Czy jeździsz po jezdni gdy obok masz ścieżkę rowerową?

Witam, czy zdarza się wam jeździć jezdnią gdy obok jest utwardzona droga rowerowa?

film:

http://www.youtube.com/watch?v=J_oEmzMksnM
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9

Re: Czy jeździsz po jezdni gdy obok masz ścieżkę rowerową?

takiemu powinni przywalić mandat, to może zrozumie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10

zgadzam się, taki powinien dostać mandat, zwłaszcza, że po drugiej stronie jest piękna nowa ścieżka rowerowa po której nawet szosówką da się jechać (sam nią jeżdżę).

Ale są pseudo ścieżki rowerowe, na których prócz masy dziur i szkieł nie ma nic co dba o nasze bezpieczeństwo. Np. ul Jana Pawła na Zaspie. tam nigdy nie jeździ się po tym czymś co nazywa się ścieżką rowerową :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewnie pojechał by ścieżką, gdyby była po obu stronach Grunwaldzkiej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przecież jest po obu stronach :P Raz z jednej raz z drugiej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

jest wyjatek: "niby ścieżka" (odcinek poza chodnikiem) na ul. Jana Pawła
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak ktoś ma problem z wyprzedzeniem rowerzysty to może należy zastanowić się nad jego umiejętnościami kierowania auta? taka osoba nie powinna jeździć, skoro tak słabo prowadzi to jeszcze wypadek spowoduje.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

i dokładam się też do tematu...
Jeżeli ścieżka jest elegancka czysta jak np. Al. Zwycięstwa albo w Jelitkowie to można jechać każdym rowerem a jak to wygląda jak np. na Spacerowej albo w Przejazdowie to dziwne żeby ktoś chciał tym jechać.
Z drogam dla rowerów to różnie jest a kierowcy niektórzy wyprzedzają "na łokieć" albo i mniej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tutaj nie chodzi o umiejętność jazdy tylko o pewne zasady... na tym odcinku jest asfaltowa droga rowerowa po przeciwnej stronie drogi. Zanim rozpoczęło się filmowanie rowerzysta przejechał na wprost poprzednie skrzyżowanie.

No i bardzo się zdziwiłem że komukolwiek do głowy przyszło by tam jechać rowerem po jezdni. Sądząc po torbie tego człowieka to raczej jechał do/z pracy a nie rekreacyjnie, więc powinien drogę znać... co do mandatu to raczej wystarczyłoby pouczenie.

Zamiast wyprzedzać wolałem go sfilmować bo raz, że była sobota i nigdzie się nie spieszyłem a dwa że po drodze cały czas jechały samochody i benzyny szkoda na zupełnie zbędne dynamiczne przyspieszanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8

... równie dobrze mogliby sfilmować w tym miejscu mnie. Jak jadę zza Gdyni do centrum Gdańska (i z powrotem) to nie mam czasu wyszukiwać tych odcinków ścieżek, które nadają się do jazdy - zwłaszcza za lewą jezdnią. Dopóki nie będzie to jeden zwarty przejezdny trakt będę jeździł ulicą!!

pozdrower
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

To powiem Ci ze głupio robisz. Bo ryzykujesz swoje i czyjes zdrowie. Takie zachowanie jest nie dopouszczalne tym bardziej ze wzdłuż grunwaldzkiej i zwyciestwa jest bardzo dobra sciezka rowerowa. A napewno wiesz co przepisy mowia w takich przypadkach. Jestes zobowiazany do korzystania ze sciezki rowerowej a nie z ulicy. Mam nadzieje ze w koncu natkniesz sie na panów z drogówki...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

zdania są podzielone każdy ma trochę racji dzisiaj jade Zamiejską na Chełmie wzdłuż jest ścieżka rowerowa chciałem zjechać ale na samym dole rozsypany żwir i piach, dziwne żebym na wąskich oponach po takim czymś jechał niebezpiecznie i można koła przebić.
Na samej górze kilkadziesiąt metrów przed rondem wyjeżdża jakiś człowiek z działek z prawej i już widze po mimice twarzy coś tam klnie pod nosem, za chwile mnie dojeżdża (szybe ma opuszczoną) i klnie do mnie czemu k...a nie jedziesz ścieżką rowerową, specjalnie dla was zbudowana, no to odpowiadam tym samym sposobem "zobacz co na niej leży nikt nie sprząta, zapie....na od dołu do góry!
Za chwile zatrzymuje się on na stacji benzynowej i do mnie "ty jesteś normalny!? a ja do niego: "a ty normalny jesteś" i on do mnie "ty uważaj!.." i nie zwracałem już na tego człowieka uwagi jechałem Cienistą w dół.
Ludzie się po prostu nie rozumieją wychodze oczywiście z założenia że taki człowiek nie jeżdzi rowerem więc nie zna ścieżek "dróg rowerowych"
Potem podjechałem na straż jak drugi raz wjechałem na góre i zgłosiłem strażnikowi miejskiemu, spokojnie przyjął "tak tak, zawiadomimy ZDiZ".

Takich jest wielu jak Dbig, po prostu to wszystko mają w d...ale jak Ci jakiś w dupę wjedzie to będziesz znowu płakał. Każda wywrotka raczej Ci nie pomoże na Twoje kolana. Lepiej wybrać inną drogę aniżeli narażać swoje zdrowie. Cyba Ci na nim jednak nie zależy!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Oczywiście, że szosowcy często jeżdżą po ulicy zamiast po ścieżkach, które do szybkiej jazdy się po prostu nie nadają ( są źle zbudowane i nie przystosowane do rowerów szosowych oraz chodzą po nich piesi).
Dla własnego bezpieczeństwa i komfortu lepiej jechać po ulicy!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

w wielu miejscach szosa nie jest lepsza od 'ścieżki rowerowej' :D ale wolę jechać szosą, bo dziury da się ominąć, z krawężnikami o wys. kilku cm nie jest już tak prosto... a po co mieć rower szosowy, żeby jechać 15 na godzine ???? ;o
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli ścieżka rowerowa jest w takim standardzie jak wzdłuż ul Grunwaldzkiej lub Marynarki Polskiej to zdecydowanie wybieram ścieżkę ale jeżeli jest to ścieżka taka np: jak wzdłuż ul Rzeczypospolitej/Chłopskiej lub Elbląskiej (odcinek od Siennickiej do wjazdu na Długi Targ) to jadę po jezdni.
Natomiast jazdę po jezdni ul Grunwaldzkiej uważam za całkowite szaleństwo. Poza tym wkurzam się kiedy jadę samochodem i widzę inteligenta na szosówce pomykającego prawym pasem Grunwaldzkiej i szczerze życzę komuś takiemu spotkania z policjantami w białych czapkach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie podszywaj się podemnie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie podszywaj się podemnie

~Kuba

2010-08-25 10:04:10
oraz
Czy jeździsz po jezdni gdy obok masz ścieżkę rowerową?

Witam, czy zdarza się wam jeździć jezdnią gdy obok jest utwardzona droga rowerowa?

film:

http://www.youtube.com/watch?v=J_oEmzMksnM

~Kuba

2010-08-21 00:05:49

1. Nie podszywam się pod nikogo, dlatego wyraźnie napisałem moje imię inaczej niż Ty.
2. Pode mnie, a nie podemnie!!!
3. W założonym przez Ciebie wątku naruszyłeś prawo dużo bardziej niż ten rowerzysta! Sfilmowałeś, a potem upubliczniłeś, naruszając jego wizerunek oraz dobre imię.
Ciekawe co i kogo jeszcze filmujesz potajemnie??

Brawo. Tylko który przepis konkretnie naruszyłem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

1. Nie podszywam się pod nikogo, dlatego wyraźnie napisałem moje imię inaczej niż Ty.

W porządku, sprawa wyjaśniona.

2. Pode mnie, a nie podemnie!!!

Masz absolutną rację.

3. W założonym przez Ciebie wątku naruszyłeś prawo dużo bardziej niż ten rowerzysta! Sfilmowałeś, a potem upubliczniłeś, naruszając jego wizerunek oraz dobre imię.
Ciekawe co i kogo jeszcze filmujesz potajemnie??

I dlatego gdy ta osoba się zgłosi do mnie to postąpię zgodnie z polskim prawem i usunę rzeczony film z internetu. Oczywiście jako praworządny obywatel spełnię także mój społeczny obowiązek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Większość tu pieprzy od rzeczy, jak jest ścieżka rowerowa, to należy po niej jechać, i zadne tłumaczenia tu nie maja znaczenia, jak ktos jest głupi to nic mu i tak nie pomoże, a potem taki delikwent wylewa swoje żale na różnych forach, że wredny kierowca samochodu go potrącił.....itd itp. PoRD mówi wyrażnie co wolno a co nie, na tej samej zasadzie to zacznę jeżdzić samochodem po ścieżce rowerowej, bo sa korki, wtedy dopiero podniesie się wrzask tych pseudo rowerzystów
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

PoRD dość drastycznie odbiega od analogicznych zasad w większości krajów UE, gdzie rowerzysta ma zwykle wolny wybór jazdy po jezdni albo po ścieżce, która jest dla niego tylko "zalecaną opcją" i ma bezwzględne pierwszeństwo na przejazdach rowerowych. Prawo to jest też sprzeczne w kilku punktach z Konwencją wiedeńską o ruchu drogowym.

Uważam że po czesci w kazdej wypowiedzi jest troche racji. Ja sam jadac bajkiem naszymi "pieknymi sciezkami" zastanawiam sie czy nie zjechac na ulice. Ale ze jestem i kierowcą to odrazu mam obawy o swoje bezpieczenstwo wiec zostaje jednak na sciezce. Wracając do sytuacji opisanej w temacie to uwazam ze to byla czysta glupota bo akurat w ciagu al grunwaldzkiej smiga sie po sciezce az milo...

KUBA a nie chodziło ci przypadkiem o Konwencję Genewską?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chodziło mu o to, konwencja Genewska dotyczy innych spraw. Zobacz na Wikipedii ;)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiedeńska_o_ruchu_drogowym
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_genewska
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie znaki są postawione przed wjazdem na Grunwaldzką

-znaki postawione przed wjazdem na Grunwaldzka sa oczywiscie jak zwykle brudne...

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...