Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Jak to jest? Moja żona także się kwalifikuje, dzisiaj pokłóciłem się o to z lekarzem (osobny temat ich podejście na Zaspie).

Coś mi się wydaje, że NFZ nie chce im płacić za CC, dążą do porodów naturalnych za wszelką cenę! Czasem nawet zagrożeniem życia i zdrowia.

To jest skandal. Jak to jest z tym NFZ i płatnościami za pacjentkę? W TV w Suwałkach była jakaś afera i mówili to samo, że lekarze kombinują jak mogą ze względów na finanse szpitala. Czy to prawda?

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Dlaczego lekarze unikają cesarskiego cięcia?

Olcik44 jak nie masz bóli porodowych, to faktycznie nie wiesz co to poród, w taki sposób, to ja mogę mieć pół drużyny piłkarskiej.Oby ci się udało nie mieć tej traumy.Choć ty i tak nie zdecydujesz..

A. tu nie chodzi czy on może chodzić na boki,tylko czy jest zmuszony. Czy kobieta dalej czuje się atrakcyjna sama dla siebie po ciąży, czy oboje odczuwają satysfakcje zw współżycia to jest sedno sprawy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie, ja jeszcze niestety nie miala przyjemności zostac mamą, wspominam o przypadku z mojej najbliższej rodziny brat i jego zona i ich córeczka, ciąza donoszona w terminie dziecko zdrowe wszystko prawidlowo, bo lekarz nie chcial zrobic CC mimo ze wiedzial ze dziecko jest spore, na pytanie brata czy nie moga zrobic jej CC, (bo to drugi porod byl bo maja juz syna brat mowil ze zona zle sie czuje ze nei jest tak jak przy pierwszym dziecku) lekarz odburknął ma rodzić naturalnie! po 22h skończylo sie tragedia.
- A. Jakie boki nawet o tym nie pomyslalam to ze mąż zdradza zone to chyba nie zależy od tego ile dzieci urodziła.
Nie potrafie tylko zrozumieć tego dlaczego nasze społeczeństwo poniekąd pietnuje kobiety ktore nie rodzily SN, nie dawno moja sis urodzila porod byl SN poszlo sprawnie i bylo wszystko dobrze ale na sali poprodowej lezely z nia jeszcze 3 inne babki w tym jedna po CC, i ktoras z Pan powiedziala do kobitki po CC czemu Pani tak jeczy jak miala Pani cesarke to nie wie Pani co to znaczy rodzic. A przepraszam bardzo to ze chce rodzic przez CC to robi ze mnie złą i wyrodną matke. Zdecydowałam sie na CC nie dlatego ze boje sie bolu, bo po CC tez wszystko boli szwy ciągną itd, tylko z obawy o zdrowie i zycie dziecka które mam urodzic.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rodziłam trzy razy sn i nie czuje by okolice się jakoś bardzo zmieniły :) Mąż też na boki nie chodzi. Zaraz napiszecie, że nigdy nie mogę mieć pewności. Otóż mam. Ślubny do pracy do domku ciągnie a jak mu się wydarzy wyjazd służbowy, to tak zawsze kombinuje, byśmy razem mogli pojechać. Jakby interesowały go boki, to na pewno by nie namawiał mnie, bym też jechała :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mam znajomość biologii, nie mam 15 lat, ani 20, by wszystko tak sobie wracało do normy.Starzenie jest nieubłagane nieprawdaż?

A ty ile dzieci urodziłaś?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

przesadzasz Katya, troche znajomosci biologii.........
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Olcia44 ode mnie gromów nie będzie, ja drugie chcę rodzić tylko cc. Mam swoje konsekwencje po sn, strach przed śmiercią dziecka, przed agonalnym bólem,strach przed współżyciem. Mam wrażenie, że jestem tam tak rozciągnięta, że nic już nie poczuję.Na to lekarze też nie patrzą, jak to będzie po, ja jestem po porodzie 4,5 miesiąca i czuję się kaleką, a mężczyźni nie rozumieją i idą na boki.

A, a ty rodziłaś sn? po cc te miejsca są nienaruszone, po trzech sn tam może być wiadro, masakra
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

A może jeszcze kiedyś będzie dotyczyło? Kto wie...
Przykre jest to, że lekarze nie wykonują cc kiedy są wskazania. Dyskopatia, cukrzyca jest wskazaniem? To nie powinno być w ogóle dyskusji o cc. I to należy przede wszystkim zmienić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jestem zdania, że każda kobieta powinna mieć wybór. Ciągle sie trąbi na prawo i lewo ze CC zle, bo kobieta jest stworzona do porodu SN,ale dlaczego nikt nie powie o konsekwencjach jakie może nieść za soba poród naturaly. i Nie mam na mysli tylko śmierci dziecka ale i innych dolegliwosci i powikłan z ktorymi trzeba sie zmagac do konca zycia.Wystarczy włączyc tv, ostatnio ciągle się mowi o tym ze wskazania byly lub powinny byc a ktos to zignorowal, taki przypadek byl tez wsrod moich najblizszych, bo lekarz mial w d*pie mimo tego ze badania mial znal mase dziecka i wage matki a meczyl ja 22h po czym i tak skończylo sie tragedia. Dlatego ja dopiero planuje ciąze a wiem ze urodzę przez CC. Zaraz posypią się gromy na mnie tych Pań ktore rodziły naturalnie ale powtorze sie KAŻDA KOBIETA POWINNA MIEĆ WYBÓR.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ..gratuluję w takim razie podchodzenia bez emocji, swoje urodziłaś, to ciebie to już nie dotyczy.

Najbardziej przykra jest ignorancja, każdy ma ciebie w d*pie, a twoje potrzeby i wskazania są nieakceptowane.
Czy wskazaniem do cc nie jest dyskopatia i cukrzyca ciążowa? niby jest, a było sn...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

hehe... wiem Ponury że to naiwność ale lubię się czasem tak zatracić w marzeniach szczególnie jak myślę o przyszłości mojego dziecka to chcę wierzyć, ze będzie miała lepiej choć wiem też, ze wychować ją musze tak aby poradziła sobie zawsze i wszędzie :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeśli o mnie chodzi, to jestem kobietą i do tego matką trójeczki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nigdy tak nie będzie, podobnie jak bzdury opowiadane przez księży o pokoju na świecie i takie tam bajki.

Tutaj w RP to kwestia wykształcenia się jak największej ilości z czasem coraz tańszych prawników, specjalizujących sie w procesach o błedy medyczne, syf, zaniedbania.

I potem już tylko miliony do zapłaty przez - dany szpital. PCK w Gdyni już przegrał conajmniej dwa procesy.

Taaaa, na pewno tak będzie hehe

myśle, że kluczowa jest tu opieka medyczna - jak hasło "rodzić po ludzku" nie będzie tylko hasłem a standard opieki (zarówno kwestia fachowości personelu jak i warunków lokalowych) w każdym szpitalu będzie na odpowiednim poziomie to nie będzie problemem brak cc na życzenie bo nie będzie takich życzeń, nie będzie kopert, znajomości, prywatne szpitale nie będą zbijały kroci na wystraszonych ciężarnych które ciułają cała ciążę zeby potem rodzić za 6 tysięcy albo wydają po 150 zł za wizytę żeby tylko być "pod opieką" właściwego lekarza... ech...
mam nadzieję, ze kiedy moja corka będzie dorosłą kobietą i sama będzie spodziewała sie dziecka to tak będzie

Ty nie jesteś kobietą jak wnioskuję, podejście masz czysto logiczne bez emocji.Fajnie by było by kiedyś był ten wybór, dzietność spada, bo po traumie siłami natury kobiety nie chcą drugi raz tego przechodzić.Jestem w tym gronie, chyba, że następne dziecko byłoby donoszone i urodzone przez cc.Wolę być pocięta niż żeby moje dziecko było zakażone bakteriami i leczone antybiotykami ototoksycznymi w szpitalu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ponury, zgadzam się w 100%. To jest najważniejszy problem, by lekarze podejmowali słuszne decyzje a nie skupiali się na odpieraniu ataków tabunów pań, które chcą mieć wybór.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

To jest nie jest kwestia jakiegoś waszego wyboru i takie tam pitolenie. Przede wszytkim lekarz powinien wiedzieć co należy zrobić, umieć to zrobić, a przede wszystkim podjąć DECYZJĘ.

A nie jedynie czeka na kopertkę...

Sami ich tak niestety wychowaliśmy. Łapóweczki. Za cokolwiek. Jakby zwykłe "dziękuje" czy kwiatek albo czekoladka nie wystarczyła.

A poza tym nie umieją podejmować decyzji, bo taki jest system. Przykład idzie z góry. d*pochron, włazidupstwo, a najllepiej aby pacjent się jeszcze nie skarżył...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ciekawe gdzie jest ten wybór porodu, decyzja o sn czy cc nie jest moja.Jestem w tym wypadku mięsem, nie osobą którą się szanuje.Mój syn przez sn i brak lewatywy ma niedosłuch, bakterie uszkodziły mu ucho.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zgadzam się w 100%
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

No pewnie lekarz ma utrudnione zadanie gdy z jednej strony jest naciskamy przez kobiety wymagające cc a z drugiej procedury, NFZ itp. Dlatego uważam, że powinien zgodnie ze swoją wiedzą robić wszystko by ratować zdrowie i życie, bez żadnych nacisków.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...