Dieta Montignaca

Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała może dietę Montignaca? Słyszałam, że jest bardzo skuteczna i nie przynosi efektu jojo tak jak. np. dieta Dukana. Czy macie jakieś fajne przepisy na dietę Montignaca(w szczególności chodzi mi o pomysły na śniadania i kolacje ;-) Pozdrawiam dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Dieta Montignaca

Stokrotko Wasa ta dobra ma dołki ni jest płaska, gładka, a chyba ta Twoja właśnie taka jest co ?

w innych marketach też jest mąka PP, trzeba poszukać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a co mam zrobic jak nie ma w moim miescie Bomi ani Auchan?;-((

wase kupilam zytnia light lekka jakas..

Słoneczko można każdy smak.

Mąka w Carefour też jest, albo na zdrowej żywności, Koło olei chyba, i na mąkach, obok zwykłych jest orkiszowa ale za 11 zł.
Największy wybór mąk w najniższych cenach jest w Auchan

mąkę pp znajdziesz w bomi :)
na mój gust to jogobelli light żadnej, ale podobno można brzoskwiniową ;P
pieczywko wasa sport albo żytnie :)
http://mirko24.pl/img/p/301-319-large.jpg
http://mirko24.pl/img/p/298-316-large.jpg

mnie interesuje inna sprawa.. dżem z lidla... oni te light dżemy mają w kilku smakach porównałam wszystkie mają taki sam skład czyli inny smak niż truskawkę też mogę? :D

A makrelę wędzona moge zjesc na obiad???

czesc Dziewczyny,

mam takie pytanko - gdzie dostane make z pelnego przemialu? wczoraj w carefourze nie moglam znalezc same tylko typ 450 -500:((, kupilam fruktoze, warzywa, jablka, miesko, jogurty..

ktos tutaj pisal (nie pamietam nikcow,za co przepraszam) ze mozna jesc takze jogurty ananasowe light jogobella - to prawda? czytalam sklad i maja napisane cukier(fruktoza) wiec chyba mozna tak?

i mam jeszcze pyt. jaki chlebek wasa mozna jesc? bo wczoraj zglupialam przy polce z wasa...ogolnie wyczytalam w skladzie,ze chyba kazdy z nich ma weglowodany w tym cukry..a cukrow nie mzona przeciez..

a ogolnie pieczywo z pp mzona dostac? czy ono smakuje tak jak zwykly chleb?

Agatha ja sama nie mogę uwierzyć, a do powrotu na dietę czekałam rok, co zaczynałam to klapa :-/

Monika łosoś jak dla mnie super!!!

Waga mi stanęła... w końcu hehehhe...

oczywiście bez cukru

Powiedzie mi czy tak może być:

Łosoś:
filety łososia
sól morska
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos bazyliowy:
1 duży lub 2 mniejsze pęczki bazylii
100 ml śmietanki kremowej 30%
sól morska i świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
100 ml gęstej śmietany 18%
oraz (niekoniecznie):
1/3 szklanki listków mięty
1 łyżeczka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Możesz zrobić tłusty sos do posiłku tłuszczowego, ale najlepiej nie nabiałowy. Nabiał powinien być niskotłuszczowy.

Na Montignacu najlepiej dopieszczać się smażeniem lub duszeniem na oliwie, skoro jest to dozwolone :) Najczęsciej do mięsa robiłam duszoną paprykę z ząbkiem czosnku i oregano, mniam :) Pyszny jest smażony seler pociety w paski, mozna dodać smażoną cebulę, oregano, curry, sól, pieprz i na koniec garść zielonej pietruszki.

Inaczej wychodzi wymęczona dieta jak każda inna.

Ale zadroszczę wyników, Olusia :)

Robię trzecie podejście, od piątku :D Połowa zakupów zrobiona, oby tym razem się udało...

Dzięki ewaaa:)
No masz racje sama się przeraziłam że tak mało wyszło:)
Na śniadanko zjadłam: o 8.30 jabłko, ok.9. 2 kromki ciemnego chleba z twarogiem 0%, na to 2 pomidorki i pół papryki.
Teraz czekam na jedzonko koło 12:) Mam kupionego łososia i zrobię go na parze z warzywami (mix warzyw kalafior,brokół jest tam też marchewka ale ją oddam synkowi,a sama zjem może surową marchew do tego)
a jak zrobiłabym sobie z jogurtu sos czosnkowy do warzyw?? albo ze śmietany 18% bo to do tłuszczy się zalicza? Dobrze myślę?

Potem koło 16 coś zjem, bo 3 posiłki to dla mnie za mało:)
i kolacja o 19-nie za późno? chodzę spać koło północy.

Ale zamiast miodu możesz dżemu truskawkowego :D ale!! tylko określonego dżemu!!

a jakie wędliny mozna jesc??

miodu rozumiem - tez nie mozna uzywac? nawet kilka kropli na twarog? :(

magda twoje menu na jutro brzmi jak porcja głodowa :)

podsyłam kilka propozycji:

Przykładowo:
"śniadanie węglowe- płatki owsiane, żytnie, jęczmienne z mlekiem/ jogurtem 0%, twaróg 0%, dżem na fruktozie (oszczędnie), chleb z mąki pełnego przemiału, ryż, makaron bezjajeczny, surowe warzywa - do wyboru do koloru. Przed takim śniadaniem (30 min.) możesz zjeść owoc. Ten rodzaj śniadania totalnie bez tłuszczu!

śniadanie tłuszczowe - jajka, wędliny, sery, ryby, surowe warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków) - bez wymienionych wyżej, bez ketchupów, musztard itp. zawierających cukier.
Obiad węglowy - ryż, makaron z mąki durum bez jajek, surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków, kukurydzy, groszku - patrz tabela IG), sosy na bazie warzyw i jogurtu 0%.

Obiad tłuszczowy - mięsa, sery, ryby, jaja, surowe i gotowane warzywa (bez gotowanych marchewek, buraków i ziemniaków, kukurydzy, groszku - patrz tabela IG), sosy na bazie wywarów z mięsa i śmietany, oleje, oliwki.
Kolacja to lżejsza wersja obiadów.

1.twaróg 80g + cały jogo 0% + warzywka np.: ogórek, rzodkiewka, szczypior
2. jogo 0% z ryzem Basmati i pomidorami na zimno w formie sałatki
3. tuńczyk wsw + warzywa w formie sałatki lub tuńczyk wsw z przec.pom. zagryzany warzywami
4. wędzony kurczak (bez skórki) pokrojony + warzywa w formie sałatki lub kurczak wędzony na ciepło zagryzany warzywami
5. duszona pierś kurczaka z warzywami lub na zimno jako sałatka.
6. soczewica z pieczarkami, cebulą i ogórkiem kiszonym lub z innymi warzywami
7. ser tofu feta z dużą ilością warzyw jako sałatka lub zwykła feta
8. makaron al dente na zimno w sałatce z jogo 0%
9. rybka duszona w warzywach
10. szynka chuda w kostkę z warzywami w formie sałatki (dużo warzyw błonnikowo bogatych)
11. makrela wędzona (dobry tluszcz) z dużą ilością warzyw
12. leczo z kostką sojową
13. soja z warzywami
14. kasza pęczak z warzywami"

Ja jutro rano się ważę i zaczynam:)
Na śniadanko chlebek z chudym twarogiem i pomidorkiem do tego
2 śniadanie nie mam pomysłu....(jak nie będę głodna to nic,ale wątpie w to)
obiad pierś z kurczaka z warzywami (zrobię w parowarze)
Kolacja ...nie wiem chlebka nie mogę już.... jakiś jogurt nat i warzywko...

Może tak być???

Właśnie tak czytałam bo w sumie może Olusia30 je tą jajecznicę z szynką z 10jaj ;P
ja jem 2 normalne śniadania
I ś: 9:00
II ś: 12:00
o: 15:00
k: 18:00

i np dziś mam:

I ś: 1/3 opakowania (całe opakowanie 250g) twarogu chudego nawilżonego odtłuszczonym jogurtem naturalnym z dżemem truskawkowym z lidla :)
II ś: łosoś wędzony (opakowanie całe!!:P) do tego zjadłam jedną "deskę" wasy
o: zupa pomidorowa z mięskiem z podudzi kuraka (wielka micha!!)
k: pół opakowania mix sałat z wkrojonym pomidorem i czymś tam jeszcze albo z oliwą z oliwek z sokiem z cytryny albo z naturalnym jogurtem - jeszcze zobaczę ;)

A ja kawę piję z samego rana (kawę zbożową) czyli ok 8:00 i nie traktuje tego jak posiłek, z rana muszę napić się czegoś ciepłego bo jest zima i te de ;) a przed obiadem tak 0 14:30 piję herbatę - słabą :) ale to dlatego że jeszcze jestem chora :P no i niestety ssam tabletki na gardło. I nie wiem czy i ile straciłam od środy - przed rozpoczęciem diety nie weszłam na wagę i nawet nie wiem gdzie ona jest schowana :P czekam na efekty na ciuchach :P

mój wywód był do Magdy nie do Moniki ;-)

Nikiforka ale pamiętaj, że ten serek tylko do tłuszczy nie do chlebka :-P

Monika zapewniam Cię że mam więcej kalorii niż 600, w Montim chodzi o to, żeby nie chodzić głodnym, ja mam duże porcje, jem na tyle powoli na ile dzieci mi dadzą, no i czasowo wyrabiam się z trzema posiłkami, czyli minimum, ale już mi się organizm przyzwyczaił do przerw i 2h po śniadaniu piję kakao a 2h po obiedzie piję kawę.

Wiecie jakiego powera dostałam, spadki bardzo motywują!!
jeszcze 10 kg i będę się mieścić w ciuchy sprzed ciąży buahahahhaha

Magda, dokładnie podobnie pomyślałam i podziwiam że Olusia sie tym najada, ale kazdy zna najlepiej swój organizm i wie co robić, kiedyś stosowałam taką dietę niskokaloryczną i oprócz tego że chodziłam permamentnie gloda i zła, to po skończeniu diety i zwiększeniu kcal kg wróciły z podwójną siłą, więc mi taka dieta nie służy, na MM nie ogranicza się ilości, chodzi o jakość jedzenia, ograniczeniem jest ilośc posiłków, bo nie można podjadać, dla mnie osobiście 3 posiłki to za mało bo wychodzą mi za długie przerwy między posiłkami więc od jutra spróbuję 4 ( tzn. zamiast super kolacji zjem ją na II śniadanie, a na kolację może tylko jogurt), dla mnie chyba najgorsze w MM jest brak owoców w ciągu dnia, a rano ciężko mi sie do nich zmusić, ale trzeba sie przestawić!

Inne tematy z forum

Jaki wózek waszym zdaniem jest najlepszy? (97 odpowiedzi)

Oczywiscie tak jak w tytule, spodziewam sie dzidziusia i jak to kazda mama rozgladam sie za...

Czy terapia małżeńska ma sens? (27 odpowiedzi)

Do terapeuty poszłam sama w kiepskim stanie psychicznym. Mam małżeński kryzys, kolejny. Mam dość....

test PAPP-a czy robiłyście? (237 odpowiedzi)

Dziewczyny wczoraj byłam na USG przezierności karczku i badanie wyszło ok, ale dr Doering...