Danonki nie nadają się dla dzieci nawet starszych niż 3 lata!
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Serki homogenizowane uchodzą za idealną i zdrową przekąskę dla dzieci. Niestety na rynku mamy niewiele tego typu produktów, których skład nie jest listą przeróżnych substancji dodatkowych dodawanych do żywności w celu poprawy jej konsystencji, koloru, smaku i zapachu oraz przedłużenia trwałości.
Analizowany twarożek również zawiera wiele zbędnych dodatków, które w diecie małego dziecka powinny występować sporadycznie, a najlepiej w ogóle. W Danonkach są aż cztery różne substancje słodzące (cukry), sztuczne aromaty, czerwony barwnik pozyskiwany z owadów, są sztucznie wzbogacone w wapń i witaminę D.
Produkty mleczne naturalnie są bogate w wapń i wit. D, więc prawidłowo zbilansowana dieta (3-4 porcje mleka i jego przetworów dziennie) w pełni realizuje zapotrzebowanie dziecka na te składniki.
Z uwagi na stosunkowo dużą zawartość cukru Danonki powinny być traktowane jako słodycze. W malutkim kubeczku jest równowartość dwóch łyżeczek cukru. Nie zgadzam się ze stanowiskiem firmy Danone, że codzienne spożywanie słodkiego serka świadczy o prowadzeniu zdrowego trybu życia. Wręcz przeciwnie, uważam, że podawanie dzieciom Danonków i tłumaczenie im, że to dla ich zdrowia jest dużym błędem. Takie postępowanie uczy dziecko, że słodyczami można zastąpić zdrową dietę opartą o naturalne produkty. Słodki serek homogenizowany nie może być podawany zamiast mleka i produktów mlecznych. Jeśli rzeczywiście dieta malca wymaga suplementacji wapniem i witaminą D, to warto poprosić lekarza o przepisanie lub polecenie odpowiedniego preparatu (nie będącego jednak cukierkami).
Jeśli chcemy podać dziecku słodki serek, to warto przyrządzić go samodzielnie z naturalnego serka homogenizowanego (bez dodatków), owoców i kontrolowanej ilości cukru lub miodu.
Danonki mogą się jedynie sporadycznie znaleźć w diecie dziecka od 3. roku życia. Produkt nie nadaje się dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego i nietolerancją laktozy. Z uwagi na dodatki lepiej nie podawać go w ogóle dzieciom alergicznym. Opisywany smak dozwolony (ale nie polecany) dla dzieci z celiakią i alergią na gluten.
Generalna ocena w skali 1-5
1+
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Serki homogenizowane uchodzą za idealną i zdrową przekąskę dla dzieci. Niestety na rynku mamy niewiele tego typu produktów, których skład nie jest listą przeróżnych substancji dodatkowych dodawanych do żywności w celu poprawy jej konsystencji, koloru, smaku i zapachu oraz przedłużenia trwałości.
Analizowany twarożek również zawiera wiele zbędnych dodatków, które w diecie małego dziecka powinny występować sporadycznie, a najlepiej w ogóle. W Danonkach są aż cztery różne substancje słodzące (cukry), sztuczne aromaty, czerwony barwnik pozyskiwany z owadów, są sztucznie wzbogacone w wapń i witaminę D.
Produkty mleczne naturalnie są bogate w wapń i wit. D, więc prawidłowo zbilansowana dieta (3-4 porcje mleka i jego przetworów dziennie) w pełni realizuje zapotrzebowanie dziecka na te składniki.
Z uwagi na stosunkowo dużą zawartość cukru Danonki powinny być traktowane jako słodycze. W malutkim kubeczku jest równowartość dwóch łyżeczek cukru. Nie zgadzam się ze stanowiskiem firmy Danone, że codzienne spożywanie słodkiego serka świadczy o prowadzeniu zdrowego trybu życia. Wręcz przeciwnie, uważam, że podawanie dzieciom Danonków i tłumaczenie im, że to dla ich zdrowia jest dużym błędem. Takie postępowanie uczy dziecko, że słodyczami można zastąpić zdrową dietę opartą o naturalne produkty. Słodki serek homogenizowany nie może być podawany zamiast mleka i produktów mlecznych. Jeśli rzeczywiście dieta malca wymaga suplementacji wapniem i witaminą D, to warto poprosić lekarza o przepisanie lub polecenie odpowiedniego preparatu (nie będącego jednak cukierkami).
Jeśli chcemy podać dziecku słodki serek, to warto przyrządzić go samodzielnie z naturalnego serka homogenizowanego (bez dodatków), owoców i kontrolowanej ilości cukru lub miodu.
Danonki mogą się jedynie sporadycznie znaleźć w diecie dziecka od 3. roku życia. Produkt nie nadaje się dla dzieci z alergią na białka mleka krowiego i nietolerancją laktozy. Z uwagi na dodatki lepiej nie podawać go w ogóle dzieciom alergicznym. Opisywany smak dozwolony (ale nie polecany) dla dzieci z celiakią i alergią na gluten.
Generalna ocena w skali 1-5
1+
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.