Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

Clinica Medica na facebooku podała kilka informacji odnośnie porodu u nich. Przyznam, że trochę rozczarowujące jest to, że oprócz podniesienia ceny za poród jeszcze liczą sobie za każde KTG...widać, że chcą zarobić na czym się da.
Fajną opcją jest możliwość wykupienia obecności lekarza prowadzącego (nie wiem, czy w Swissie było to możliwe).
Tak, czy siak ja się już na CM nie załapię, przynajmniej nie mam dylematu co wybrać :)
Dam znać za kilka dni, jak poszło w Salve! (to ja jestem tym gościem z niedługim terminem :) )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też jestem umówiona na kwalifikacje w 32 tygodniu, czyli niedługo jadę do Łodzi ustalić wszystko. Napiszę jak wrażenia po wizycie u dr W. Liczę tez na opinię Gościa, bo przeczytałam, że termin niedługo. Pozdrowienia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mloda mama, Ema i Elo dziekuje jeszcze raz za cenne informacje, z tym USC tak zrobię, potwierdze szybciej ojcostwo.

Ja się strasznie martwię jak to u mnie będzie, narazie musze wytrwać jak najdłuzej, jestem dopiero w 22 tyg. ciąży więc sporo przede mna, a za mna juz tyle wizyt u genetyka, aminiopunkcja, cały czas jakies zapalenie, a to nerki a to coś innego, sporo w tej ciązy przeszłam i wiem na pewno, że nie chciałabym narażać dziecka na taki wysiłek jak poród sn, tym bardzej jezeli przyszło by mi rodzić dużo szybciej, czego bym bardzo nie chciała.

Ale nic zobaczymy

Tym czasem pozdrawiam wszystkie Panie czekające na dzieciaczki :)
Czekam na relację z pierwszego porodu w CM :)

Dziekuję za wszystkie cenne informacje :)

Co do porodu na życzenie to raczej tak nie jest- nie sądzę, raczej musi być jakaś przyczyna, u mnie pierwszy poród był cc i nawet w publicznym muszę w związku z powyższym podpisać zgodę na poród sn, oczywiście w publicznej placówce nikt nie uszanował by mojej decyzji jakbym odmówiła na piśmie, że wskazaniem do cc jest przebyte pierwsze cc, cc wykonuje się tam w ostateczności a nawet nie zwasze w ostateczności, jak pokazują doświadczenia z bliskiego mi otoczenia. W prywatnych klinikach, czy półprywatnych wiem, ze jest różnie dlatego postawiłam takie pytanie. Oczywiście jezeli kobieta ma bakterie zagrazające np. zapaleniem płuc u dziecka po porodzie sn czy też sepsą, to też jest to powód do rozwiązania porodu przez cc, niestety ja cały czas mam takie bakterie, których nie mogę wyleczyć po mimo antybiotyków i nie chcaiałbym później bujać się przez kilka tygodni z chorym niedaj dzieciątkiem, które złapało coś ode mnie. Co do cc na życzenie dosłownie wiem, że wykonywane jest przy dobrym układzie w państwowych szpitalach tak samo jak i w prywatnych- nie ma różnicy, a w sumie co to znaczy "na życzenie" jezeli kobieta nie widzi innej opcji tzn., że bardzo boi się porodu naturalnego, lub boi się o swoje dziecko i powikłania po porodzie sn np. niedotlenienie itd. czyli tzw. "tokofobia" i jest to również wskazanie medyczne do cc, lekarze powinni szanować taki stan psychiczny kobiet- nie uważam, ze to jest jakies widzi mi się, odsetek takich osób i tak jest bardzo niewielki, a lekarze często ignorują takie osoby. Odsetek kobiet, które rodzą przez cc bo chcą tak rodzić z próżności, czy myślą o swojej cielesności - nie spotkałam takich osób. Największy odsetek kobiet, które rodzą przez cc ma jakieś wskazanie medyczne wg. rozporządzenia ... ,różnica taka że w prywatnej placówce nikt na siłę nie będzie zmuszał takiej kobiety do porodu sn.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z tego co mi się wydaje to jak Emma powiedziała pozostawia się wybór rodzącej.

Czy to oznacza, że w Salve jest cc na życzenie??? Wystarczy powiedzieć, że chce się rodzić przez cc i żadne zaświadczenie lekarskie jest niepotrzebne??

Angelika, można potwierdzić ojcostwo PRZED porodem, żyjąc w związku nieformalnym - wtedy taki dokument ojciec może sam przedstawić po porodzie i sam zarejestrować dziecko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ema cieszę się, że mogłam pomóc, naprawdę uważam że Salve zasługuje na opinie jakie Im wystawiłyśmy.

Nasza podróż to było dopiero szaleństwo, część ludzi uznałoby to za wariactwo, ja zaś za najlepszą decyzję jaką kiedykolwiek podjęłam. Do końca życia będę wdzięczna Panu dr W, że najprawdopodobniej uratował mojemu szkrabowi życie. W momencie gdy trafiłam w "jego ręce" miałam pewność, że jesteśmy z synkiem bezpieczni. Dzięki Niemu mogę każdego dnia patrzeć jak mój synek się ładnie rozwija. Ba małego tego, pomimo, że jest wcześniakiem pediatra twierdzi, że rozwija się szybciej niż niejedno donoszone dziecko.

Ema, a jak Twoja córeczka?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Młoda mamo, nie ukrywam, że Twoje wpisy na forum ostatecznie przyspieszyły moją decyzję o cc w Łodzi, chociaż początkowo wydawało mi się to szaleństwem ;). I była to najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć :) Dobrze że istnieją fora takie jak to, gdzie możemy wymienić się informacjami i pomóc sobie i naszym maluszkom bezpiecznie, godnie i po ludzku, przeżyć ten najważniejszy moment w życiu :).
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się z Emmą, cięcia wykonywane przez Pan dr W. można przyrównać do arcydzieła, mój lekarz ze Swissu widząc moje cięcie poprosił mnie bym w przyszłości, o ile będzie ku temu okazja, przekazała Panu dr W wyrazy uznania, chaux po bas :)

Mój mąż również stosował argument na daleką podróż, z resztą jak powiedział w USC mięli całą teczkę poświęconą dla Salve, a zważywszy, że był to początek roku to oznacza że bardzo wiele kobiet darzy ich zaufaniem, o czym świadczy fakt powierzenia Im tego co mamy najcenniejsze, tj. życie swojego dziecka:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na kwalifikację polecam Panią dr Stefanowicz, albo Pana doktora Wilińskiego, sadzę, że argument "strachu" będzie wystarczającym, mi zadano pytanie jakiego porodu oczekuje. U mnie na wskazania do cc składał się szereg okoliczności począwszy od zdrowotnych po budowę mojego ciała (łącznie z tym, że po porodzie jedna z lekarek asystujących podczas operacji powiedziała, że przy tak wąskim kanale rodnym poród naturalny jest bardzo ryzykowny lub wręcz niemożliwy). Mój lekarz prowadzący ciąże powiedział, że może wystawić zaświadczenie, ale w publicznym nie będzie ono honorowane. A moja hematolog była zaskoczona, że kazano mi w gdańsku rodzić SN, co stanowiło ryzyko dla życia i zdrowia dziecka i mojego. Rozumiem Panią doskonale, że obawia się Pani dotrwania do 32 tc, zwłaszcza że miałam wątpliwą przyjemności przebywać dwukrotnie na patologii i też takowe obawy towarzyszyły mi w trakcie ciąży. Trzymam mocno kciuki za pomyślne "rozwiązanie". W którym tygodniu Pani jest?

Angelika, ja kwalifikowałam się u dr Wilińskiego i polecam go z całego serca. Dr również wykonywał cc- piękne szycie, błyskawiczne gojenie, malutka blizna. Salve szanuje decyzję mamy w kwestii sposobu rozwiazania ciązy, tym sie nie przejmuj. Zadnych komentarzy na pewno nie będzie.

Mąż otrzymał dokumenty od razu podczas rejestracji. Może zadziałał argument że za chwilę wyjeżdżamy. Pani urzędniczka była tak miła ze dostał odpis i oryginał.

Tak jak pisze młoda mama, Salve jest przyzwyczajone do pacjentek z różnych częsci kraju i świata :) więc gdańszczanki nie sa tam szczególnym zjawiskiem. Będziecie zadowolone.

Ja też byłam u Pani dr Stefanowicz na kwalifikacji, ale w pierwszym momencie odmówiła nam porodu ze względu na odległość, nie wiem czy żartowała, ale po przedstawieniu naszej strategii działania wyraziła zgodę. Ale z tego co słyszę są już "przyzwyczajeni" do pacjentek z Gdańska, więc nie należy obawiać się odmowy :) Ja nie dotrwałam do umówionego terminu, ale gdy zaszła konieczność zakończenia ciąży przed terminem Pan dr W. ani chwili nie zwlekał z decyzją o cc, sala operacyjna była gotowa już na nasz przyjazd. Chociaż przed cc przedstawił nam różne warianty działania, wybrał rzecz jasna najlepszy dla synka :)

A USC też przywykł, że ludzie z trójmiasta zasilają szeregi obywateli Łodzi, populacja znacząco im wzrosła ;). W szpitalnych dokumentach wkradł się błąd i mąż musiał wracać w dniu wypisu do szpitala by dokonali korekty, w międzyczasie Pani w Urzędzie przygotowywała dokumenty, byśmy mogli jak najszybciej wracać do domu.

Będzie Pani na pewno bardzo zadowolona z porodu w Salve i życzę powodzenia i radzę teraz odpoczywać, bo później będzie miała Pani bardzo niewiele czasu na odpoczynek :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja kwalifikowałam się u dr Stefanowicz, nie było żadnych uwag odnośnie wyboru CC. Wszystko sprawnie, miło i rzetelnie.
Nie umawiaj się na kwalifikację do Sobkiewicza, bo słyszałam, że on zanim poda termin CC to zaprasza na drugą wizytę - to duży problem na odległość, bo musiałabyś jechać kolejny raz.

Ema i Młoda mama dziękuję Wam bardzo za tak wyczerpujące informacje, gratuluję pociech i ciesze się, że wszystko u Was poszło tak dobrze :)

Gościu trzymam kciuki i czekam na relacje po powrocie :)

U mnie sytuacja bardziej skomplikowana, żyje w związku nieformalnym, więc coś musze pomyśleć z rejestracją dzieciatka, gdyż muszę być obecna na potwierdzenie ojcostwa.

Pytałam o kwalifikacje, gdyż cały czas jestem w zawieszeniu, że urodzę szybciej, dlatego liczę, ze dotrwam do ok 32 tyg. i wtedy się tam wybiorę :)

Pierwszego synka rodziłam w swissmedzie przez cc 4 lata temu, obecnie nie mam wskazań do cc, Jak myślicie czy w Salve będą respektowali moja odmowę porodu naturalnego? Do którego lekarza się najlepiej umówić? Już dość przeszłam z maleństwem przez te miesiące z powodu wad genetycznych, do tego mam cały czas bakterie i absolutnie nie chciałabym aby dziecko złapało cokolwiek ode mnie przy porodzie drogami natury.

P.S. ech ale fajnie macie, tez juz bym chciała mieć ta kruszynę koło siebie :) Pozdrawiam

Ema, gratulacje!
Ja rodzę w Salve w przyszłym tygodniu i również jadę 3 dni wcześniej do Łodzi "w razie czego".
Jeżeli chodzi o kwalifikację - byłam na przełomie 35 i 36 tygodnia. Dałam radę tego samego dnia pojechać i wrócić, ale to na pewno zależy od wytrzymałości organizmu i samopoczucia. Rzeczywiście, może lepszym rozwiązaniem jest pojechać wcześniej, bo jednak na tym etapie z każdym dniem jest już ciężej :) a i pogoda latem jest dość męcząca.
Jeżeli chodzi o rejestrację w USC, to położona powiedziała mi, że dla "zamiejscowych" wydają dokumenty już następnego dnia, żeby załatwić wszystkie formalności w trakcie pobytu w szpitalu.

Na początku pomysł rodzenia w Łodzi wydawał mi się nierealny, z czasem zaczęłam to rozważać (zachęcona wypowiedziami dziewczyn z innego forum, które już przetarły szlaki), a teraz kiedy jest już coraz bliżej mam przeczucie, że to bardzo dobra decyzja i jestem spokojna o siebie i Małą... i mam nadzieję, że wrócę z takim właśnie przekonaniem :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też rodziłam w Salve, ale w styczniu br. Z urzędem trzeba liczyć się, że wszelkich formalności należy dopełnić tam na miejscu, co chyba nie sprawiło mężowi najmniejszego problemu, umówił się również telefonicznie. W mojej ocenie nie jest to tak znaczące utrudnienie. W dobie informatyzacji nie stanowi to już takiego problemu, wszelkie odpisy można w końcu uzyskać za pośrednictwem drogi elektronicznej, a i miło mieć w rodzinie pierwszego Łodzianina.

My na kwalifikacji byliśmy w 35 tc, jeszcze żyliśmy nadzieją, że będę rodzić w Swissie, bynajmniej tak nas zapewniono, ale ostatecznie rodziłam w Łodzi, bo w niedzielę zaprzestali prowadzić swoją działalność, a ja urodziłam trzy dni później. Planowaliśmy jechać w 37 tc do Łodzi, mięliśmy zarezerwowany "apartament" w hostelu MUSIC, w przypadku dłuższych pobytów można indywidualnie negocjować ceny, mają kilka do wyboru, są to oddzielne mieszkania (kuchnia, łazienka), blisko Piotrkowskiej. Ceny uzależnione od wielkości są trzy lub cztery opcje do wyboru. Przeanalizowaliśmy, że opcja hostelu bardziej kalkulowała się nam niż rezerwowanie pokoju w hotelu, dodatkowym atutem była możliwość przygotowywania posiłków bez konieczności jedzenia na mieście.

Dla mnie podróż na wizytę kwalifikacyjną nie była problemem, po prostu leżałam na tylnym siedzeniu, ale może to również wynikać z faktu, że nie była to jeszcze tak zaawansowana ciąża. Pięć dni po podpisaniu umowy ponownie jechaliśmy do Łodzi, bo ciąże trzeba było kończyć w 36 tc, nasz pokój w hostelu był zajęty, więc pierwsze dwie doby mąż z mamą spędzili w hotelu położonym przy szpitalu, w Slave dostali namiary. Do hostelu przenieśli się później, tam nie było problemu by rodzina, która przyjechała do Łodzi na weekend by powitać nowego człowieka skorzystała z mieszkania bez konieczności ponoszenia dodatkowych opłat.

W mojej ocenie dużą zaletą Salve jest to, że decydują się na podpisywanie umów od 32 tc, a to ze względu na fakt posiadania neonatologii, która jest b. chwalona, rzekomo nawet trudniejsze "przypadki" kierowane są do nich, mają kontrakt z NFZ, więc nie trzeba obawiać się dodatkowych kosztów, a mama zostaje na miejscu z dzieckiem. Tyle, że i tak trzeba dotrwać do tego momentu, a jak wiadomo nie każda mama ma takie szczęścia. Kolejną zaletą, równie istotną jest fakt posiadania doskonałego personelu, wydaje mi się, że większość jak nie wszyscy zdobywali doświadczenie w instytucie matki polki. Personel miły pomocny, aczkolwiek dyskretny. Co było dla mnie miłym zaskoczeniem to fakt, że położna, która już była po dyżurze została, bo Jej pacjentka zaczęła rodzić.

Z własnego doświadczenia powiem tak, gdybym była w kolejnej ciąży i rozważając poród w CM i Slave miałabym bardzo poważny dylemat. Do pracowników Salve mam pełne zaufanie, ale za CM przemawia odległości, ale raczej zdecydowałabym się i tak na Łódź. Ale to tylko moje osobiste odczucia. Kwestia ceny byłaby dla mnie sprawą drugorzędną, bo pomimo że poród w Salve tańszy, ale tylko dlatego, że mają kontrakt z NFZ (nie są tańsi, bo narzucili niższe ceny, ale dlatego, że koszty są rozdzielone pomiędzy NFZ, a rodzącą), to poród w Łodzi generuje dodatkowe koszty w stylu zakwaterowanie czy dojazd, chociaż jak wiadomo bezpieczeństwo dziecka sprawa bezcenna :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chyba już o tym pisałam. CC wykonano planowo 15 maja, był to skończony 39 tydzień. 12 maja przyjechaliśmy na miejsce. Do końca brałam luteinę (a ostatni miesiąc miałam nakaz- od mojego ginekologa w Gdańsku, leżenia plackiem w łóżku).
Na kwalifikacje jechałam w 35 czy 36 tygodniu. Polecam jednak jechac jak najszybciej - już od 32 tyg. Ciężko jest wytrzymać w podróży 7-8 godzin, chyba ze planujecie nocleg.
Oboje nocowaliśmy w Hotelu Mazowieckim (polecam rezerwacje przez booking.com). Warunki może nie jak w 5 gwiazdkach, ale to zależy czego oczekujesz. U nas podstawowym kryterium był fakt akceptacji zwierząt i zaraz potem cena. Pokój z dużym łóżkiem małżeńskim, spora łazienka z prysznicem plus śniadania w cenie dla nas było ok. Obiadów natomiast nie polecam i sugeruje stołowanie sie na pobliskiej Piotrkowskiej ;)

Rejestracja dziecka odbywa się w miejscu jego urodzenia. Mój mąż umówił się telefonicznie i wyskoczył rano do urzędu zarejestrować małą. Wykaz dokumentów na stronie Salve.
Mam nadzieję, że odpowiedziałam na wszystkie pytania. Wybacz jeśli trochę nieskładnie. Jestem zmuszona pisać jedną ręką, bo malutka 'wisi przy cycu' ;). Powodzenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ema napiszesz ile dni byliście szybciej w Łodzi, czy dawno rodziłaś i w którym tygodniu? i polecisz jakiś dobry niedrogi hotelik, pensjonta, czy może u rodziny spaliście?

I jak to jest z zarejestrowaniem dziecka? Trzeba tam w Łodzi czy można w miejscu zamieszkania?

ach i jeszcze kiedy jechałaś na kwalifikacje? Kurczę dużo pytań moze już były tu na formu, ale długo byłam nieobecna gdzyz miałam komplikacje, boję się, ze przyjdzie mi szybciej rodzić niez powinnam. CM chyba odpada jezeli będa tak wysokie ceny i jak piszą różne dziewczyny z zadowoleniem odnośnie personelu różnie. A ja musze mieć pewność, ze w razie czego zajmą się moim dzieciatkiem odpowiednio.

Dziękuję za odpowiedzi

My dostaliśmy w Salve piękny Dyplom urodzinowy ze zdjęciem córeczki zrobionym przez dr W. w dniu wypisu. Fantastyczna pamiątka :D

Inne tematy z forum

Wakacje z dziećmi (121 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

krzywe ząbki (24 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...