Dawny Swissmed, poród 2015

Od jakiegoś czasu czytam wątek o porodzie w prywatnej placówce w Gdańsku. Decyzja o porodzie w państwowym szpitalu już podjęta, nie dam rady dojechać np.do Łodzi. Jednak nie wiem czy mi się nie odwidzi jeśli "swissmed" się reaktywuje.

Link do starego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/Swissmed-porod-2014-t527611,1,160.html#npu1
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dawny Swissmed, poród 2015

Wydaje mi się, że nikt tu nie planuje jechać podczas akcji skurczowej do Łodzi. Dlatego była mowa o zarezerwowaniu miejsc w hotelach na jakiś czas przed terminem itd., co kalkulując dziewczyny obliczyły i tak taniej niż CM.

Swoją drogą kobieta pobiła dwa rekordy 27h - za najdłuzszy poród świata i 15 min - za najkrótszy. Należy się jej wpis do księgi Guinnessa ;-)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

no moja przyjaciółka pierwszy poród 27h, drugi poród zadzownili po karetkę, a jak karetka przyjechała po 15 minutach to miała już synka na rękach (dzień wcześniej wieczorem była u lekarza, zero skurczów, zero rozwarcia, szyjka długa i lekarka orzekła ze jeszcze 2 tygodnie minimum). Urodziła sama z mężem w domu bo tak akcja poszła szybko. Cale szczęście bez komplikacji, ale stresa miała okropnego bo przy pierwszym porodzie było mega słabo, miała przetaczaną krew, młody obkręcony pępowiną... Także każdy poród inny i tego się niestety nie przewidzi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

dziewczyno nie wiesz co piszesz............ czasem poród może tak szybko nastepowac, moga być komplikacje itd.

Żeby nie było niech każda rodzi tam gdzie chce , to wolny kraj :) ale ja bym akurat zrobila inaczej, nie jechalabym tak daleko, ale to moje skromne zdanie, każdy zrobi i tak jak uważa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

dokladnie pomylka z tymi ich cenami i tyle.
ile ja sie nasluchalam ze nie zdaze dojechac ,ze co zrobie ze po co jade az do Gdanska. W nocy az sie budzilam tak mi ludzie nagadywali. A zdazylam i zdazylabym jeszcze 2 razy pojechac i przyjechac. A namolnym ludzia odpowiadalam ze jak nie zdaze to urodze na poboczu i zadzwonie po karetke i tyle :) Badz co badz mam do Gdanska prawie 2h przy ruchu z tirami po drodze. takze babeczki glowy do gory zdazycie dojechac i niczym sie nie stresowac,a jesli tak sie zdazy ze juz nie dacie rady to malo jest szpitali po drodze ? watpie ze bedzie taka potrzeba ale pomyslcie :) duzo zdrowka i wytrwalosci Wam zycze !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Nie wiem za co chcą kasować te 7000 zł za SN, skoro wszelkie usługi są dodatkowo płatne. Pomyłka jakaś :/
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

rzeczywiście w swissie wszystko był wliczone w pakiet porodowy ktg mozna bylo zrobić w razie jakiegoś niepokoju, wizyty tez bez problemu, możliwa była tez wizyta w celu zdjęcia szwów oraz popołogowa w cenie i dwie wizyty neonatlogiczne z Dzieckiem do 4 tyg życia.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

kiepsko, bo za czasów swissmedu ja za wizyty czy badania nie płaciłam, wszystko było wliczone już w cenę.
Skalkulowali sobie,że nie każdy się skusi na tak daleko lokalizacyjnie konkurencję.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też jestem zdecydowana i mam nadzieję, że dotrwam do terminu, który zostanie wyznaczony. Myśle, że nastawić się trzeba na wszystkie warianty, bo nawet w prawidłowej ciazy nigdy nie wiadomo co nastąpi. Oczywiście wszystkim i sobie życzę dotarcia w spokoju na wyznaczone terminy do Łodzi.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

niecale 3h to najnormalniejszy czas przy obecnych drogach
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Również zdecydowałam się na Salve. Czekałam na CM aż podadzą oficjalnie cenę bo myślałam że te 8 tys to tylko żart ale jednak nie... Także czeka nas wycieczka do Łodzi :) I dlatego mam parę pytań do dziewczyn które tam rodziły :)

Czy na kwalifikację można jechać w weekend czy tylko w tygodniu?
Czy dla dziecka zabierałyście tylko ubranie na wyjście a dla siebie koszulę nocną, kapcie i kosmetyki? Czy lepiej wszystko swoje mieć?
Jak jest z odwiedzinami? Są przez cały dzień czy są wyznaczone godziny?
Szczepią Engerixem czy czymś innym?
Angelikaa gdzie apartament zarezerwowałaś?

Uff to chyba wszystko :) Mam nadzieję że nie powtarzam pytań :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

dowiedz sie wiecej dzwoniac do urzedu ,bedziesz spokojniejsza :) u nas naprawde wszystko odbylo sie bez problemow i bardzo szybko :)
zycze Ci duzo zdrowka :* abys szybko doszla do siebie po porodzie :) ja tez mialam cc w swiss. Naprawde rewelacja z tym salve,ten apartament i w ogole lekarze. Super wybralas :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kincia dziękuję, ja spróbuję z tym USC, moze faktycznie się uda :)

Ja wybieram Salve, wszystko już mam obmyślone, z pierwszym dzieckiem wody mi odeszły o 4 rano w 36/37 tygodniu, ale wcześniej moja Pani ginekolog na wizycie 5 dni szybciej uprzedziła mnie, że mogę urodzić w przeciągu kilku dni z powodu skrócenia sie szyjki. Gdy dzwoniłam do swissmedu pani mówiła, zebym i tak przyjechała dopiero po 7 bo zmieniała się ekipa, chyba, że bym miała skurcze co kilka minut, i tak sobie w tych skurczach co kilkanascie minut czekałam do godz. 7 i pojechałam do swissu, a o 9:30 wykonano mi cięcie, więc te 3-5 godz. i tak trwa najczęściej taka szybka akcja porodowa. Jestem ciekawa, kiedy jednak można najszybciej umówić się na cc w Salve, ale to pewnie tez wszystko pod kontrolą, w zależności czy szyjka bedzie sie skracała czy nie, uważam, ze nie trzeba sie obawiać tej drogi, bo mozna pojechać szybciej kontrolując np. własnie skracanie sie szyjki i być w stałym kontakcie z lekarzami.

Podoba mi się też to, że kwalifikacje są już od 32 tyg. - w obawie, ze i tym razem przyjdzie mi ponownie szybciej urodzić z innych powodów.

Największym plusem SALVE jest zespół lekarzy, narazie nie do przebicia. Oddział sprawdzony dla noworodków :)

i cena !!! w najgorszym wypadku przy pobycie 1,5 tyg. szybciej w Łodzi całkowity koszt cc wyniesie ok 5500-6000 tys. z wynajęciem apartamentu, gdzie będzie można przebywać z meżem, babcia i synem. W kosztach wliczona jest również droga na kwalifikację.

Niestety moze być róznie więc jest również inna opcja przy komplikacjach zdecydowałam się na szpital na klinicznej równiez ze względu na bardzo dobry zespół lekarzy.

Do Cm jedynie mogłaby mnie przekonać inna cena, a przede wszystkim przetarte szlaki Pań, które będą rodziły przede mną, oczywiście z pozytywnymi opiniami dla CM.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z informacji, które uzyskałam, zwykle przyjeżdża sie tydzien wcześniej przed terminem porodu SN i czeka na akcje porodowa. Jest tez możliwość umówienia sie na termin i wtedy lekarze starają sie wywołać poród.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jak wyglada w tym salve, jesli ktos chce rodzic sn ?
Corke urodzilam w 3godz wiec nie ryzykowalabym podrozy w czasie skurczy :)
No chyba, ze wtedy wywolują....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Porownujac zdjecia sal, sprzetu, wykaz usług ( poradnia laktacyjna, kwalifikacja od 32 tygodnia) to zupełnie nie ma porównania miedzy CM a Salve....szkoda tylko, ze to daleko i rejestracja urodzenia byłaby w Łodzi... Dlatego zdecyduje sie na CM, mimo ze ewidentnie do Salve im daleko.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja rodziłam w Gdansku a mieszkam 120 km od Gdańska i wszystko w urzędzie załatwiłam w swoim mieście :) zadzwoniliśmy do urzędu do Gdańska i oni do naszego urzędu przesłali dokumenty , a nie jesteśmy w zalegalizowanym związku musieliśmy isc oby dwoje odebrał akt urodzenia i inne dokumenty . Radzę zadzwonić i zapytać moze i z Łodzi pójdzie tak zrobic :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety zespół lekarzy nie powala...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak myślałam, że Clinica Medica śledzi wątek oraz odpowiednio opiniuje. Za ceny dyskwalifikacja - wybieram Salve.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

U la la

Szanowni Państwo,
uprzejmie informujemy, iż w najbliższym czasie (o którym oficjalnie poinformujemy) ruszają kwalifikacje do porodu na naszym nowym oddziale położniczo - neonatologicznym.
Wszelkie informacje dotyczące kwalifikacji i porodów udzielane są pod specjalnym nr telefonu i adresem e-mail (24h od 15 czerwca 2015):
58 661 01 03
poloznictwo@clinica-medica.pl
Kontakt z oddziałem możliwy jest również za pośrednictwem naszych standardowych danych teleadresowych (call center/rejestracja, w godzinach pracy 8-20).
Zasady funkcjonowania oddziału:
Pacjentki kwalifikowane są do oddziału od 36 tygodnia ciąży. Kwalifikację przeprowadza lekarz oddziału położniczo- neonatologicznego Clinica Medica. Wizyta kwalifikacyjna jest wizytą odpłatną (110,00 PLN).
Na wizytę należy zabrać ze sobą kartę ciąży i wszystkie dotychczasowe badania.
Po zawarciu umowy do czasu porodu pacjentka pozostaje pod opieką lekarza prowadzącego ciążę. Pacjentka powinna stawiać się w oddziale Clinica Medica na cotygodniowe badanie KTG. Umowa na poród zawierana jest po zakwalifikowaniu przez lekarza położnika.
Cennik oddziału:
89.393 Kardiotokografia (Badanie KTG) - 50,00 PLN
97.891 Usunięcie szwów z innej okolicy - 50,00 PLN
73.7 Poród samoistny (Poród fizjologiczny drogami natury) - 7000,00 PLN
74.0 Klasyczne cięcie cesarskie - 8000,00 PLN
89.00.1450.01 Wizyta ginekologiczna (dyżur 24h) - 150,00 PLN
89.00.1450.02 Wizyta ginekologiczna kwalifikacyjna do porodu - 110,00 PLN
100.94 Hospitalizacja do 24h - 400,00 PLN (w przypadku pozostawania przez pacjentkę i/lub dziecko na oddziale powyżej standardowego terminu i poza wskazaniami medycznymi)
100.93.03 Obecność lekarza prowadzącego ciążę przy porodzie - 500,00 PLN
OPIS ODDZIAŁU
Clinica Medica z przyjemnością oddaje do dyspozycji pacjentów nowy oddział położniczo - neonatologiczny.
Nasza Kadra
Zespół oddziału położniczo - neonatologicznego tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w dziedzinie ginekologii, położnictwa, neonatologii oraz anestezjologii. Wysoko wykwalifikowana kadra lekarska stanowi gwarancję bezpiecznej opieki zarówno nad matką, jak i nad dzieckiem.
Położne i pielęgniarki ukończyły liczne kursy specjalistyczne uprawniające m.in. do poradnictwa laktacyjnego, pobierania krwi pępowinowej, wykonywania szczepień ochronnych noworodków.
Lekarze ginekolodzy/położnicy:
lek. med. Mirosław Goworek,
lek. med. Adam Szulc,
lek. med. Magdalena Młodzianowska,
lek. med. Marek Kowalski,
lek. med. Piotr Chmielewski,
lek. med. Agnieszka Bełtowicz - Tomińska,
dr n. med. Andrzej Szerle.
Lekarze neonatolodzy:
lek. med. Janina Patyńska,
lek. med. Małgorzata Mrozińska.
Położna koordynująca:
Magdalena Szawko - Lis.
Komfort i Bezpieczeństwo
18- letnie doświadczenie w działalności szpitalnej pozwoliło Clinica Medica stworzyć oddział zapewniający oprócz komfortu pobytowego wysoką jakość usługi medycznej. Priorytetem w tworzeniu oddziału stało się zabezpieczenie medyczne. Kameralnie urządzony oddział wyposażony jest między innymi w sprzęt medyczny, który zapewnia bezpieczeństwo matki i dziecka. Posiadamy: inkubatory stacjonarne, inkubator transportowy, dwie stacje do resuscytacji noworodków, SIPAP, Infant- Flow, lampy do fototerapii, aparat do mikroanalizy, pompy infuzyjne, kardiomonitory, pulsoksymetry, stanowiska do pielęgnacji noworodków z ogrzewaczami, w pełni wyposażoną salę operacyjną do cięć cesarskich oraz intensywny nadzór noworodków zaopatrzone w zasilanie awaryjne.
Wszystkie sale pacjentek wyposażone są w łazienki.
Serdecznie zapraszamy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Młoda mama - ja również wiele zawdzięczam doktorowi. Gdybym miała rodzić po raz drugi to tylko u dr W. w Salve.
Nie ma większego szczęścia niż zdrowe dziecko. Wcześniaczki wcale nie muszą długo gonić rówieśników "terminowych". Twój synuś jest najlepszym przykładem, że przy sprzyjających okolicznościach mogą rozwijać się nawet lepiej :)

Malutka jest cudna. Wprawdzie męczą ją ostatnio kolki, ale razem przetrwamy ten trudny etap :). Może to przypadek, ale podnoszenie główki na brzuszku, uśmiech do mamy i wodzenie oczkami za palcem, mamy już za sobą i wszystko do 3 tygodnia. Może to przypadek a może efekt bezpiecznego i lekkiego dla maluszków porodu....

Wszystkiego dobrego dla Was. Niech się chłopak zdrowo chowa :)

Angelika, Zainteresowana - Będzie dobrze. Wybrałyście najlepiej jak tylko można.

Ania - nie ma czegoś takiego jak 'cesarka na życzenie', bo poród to nie koncert życzeń. Zawsze jest wskazanie i tu podpisuję się dokładnie pod tym co napisała Angelika.

Mamma Mia - trzymam kciuki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Przedszkole nr. 9 Gdynia ul. Bp.Dominika (5 odpowiedzi)

Odradzam rodzicom. Dzieci za kare siedzą na krzesełkach,teksty"nie dostaniesz podwieczorka",ale i...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...