Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt?

Witajcie, mam pytanie do osób, które kupiły mieszkanie na kredyt: czy żałujecie, że wzięliście kredyt na mieszkanie? Dlaczego (nie)?
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Czy ktoś żałuje zakupu mieszkania na kredyt?

Ja nie zaluje decyzji, mamy kredyt na dom, wiadomo ze kazdy by chcial nie miec kredytu i miec wlasne mieszkanie/dom, ale czasami sie nie da.

Ciesze sie ze mieszkamy nie u tesciow tylko u siebie, ze mamy wlasny ogrodek gdzie dziecko moze przebywac calymi dniami na swiezym powietrzu, ma piaskownice wlasna, hustawke itd. my mamy swoje warzywa i owoce.

jesli dzis mialabym znow decydowac wzielabym kredyt ponownie
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 26

Ja wynajmuje za 650 zl 50 metrow. Woda z miasta, ogrzewanie również, wiec oplaty nie sa wysokie. Mieszkanie wyposażone, ubezpieczone przez właścicieli, oni rownież odpowiadają za sprawność urządzeń typu pralka lodówka itp.

Mieszkanie w centrum prawie gdynii.

rata za to mieszkanie wynosiła by teraz jakieś 1200 zl.
Niż idzie więc wynajmujący bedą schodzić jeszcze bardziej z ceny. Poprzedni wlaściciel mieszkania z ktorego się wyprowadziłem, nie może znaleść do tej pory nikogo na moje miejsce, mieszkanie stoi juz 4 miesiac (w centrum). Ale portale home brocker i open finanse dalej pisza że najlepsza inwestycja jest zakup mieszkania i wynajem... tylko pytanie jakie się nasuwa to komu je wynając:D
Sprawa jest prosta nie ma studentów, nie ma wynajmów:)
A nie trudno znaleść staty o ile się skórczyła ta eliterna grupa społeczna do której sam kiedyś należałem:)
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wkurzają mnie takie drwiny. To jest mój własny wybór. Ostatnio wynajmowałam (od 2005-2011) ok. 60m2 za 1350 zł już bez opłat. A rata obecnie wynosi 815 zł (zależna od Wiboru) + 272 zł czynsz + 90 zł prąd, mieszkanie ma 71m2.Mam tylko kredyt na mieszkanie. Reszta czyli wykończenie,meble, sprzet RTV AGD (drobny, duży) kupiłam w trakcie mieszkania lub wynajmowania. Tak jak ktoś pisał, nie wszyscy zapewniają to w wynajmowanych mieszkaniach.
Jako zabezpieczenie (dla mnie) mam działkę rolną (którą bez problemu można odrolnić i przekształcić w budowlaną-3000m2) w gminie Trąbki Wielkie. Oczywiście że przeraża mnie ten okres kredytowania. Przez 2 lata spłaciłam może 4000 zł kapitału. Ale i tak skazana byłabym na wynajem ( z racji pracy). Nie mam babci z mieszkaniem, bogatych rodziców...
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 7

Z obserwacji moich i moich znajomych:
- mało kto "wynajmuje" odkurzacz razem z mieszkaniem, zazwyczaj wynajmujący musi sam sobie kupić
- zepsutej kuchenki szczerze mówiąc w życiu nie widziałam.
- konserwacje? W sensie że co, malowanie ścian? Zazwyczaj wynajmujący malują sobie sami - JEŚLI WŁAŚCICIEL SIĘ W OGÓLE ZGODZI. Większe remonty? Nie słyszałam, żeby komuś właściciel w trakcie najmu zrobił remont i to w dodatku na swój koszt.
- ubezpieczenie - wliczone w cenę najmu, właściciel na pewno na tym nie traci

Poza tym - czy wynajmując mieszkanie jesteś bardziej "na swoim" niż "kredyciarze"? Nie wydaje mi się. Idź drwić gdzie indziej.
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 15

aniaa....a ile wziełaś??
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zgadzam się kredyt jest dla idiotów co nie mysla
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 85

Ale nie czujesz że jesteś na swoim:P:P:P:P. Mi najbardziej się podobają te teksty dev i posredników, to jest coś na miarę handlarzy aut tzw.Mirków
"Panie klima działa tylko nabić trzeba"
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja żałuję, głównie dlatego że straciłem na tym kasę. Dodatkowo nie czuję się dobrze będąc niewolnikiem banku i nosząc np ubezpieczenie co roku w zębach. Kredyt wziąłem na 80%, nadpłaciłem kolejne 20% i niestety jeszcze kilka lat muszę oszczędzać żeby się uwolnić od kredytu.
Jakbym chciał sprzedać to ze stratą bo: ceny mieszkań spadają, zapłacone odsetki, ewentualny podatek.

Według mnie jeśli kredyt to jak najmniejszy ( nie napalać się na drogie lokalizacje, duże mieszkania ) , spłacić jak najszybciej i ewentualnie myśleć o lepszym , większym.
Kredyt LTV 100% na 30 lat bez zamiaru spłaty w 5-10 lat to rozwiązanie dla hazardzistów lub idiotów.
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 21

1)A możesz się powiedzilić jakie mieszkanie wynajmowalas i ile masz teraz "NA SWOIM- czytaj banku",
2)Ile oddalas juz przez ten czas banku? , tzn ile splacilas dług (czyli wlasność banku)?? oraz jaki jest bilans odsetki & kapitał:)
3)Liczysz że jak coś się zepsuje w wynajmowanym mieszkaniu to najemca usuwa usterki, np.zepsuta pralka, odkurzacz, kuchenka ubezpieczenie przed zalaniem, konserwacje roznego rodzaju???
4)Przelicz to sobie jeszcze raz i teraz powiedz ze jestes na swoim:D
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 72

Ani przez chwilę nie żałuję. Przede wszystkim ze względu na dziecko, które nie "tuła" się po wynajmowanych mieszkaniach. Kredyt spłacam od 3 lat i rata wraz z czynszem + prąd jest niższa o ok. 100 zl od czynszu który płaciłam za wynajem. A wynajmowałam długo (prawie 10 lat) od 3 różnych osób. Ostatni Pan był już w zaawansowanym wieku i za bardzo nie lubił małych dzieci- jego wybór. Dodatkowo w mieszkaniu na kredyt malujesz, przemeblowujesz kiedy chcesz i jak chcesz.
popieram tę opinię 86 nie zgadzam się z tą opinią 12

a co tu żałować albo nie?
każda sytuacja jest inna
a zawsze to lepiej mieszkać u siebie i urządzać
po swojemu, niż w wynajmowanym całe życie
chociaż to też zależy, na przykład od pracy
czy jej specyfiki
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 15

Inne tematy z forum

wymiana drzwi (12 odpowiedzi)

Będę potrzebowała wymienić drzwi do swojego mieszkania w bloku. Jakie drzwi polecacie? Chciałabym...

Ozdoby,dekoracje na ścianę... (36 odpowiedzi)

Szukam inspiracji dotyczących tego co można umieścić na nowo wymalowanej ścianie... Czy ktoś mam...

akcesoria kuchenne (9 odpowiedzi)

Cześć, polecicie mi jakiś sklep internetowy z akcesoriami kuchennymi. W tych stacjonarnych...