340.html

Snow stud akurat wypada marnie w tym porównaniu

testy testami a życie życiem :-)
Mam Snow Study i jestem z nich bardzo zadowolony.
Oczywiście wszystko zależy od terenu po jakim się poruszasz. Ostatnio jeżdżę mniej więcej 70/30 miasto/teren i do trgo typu jazdy są idealne z uwagi na ich budowę.
Kolce są tylko po bokach do tego praktycznie nie wystają z bieżnika z tego też powodu nie są tak głośnie i bardzo dobrze jeździ się w nich po asfalcie itp. W lesie radzą sobie zaskakująco dobrze i spokojnie śmigam w nich po lesie. To z czym gorzej sobie radzą to lód bo z uwagi na swoją budowę i umieszczenie nie 'wgryzają' się już tak mocno w podłoże.
Kolejny plus to stosunek jakości do ceny który też wypada na ich korzyść bardzo dobrze w stosunku do opon zamieszczonych w teście. No i gdzie w polsce kupisz nokiany?
Ewentualnie może warto zainteresować się tańszą alternatywą która pojawiła się teraz na naszym rynku czyli oponami kendy. Z tego co wiem można kupić znacznie taniej opony z 240kolcami itp ..znacznie taniej czyli za około 130zl. JEdnak nie miałem ich w ręku a o jeździe na nich nie wspominając tak że nie wypowiem się co do ich jakości.
Kolega ostatnio kupił tak że jak spadnie śnieg będę wiedział więcej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

myślę, że mam taką nową w kącie, ale chyba jednak pójdzie na sprzedaż zamiast do testowania.

Byłem niedawno na zimowym maratoniku, gdzie trochę zalodzonego asfaltu było: parę osób jechało na SnowStudach i narzekało na te opony - trzymają nieco za słabo. Jak już pakować się kolce, to chyba jednak od razu z grubej rury - czyli 300+ kolców (Schwalbe Ice Spiker/Pro albo Nokiany Extreme/Hakka W300). W takich oponach w każdej pozycji kontakt z lodem na na raz kilka kolców, w SS - dwa, w skrętach pewnie tylko jeden.
Ewentualnie, do jazdy po mieście, coś 200-kolcowego a'la Marathon Winter.

IceSpikery w wersji drutowej (cięższa, ma też mniej kolców i innej konstrukcji - z jednego kawałka stali, podczas gdy wersja Pro ma spiek w otoczce aluminiowej) można kupić już < 150zł, więc różnica cenowa nie jest porażająca. A frajda z jazdy naprawdę duża - no i bezpieczeństwo jednak nieporównywalne.

BTW, fajnie wyglądają teraz drogi w TPK - lodowe dywaniki wśród zupełnie bezśnieżnego lasu. Można tripskating uprawiać :)

pozdr
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po malej obczajce mysle ze szwalbe winter moga dawac rade bo maja kolce ustawione czolowo zamiast o bokach. Poki co jednak to jakis gruby klocek trzeba do lasu :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...